A Huawei már hosszú ideje évente két zászlóshajóval jelentkezik: tavasszal a főként fotózásra és kreatívkodásra kihegyezett P-szériájukat szokták frissíteni, míg ősszel a Mate készülékeken van a sor. A gyártó pedig idén sem akart eltérni ettől a sormintától, így nem is olyan rég befutott hozzánk a Huawei P40 Pro és a Huawei P40, melyek igencsak erős hardverrel és még erősebb kamerarendszerrel érkeztek. Akad azonban egy kisebb hátrányuk is: akárcsak a Huawei P40 Lite esetében, ezekről a készülékekről is hiányoznak a Google szolgáltatásai…

huawei-p40-04.jpg

Visszafogott elegancia

Mind a P40, mind a P40 Pro egyszerű, fehér dobozban érkezik, melyben a telefonon túl mindkét esetben ott lapul egy USB Type-c kábel, egy gyorstöltő és egy fülhallgató is. A készülékek összeszerelésére alapvetően nem lehet panasz, kecsesek, elegánsak, de ugyanakkor elég szívósak is, nem recsegnek, nem ropognak sehol, bár ettől függetlenül nyilván érdemes rájuk vigyázni.

A P40 Pro méreteit tekintve 158,2x72,6x9 millis, ehhez pedig 209 grammos súly tartozik, míg a sima P40 ennél egy kicsit könnyebb és kisebb: itt 148,9x71,1x8,5 millis méreteket és 175 grammos súlyt kapunk. Kézbe véve igazából mindkét telefon meglehetősen kellemes fogású, még akár egy kézzel is használhatóak (bár nem épp kényelmesen), érdemes azonban vigyázni velük, ugyanis tapasztalataim szerint az üveg hátlapjuk csúszósnak mondható.

Ami a különféle csatlakozókat és gombokat illeti, ezen a téren nem vár ránk sok meglepetés: mindkét készülék alján találunk egy USB-C csatlakozót, ezen túl a SIM tálca a telefonok bal oldalán, míg a bekapcsoló- és hangerő szabályzó gombok a jobb oldalon kaptak helyet, míg az ujjlenyomat szenzort a kijelzőbe építve érdemes keresni. Ami sokaknak fájdalmas lehet, az a Jack csatlakozó hiánya, ami már sem a P40-en, sem a P40 Prón nem található meg, de ezt leszámítva külsőre abszolút korrekt mindkét készülék.

huawei-p40-01.jpg

Hardver és kijelző

Hardveres fronton mindkét telefon hozza azt, amit egy csúcskategóriás készüléktől napjainkban el lehet várni. Mind a P40-be, mind a P40 Próba a 8 magos Kirin 990 5G mobilchip került, emellé pedig egy Mali-G76 MP16 GPU jár mindkét készülék esetében. RAM-ból ugyanúgy 8 GB-ot találunk a P40 mindkét verziójában, így a legjelentősebb eltérést a tárhelynél érdemes keresni: ebből a P40 Pro esetében 256 GB-ot kapunk, míg a sima P40-nél be kell érnünk 128 GB-tal.

A kijelző terén már kicsit nagyobb az eltérés. A P40 Pro esetében egy 2640x1200 pixel felbontású, mindkét szélén lekerekített OLED panelt kapunk 90 Hz-es képfrissítéssel, míg a sima P40-hez egy 2340x1080 pixeles, lapos OLED panel jár, 60 Hz-es képfrissítéssel. Ezek a különbségek a mindennapi használat mellett annyira nem feltűnőek, igazából mindkét telefonnak nagyon szép a képe, így akármelyiket is válasszuk, a kijelző miatt nem lesz okunk panaszkodni. A képernyőbe ugyan belevág egy kicsit a szelfi kameráknak és az érzékelőknek kialakított lyuk, azonban ez annyira nem zavaró.

Kamera

A Hauwei P-szériájának már évek óta a mobilos fotózás az igazi szakterülete, és ez bizony érződik itt is. A gyártó mérnökei mindkét készüléket brutális kamerarendszerrel látták el, ami nem csak minőségben, hanem méretben is kiemelkedik a mezőnyből. Összetételét tekintve mindkét modell elsődleges kamerája 50 MP-es, ehhez csatlakozik a P40 esetében egy 16 MP-es széleslátószögű és egy 8 MP-es telefotó szenzor, míg a P40 Pro 40 Mp-es széleslátószögű és 12 MP-es telefotó szenzort kapott, valamint egy ToF kamerát is.

A végeredmény pedig mindkét esetben magáért beszélt. A két mobil jelenleg talán a legszebb képeket tudja lőni az iparban, ráadásul a hozzájuk járó szoftver is több mint korrekt. Természetesen nem hiányzik a monokróm, a portré vagy épp a professzonális mód sem, az elkészült képek pedig valami remekül festenek. Hasonló a helyzet a videó frontján is: mind Full HD-ban, mind 4K-ban nagyszerű felvételek készíthetőek, 30 fps és 60 fps mellett egyaránt.

huawei-p40-03.jpg

Google szolgáltatások, és azoknak hiánya

Az eddigiek alapján a P40 és a P40 Pro egyaránt több mint korrekt ajánlatnak mondható, azonban akad velük egy kisebb probléma, ami már a P40 Lite esetében is felütötte a fejét: mindkettő Google szolgáltatások nélkül érkezik az USA és Kína között dúló gazdasági háború miatt. Ennek eredményeképp az Androidot még mindkét készülék megkapta, azonban a YouTube, a Gmail vagy épp a Google Play áruház már egyiken sem található meg.

Mindezt a Huawei a saját szolgáltatásaival, azaz az AppGalleryvel igyekezett pótolni, azonban szoftveres fronton még van hova fejlődniük a kínaiaknak. Igaz, a legtöbb népszerű alkalmazást (Facebook, Messenger, Instagram) fel lehet varázsolni a készülékekre, de azért egyik esetben sem olyan kényelmes módon, mintha a Google Play áruházból telepítenénk őket, illetve, ha játszani is szeretnénk a telefonon, akkor készüljünk rá, hogy a PUBG vagy épp a CoD: Mobile jelenleg még nem található meg az AppGallery kínálatában.

huawei-p40-02.jpg

Megfontolandó vétel

Összességében a Huawei P40-et és P40 Prót talán pont úgy lehetne jellemezni, mint a P40 Lite-ot: mindkét készülék egy remekül összerakott és kategóriáján belül erős hardverrel felszerelt telefon, ami bőven ajánlott vétel lehetne, ha a Google-szolgáltatások hiánya nem nyomná rá a bélyegét az összképre. Persze remek kamerájuk miatt így is érdemes lehet vetni egy pillantást a Huawei új csúcskészülékeire, de csak akkor, ha nem bánjuk, hogy sok alkalmazást nem, vagy csak körülményesen lehet telepíteni rájuk.