A Huawei mostanában igencsak ráfeküdt a belépő kategóriás tabletekre, hiszen a MatePad T10 és a MatePad T10s képében ezt a piacot az elmúlt hónapokban két géppel is bővítette. Ezek közül az előbbi pár hete már járt nálunk (a róla írt kritikánkat ezen a linken megtaláljátok), most pedig a drágább és ennek megfelelően szemrevalóbb MatePad T10s-re is vetettünk egy pillantást.

huawei-matepad-t10s-01.jpg

Hajszálnyi különbség

Mint a nevük is mutatja, a Huawei MatePad T10 és T10s elég közeli rokonai egymásnak, és ez már a kinézetükön is meglátszik, ugyanis méretre és kialakításra gyakorlatilag megegyeznek. Szerényebb testvéréhez hasonlóan a T10s külseje is elég átlagos, és a maga 240 millis magasságával, 159 millis szélességével, 7,9 millis vastagságával és 450 grammos súlyával sem nagyon fog kitűnni a többi tablet közül. Az egyedüli különbséget ezen a fronton a T10-hez képest a káva jelenti, ami valamelyest összement, így ez a modell már sokkal elegánsabb, és kicsit talán légiesebb látványt nyújt.

Ahol viszont azonnal kiszúrható az eltérés a két gép között, az a kijelző. A MatePad T10s-ben ugyanis már egy 10,1 hüvelykes IPS LCD panel kapott helyet, ami 1200x1920 pixel felbontású, és mint ilyen, sokkal szebb képet ad, mint a T10 képernyője. Ráadásul színei is élénkebbek és a kontrasztja is erősebb, épp ezért ez a modell sokkal inkább alkalmas filmezésre vagy egyéb tartalomfogyasztásra, mint a kistestvére.

huawei-matepad-t10s-03.jpg

Visszafogott belső

Ami a MatePad T10s hardverét illeti, az is kísértetiesen hasonlít a T10-re, avagy a tablet szívét ezúttal is egy Huawei Kirin 710A rendszerchip adja, amihez egy Mali-G51 MP4 GPU, 2 GB RAM és 32 GB tárhely jár, bár ez utóbbit, ha akarjuk, külső memóriakártyával egészen 512 GB-ig bővíthetjük. Épp ezért a T10s nem a legerősebb modell a környéken: ilyen belső mellett néha még az operációs rendszer is megakadt egy kicsit, ezért ha elsősorban játékra vennénk, mindenképp érdemes visszafogottabb gépigényű címekben gondolkodnunk.

Az üzemidő ellenben továbbra is remeknek mondható, akárcsak a T10-nél. A T10s-be a visszafogottabb MatePadhoz hasonlóan egy 5100 mAh-s aksi került, ami egész nap vígan bírja a strapát, még akkor is, ha aktívan nyúzzuk a tabletet. Ráadásul ezúttal már a töltés is kellően gyors, így nem kell hosszú órákig várni arra, hogy szép lassan újra összeszedje magát az akkumulátor, ha egyszer véletlenül lemerülne.

Végezetül azonban ismét csak ki kell térnünk arra, hogy a Google szolgáltatások hiánya nagyon érződik a Huawei termékein, és ez alól nem kivétel a MatePad T10s sem. Az AppGallery persze nyújt egyfajta alternatív megoldást erre a problémára, és a kínálat is folyamatosan bővül, így az olyan alkalmazások, mint a Viber vagy ne adj Isten a TikTok elérhetőek a tabletre, azonban a Gmailt, a YouTube-ot vagy épp a Play Áruházat hiába keresnénk, azok sajnos nincsenek itt.

huawei-matepad-t10s-02.jpg

Nem a legjobb az ajánlat

Mindent összevetve a MatePad T10s több tekintetben jobb, mint a sima T10, más szempontokból viszont nem igazán érződik többnek az olcsóbb variánsánál. A kijelzője például egyértelműen szebb, ahogy hatalmas akkumulátorát is nyugodtabb szívvel meríti az ember a gyorsabb töltés miatt, ugyanakkor hardveres fronton nem történt lényegi javulás, sőt a T10s helyenként még kicsit lomhábbnak is érződik a T10-nél.

Ugyanakkor az igazi vízválasztót a Google szolgáltatások hiánya jelenti. Amennyiben valaki nincs kalandvágyó kedvében, vagy nem szereti kifejezetten az AppGallery kínálatát, úgy valószínűleg jobban jár, ha más tabletet keres magának, de ha ez nem akadály, akkor a T10s akár még egy megfontolandó vétel is lehet, elsősorban szép kijelzője és kellemesen vaskos akkumulátora miatt.