Ha mondjuk, egy hónappal ezelőtt, a karantén kellős közepén kellett volna írnunk egy aktivitásmérőről, az bizony meglehetősen furán vette volna ki magát. És bár a járványnak még közel sincs vége, a korlátozások enyhítésével azért némi fény már látszik az alagút végén – legalábbis ideiglenesen. Szép lassan tehát elkezdhetünk visszatérni a normál hétköznapokhoz, ami természetesen a sportolás tekintetében sem egy utolsó dolog – és ha már mozgás, akkor nem árthat magunk mellé egy olyan társ, mint például a Huawei Watch GT 2e.

SPORTRA HANGOLVA

A Huawei Watch GT első verziójáról anno meglehetősen pozitívan nyilatkoztunk, a gyártó pedig azóta több "frissítést" is kiadott, melyek közül a legfontosabb a kettes sorszámú verzió, amely 2019 végén debütált. Most pedig itt van ennek az alternatív verziója, a GT 2e, amelyre nem véletlenül hivatkoztunk aktivitásmérőként a bevezetőben, hiszen itt inkább ez dominál, mintsem az okosóra-jelleg.

9528343728902068010869292950741810521047040o.jpg

A GT 2 legfőbb újítása a belső memória volt, ami az első verzióból még hiányzott, az utód azonban már 4 GB tárhellyel érkezett, melynek nagyjából a fele volt szabadon felhasználható. A jó hír az, hogy ez a 2e-re is igaz, így ahhoz többé már nem kell a telefonunk, hogy edzés közben zenét tudjunk hallgatni, megtehetjük ezt közvetlen az óráról is, ami mondani sem kell, hatalmas kényelem – az viszont már kevésbé, hogy az adatátvitel kizárólag Bluetooth-on keresztül megoldható, ami ekkora állományok esetében nem éppen a gyorsaságáról híres, ezért érdemes jól megfontolni, milyen számokat másolunk fel rá, mert nem szívesen fogjuk őket naponta cserélgetni. Az eredeti verzió másik nagy újításáról, a hangjelzésről és a hívásfogadásról azonban kénytelenek vagyunk lemondani, hiszen mikrofon híján ezek most nem játszanak.

huawei-watch-gt-2e-pc-85-custom-workout-modes-4.jpg

Az első benyomások egyébként ezúttal is erősek voltak: az 1.39 hüvelykes AMOLED kijelző továbbra is gyönyörű képet biztosít, megfelelő fényerővel igazodva a fényviszonyokhoz, és bár ennek megfelelően aktív használattal szépen meríti az "üzemanyagot", ha nem a mindig aktív üzemmódot választjuk (és hát túl sok okunk nincs is arra, hogy így tegyünk), akkor simán tudja tartani a gyártó által is beígért másfél-kéthetes üzemidőt – nyilván ez nagyban függ attól, hogy mennyire gyakran és intenzíven edzünk mellette. A csukló felemelésének reakcióideje egyébként továbbra is rendben van, az érzékenységen talán lehetett volna még egy kicsit csiszolni. Az már jobban zavart, hogy érintésre nem lehet felébreszteni a kijelzőt, hiszen azért van olyan, amikor ez a kényelmesebb megoldás, de ezen azért még túl tudjuk tenni magunkat.

MOZOGJ, AHOGY CSAK AKARSZ

Hogy a GT 2e kifejezetten sportolásra lett hangolva, az már első viseléskor is jól érezhető, hiszen a masszív, ugyanakkor kellő szellőzést biztosító szilikonpánt megfelelő kényelmet biztosít intenzív mozgásnál is. Igazán azonban a menüben bóklászva jön csak szembe a "valóság", az óra ugyanis nagyjából 100 féle edzési módot tud kezelni (még olyan finomságok is vannak benne, mint például a szörf), ami az utólagos elemzés során jön jól, hiszen így pontosabb képet kaphatunk például az elégetett kalóriáról vagy éppen a szükséges regenerálódási időről. A GT 2e továbbra is a villámgyorsan telepíthető és könnyen kezelhető Huawei Egészség applikációval van összeköttetésben, de nem kell folyamatosan ezt bújnunk, hiszen az adatok egy része közvetlenül az óráról is elérhető, gondolva itt a pulzusszámra, a stressz-szintre, a lépésszámra vagy a vér oxigéntelítettségére.

huawei-watch-gt-2e-pc-design.jpg

Összességében azt mondhatjuk, hogy a GT 2e inkább oldalra lép egyet, mintsem előrefele – ezzel azonban nincs gond, hiszen könnyen lehet, hogy éppen ezzel került most valakinek a látómezejébe. Aki inkább a kényelmi és az alapvető egészségügyi funkciókért szereti a csuklón hordható okoskütyüket, annak túl sok újdonságot nem tartogat (sőt), hiszen az értesítéskezelés nem fejlődött (a felsőkategóriás készülékekhez képest még bőven van hova eljutni), mint ahogy óráról futtatható applikációk sincsenek, így ilyen tekintetben még az amúgy remek első szériához viszonyítva sem tapasztalható érdemi fejlődés – hát még a GT 2-höz képest. Aki azonban inkább sportoláshoz keres egy megbízható, kényelmes, hosszú üzemidőt és kellő mennyiségű visszajelzést biztosító társat, az könnyen ideális társra lelhet a GT 2e képében, amely ráadásul a normál verziónál olcsóbban, már 50 ezer forint környékén beszerezhető. Egy szó mint száz: nem evolúció, inkább csak alternatíva – a plusz választási lehetőség pedig mindig jó.