Ma már közel sem állíthatjuk, hogy furán néznénk arra, aki éppen okosóráját bökdösi mellettünk a metrón (vagy éppen az újságosnál sorban állva, mikor megyünk a havi Guru-adagért), mindennapjainknak viszont még közel sem váltak annyira szerves részévé ezek a kütyük, mint a telefonok. Nem túl merész kijelentés azonban azt állítani, hogy ez csupán idő kérdése – már csak azért is, mert igény, változatosság és árszabás szempontjából is egyre szélesebb a kínálat. Itt van például a Huawei Watch GT, amely semmiképpen sem nevezhető átlagosnak.

NEM TŰNIK OKOSNAK

A tesztidőszak során a legjellemzőbb reakció a környezetemben a „wow, ez okosóra?” volt, amin egyébként cseppet sem csodálkoztam, a Huawei Watch GT ugyanis kialakításában és dizájnjában egy hagyományos karórát idéz, még bőrszíj is kapható hozzá a szilikonos alapverzió helyett, ha valaki adna egy kicsit az eleganciára. És hát az az igazság, hogy mindemellett a kütyü funkcionalitás tekintetében sem igazán hajaz a legtöbb okosórára, elsősorban ugyanis sportolás és aktív életmód mellé ajánlott igazán a használata.

Az órán számos adatot láthatunk bioritmusunkról, az állandó pulzusszámfigyelés mellett akár alváselemzésre is van lehetőség, a mobilos Huawei Egészség applikációval pedig edzésprogramjainkról is részletes összesítéseket ránthatunk át a telefonunkra. Persze azok is hasznát fogják venni a Huawei Watch GT-nek, akik nem a futópályán vagy az edzőteremben nyitják vagy zárják a hétköznapjaikat, hiszen telefonos értesítéseinket is átlőhetjük rá, így nem kell minden egyes Messenger-üzenetnél elővennünk a mobilunkat, elég csak ránézni a csuklónkra. De hasznos funkció az is, hogy az óra hosszasabb ülőmunka esetén emlékeztet bennünket arra, ha egy kicsit ideje lenne megmozgatni végtagjainkat. Aki viszont zenehallgatásra vagy extra applikációkra vágyik, annak csalódnia kell – ez a kütyü alapvetően a nyomon követésről és monitorozásról szól.

huawei-watch-gt-1.jpg

GYÖNYÖRŰ ÉS LEMERÍTHETETLEN

A Huawei Watch GT nemcsak nagyon dizájnos, de az 1,39 colos AMOLED kijelzője is fantasztikusan szép és élénk, amire minden alkalommal jó ránézni. Igaz, a csukló felemelésekor aktiválódó kijelző világíthatna kicsit tovább is, ez néha kicsit kényelmetlen volt – főleg mivel koppintással sem ébreszthető fel, illetve a beállításoknál sem lehet ezen módosítani. Mindenesetre ez is közrejátszik abban, hogy az okosóra brutál sokáig bírja: mindennapos használattal és heti két edzéssel (itt ugye bejönnek a GPS-funkciók is) simán bírta másfél hétig, ráadásul a feltöltés sem igényel sokkal többet egy óránál.

Összességében a Huawei Watch GT inkább nevezhető aktivitásmérőnek, mint okosórának, annak viszont remek darab: szép, mindennapi használatra is elegáns, minőségi, és alig kell foglalkoznunk a feltöltésével – a frissítéseket is szépen áthúzza mobilunkról. Hogy hiányzott-e, amikor épp nem volt rajtam? Az az igazság, hogy igen – emiatt abszolút tudom ajánlani azoknak, akik beérik a kisebb funkcionalitással, és egy kis extra kényelemre vágynak.

 

VEZETÉK NÉLKÜLI RÁADÁS

Telefonunk bluetooth-csatornáját fejtájról is bombáztuk egy kicsit a tesztidőszak alatt, kipróbáltuk ugyanis a Huawei FreeLace vezeték nélküli headsetet is, amely nyakba akasztós kialakításával biztosít egy kis extra biztonságérzetet – nincsenek vezetékek, mégsem érezzük úgy, hogy egy rossz mozdulattal el tudnánk hagyni. A kábelek kellően masszívak, a 3 gombos vezérlés egyszerű, az egyébként nagyon tiszta hangzást és jó zajszűrést biztosító agybadugós fülesek pedig egy-egy mágnessel is el vannak látva, így amikor nyakláncként összekapcsolódnak rajtunk, akkor a rendszer automatikusan érzékeli, hogy éppen nem használjuk az eszközt. Napi egy-két óra zenehallgatással így akár egy hétig is kihúzhatjuk, de szerencsére a töltés is nagyon gyors: már 5 perc alatt nyerhetünk pár extra órát.

A Huawei FreeLace elsősorban a kényelemről szól, ebben az értelemben pedig abszolút helytállt: viselését hamar meg lehetett szokni, az üzemidő és a gyors töltés miatt pedig túl sok macera sem volt vele.

huawei-freelace.jpg