Noha a Huawei Magyarországon (és valószínűleg világszinten is) elsősorban a mobiljai kapcsán lehet ismerős, a valóságban a gyártó termékpalettája ennél jóval szélesebb: találhatunk rajta például különféle laptopokat is, melyek korábban már hazánkban is feltűntek. És bár a kínaiak gépei rövid időre eltűntek a hazai forgalmazók kínálatából, most visszatértek, méghozzá nem is akárhogyan.

A Huawei május közepén két új modelljéről, a MateBook 13-ról és a MateBook D15-ről rántotta le a leplet. Ezek vékony, elegáns gépek, melyeken már első pillantásra is látszik, hogy akár az üzleti szektorban is ideális társai lehetnek az embernek. A két gép közül nálunk a méretre kisebb MateBook 13 járt, ha pedig röviden és tömören el akarnánk spoilerezni az egész tesztet, csak annyit írnánk: soha rosszabb visszatérést.

huawei-matebook-01.jpg

Tárgyalóasztalhoz tervezve

Maga a MateBook 13 egy egyszerű, fehér dobozban érkezik, melyen a gyártó logóján és a Huawei MateBook Series feliraton túl nem is látni sok mindent. A tartalom odabent is visszafogott: a készülék mellé egy USB-C kábelt, egy töltőfejet és egy USB -C adaptert találunk. Utóbbira pedig szükségünk is lesz, hiszen a MateBook 13-on mindössze két USB -C és egy Jack bemenet található, szóval, ahogy azt a hasonló kialakítású, vékony laptoptoktól megszokhattuk, csatlakozók terén nincs eleresztve a Huawei üdvöskéje.

Kialakítását tekintve a MateBook 13 kicsi és vékony, emellett pedig végtelenül letisztult és könnyed, sugárzik belőle egyfajta visszafogott elegancia, aminek hála akár egy tárgyalásra is nyugodtan bevihetjük, remekül illik majd a környezetbe. Fémháza 14,9 mm-es vastagságához 1,3 kg-os súly társul, azaz egy kézben is kényelmesen vihető, ha pedig bedobjuk egy laptoptáskába vagy netán a hátizsákunkba, akkor szinte meg sem fogjuk érezni a súlyát. Ugyanez igaz egyébként a töltőre is, mely 160 grammos súlyával szintén kifejezetten könnyűnek mondható.

huawei-matebook-03.jpg

Tekintélyt parancsoló belső

A Huawei MateBook 13 külsőre tehát egy több mint remekül kinéző laptop, és ezt a jó benyomást a belseje sem rontja el, sőt épp ellenkezőleg! A gép lelkét egy 10. generációs Intel Core i7-es processzor adja, amihez 16 GB RAM és 512 GB PCIe SSD jár. Így a laptop több mint ideális lehet irodai munkára, filmnézésre, netezésre és egyéb tartalomfogyasztásra, az SSD-nek hála pedig mindezt villámgyorsan tudja tenni. Szerencsére az akku méreteire sem lehet panaszunk, egy munkanap így nagyjából kihúzható egy feltöltéssel.

A hűtéssel azonban sajnos már akadnak kisebb gondok: a MateBook 13 a Huawei új Shark Fin 2.0 fantázianéven futó hűtési megoldását kapta, ez azonban nem mindig teszi a dolgát tökéletesen. Egyrészt a ventillátorok néha hajlamosak nagyon felpörögni, és ilyenkor hangosak is, mint a fene, másrészt pedig a gép alja így is elég hamar felmelegszik, épp ezért 15-20 perc után ölben tartani már nem annyira kényelmes.

A képernyő viszont már annál jobban sikerült: a MateBook 13 egy 3:2-es képarányú, 2K-s felbontású FullView kijelzőt kapott, mely egyszerűen gyönyörű. Színei élettel telik és intenzívek, a kontrasztja remek, ráadásul érintőképernyőként is használható, ami azért jól tud jönni. Így akár irodai munkát végzünk, akár sorozatot vagy filmet nézünk rajta, a MateBook 13 képe mindig nagyszerű lesz.

huawei-matebook-02.jpg

A tökéletes visszatérés?

Mindent összevetve a Huawei MateBook 13 egy több mint korrekt laptopnak mondható, mely vékony, elegáns, de mégis strapabíró kialakításával és erős hardverével hívja fel magára az ember figyelmét. Igaz, a hűtése nincs mindig a toppon, ahogy a hangszórója sem szól olyan jól, de ezektől eltekintve a MateBook 13 egy remek gépnek mondható, ami leginkább azoknak lehet ideális választás, akik épp irodai munkára keresnek maguknak új laptopot.