pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Az 1992-ban alapított Cooler Master gyorsan az egyik legismertebb hardvergyártó lett, hiszen előállított termékei magas minőségben és megfizethető áron kerülnek a boltokba. A cég, mely kezdetben számítógépházakat, tápokat és hűtőket készített, idővel rátalált a gaming vonalra, hogy más cégekkel versenyezzen a játékosok kegyéért, na meg pénzéért. A magyar képviselettől több terméket is kaptunk, ezeket ismertetjük meg veletek, hogy megalapozott döntést tudjatok hozni, ha éppen billentyűzetet, egeret, vagy headsetet kerestek.

Cooler Master CM110 egér

Nem könnyű a dolga annak, aki játék céljára keres egeret, hiszen a választék hatalmas, az olcsótól a méregdrágáig, a gyártóknak azonban a teljes termékpalettát le kell fedniük, hogy mindenki megtalálja az igényének és pénztárcájának megfelelőt. A Cooler Master CM110 egér – ahogy a neve/számozása is mutatja – egy belépő szintű gamer egér, amit már 10 ezer forint alatt meg lehet kapni.

Ennek megfelelően nem szabad különleges dolgokat várni tőle: a teteje nem levehető, nincsenek benne súlyok, nincs rajta 13 programozható gomb, van viszont kényelmes fogása, állítható érzékenysége és színe, ami ugye egy gamer terméknél elengedhetetlen követelmény. A tajvani cég termékéről már első pillanatban meg lehet állapítani, hogy jobbkezeseknek készült, nagy és közepes tenyérrel is meg lehet fogni, ráadásul a cincogi oldalán lévő két gomb is tökéletesen ujjra áll. Az egér ergonómiája nagyon jó, a 92 grammos tömeg pedig a pehelysúly kategóriában indítja a CM110-et a többi versenyzővel szemben.

cm110-1.png

Az egeren nincs semmi csicsa, az egyetlen díszítő elem a hátán a Cooler Master logó, na meg a változtatható színek jelenléte: külön változtatható a logó és a görgő, valamint az oldalán végigfutó fénycsík színe: lila, zöld, világos és sötétkék, sárga és narancssárga, vörös közül lehet választani, az egyéni hangulatnak/kedvnek/játékműfajnak megfelelően. Az egér teljes egészében vezérelhető a gombokkal, az érzékenysége pedig a megszokott lépcsőkben állítható, 400 és 6000 DPI között. Személy szerint nem volt gondom az egygombos érzékenység beállítási megoldással, az MC110 jól használható játék közben, ami több, mint elegendő egy nyolc/kilenc ezer forintos egér esetében.

A Cooler Master CM110 egy alap egér, alap áron. Nincs extrája, a gyártó nem ad hozzá drivert, viszont a több zónás RGB világítás, a magas DPI szám, a jó felépítés mégis ajánlott vétellé teszi, különösen azt figyelembe véve, hogy ezért az árért már normális minőségű egeret sem nagyon lehet találni.

cm110-2.jpg

Cooler Master SK650 billentyűzet

Egér és billentyűzet kéz a kézben jár, PC-n nem létezhet egyik a másik nélkül, az SK650 pedig egy remek formavilággal, RGB világítással és a gyártó meghatározása szerint alacsony profillal rendelkező billentyűzet. Már a dobozból kivéve érződik a prémium minőség, a Cooler Master ugyanis egy hihetetlenül szép, fényes fekete, madzaggal összehúzható szövettokba rejtette a perifériát. Mellette külön található a normál USB és USB Type-C végű kábel. Nem kell megijedni, a Type-C vég a billentyűzetbe megy, a másik pedig a PC/laptop megfelelő helyére, a csatlakozás után pedig már használatba is lehet venni az SK650-et.

Az SK650 egy kompakt billentyűzet, a mérete 430x125x25 mm, a súlya viszont több mint fél kilogramm, egészen pontosan 629 gramm. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen a teste részben alumíniumból készült, ami egyrészt elegánssá, másrészt klasszikusan időtlen megjelenítésűvé teszi. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy milyen érzés használni? Nos, egy picit szokni kell, hiszen az egyes billentyűk között mindösszesen 2 mm-es távolság van, így némi gyakorlás kell az elütés nélküli gépeléshez. Ehhez nem kell sok idő, néhány nap alatt megszokható, utána pedig már fel sem tűnik. Igaz, a tasztatúra angol kiosztású, amelyen természetesen lehet magyarul is gépelni, de egyes ékezetes billentyűk nem a megszokott helyükön vannak.

sk650-1.png

Az SK650 Cherry MX RGB Low Profile kapcsolókkal rendelkezik. Az 1983-ban kifejlesztett technológia a mai napig az egyik legjobb a mechanikus megoldások között, és itt is teszi a dolgát. Az RGB világítással rendelkező billentyűzet minden egyes gombját a 16 millió szín egyikére lehet beállítani, viszont vannak előre meghatározott profilok (vörös, zöld, kék), de természetesen választható a szivárványhatás is, melynek sebessége/fényereje is állítható, ahogy minden más a dedikált Cooler Master gombbal. Vezérelhető a médialejátszás, a hangerő, állíthatók makrók, az ezer színben pompázó billentyűzet este pedig különösen látványossá válik, különösen egy sötét szobában.

Szerencsére nem kell kizárólag a fizikai gombokra hagyatkozni a billentyűzet funkcióinak beállításakor, a Cooler Master oldaláról le lehet tölteni egy szoftvert, ami segíti a további finomhangolást. A Cooler Master Portal azonban felhő alapú szinkronizációra nem alkalmas, így egy második billentyűzet vásárlása esetén nem lehet a beállításokat egyből rátölteni az új perifériára.

Eddig csak dicsértem az SK650-et, ami sokkal több pozitív tulajdonsággal rendelkezik, mint negatívval. Utóbbiak közé tartozik a fentebb említett elütés-probléma, ami gyakorlással és még több gyakorlással áthidalható, illetve a billentyűzet alján nincs kihajtható emelő. De ez igazán nem létszükséget.

A legfontosabb kérdés, hogy mennyibe kerül az elegancia és a prémium érzés? Nos, a Cooler Master SK650-et a legtöbb kereskedő 40 ezer forint körül árulja, ami első hallásra soknak tűnhet. Azonban ezért az összegért valóban egy olyan billentyűzetet tehet a tulajdonos az asztalra, ami valóban a szoba díszévé, látványosságává válhat. Ez persze nem minden, a funkcionalitás ugyanilyen fontos, de az SK650 szerencsére ebben sem bukik el.

sk650-2.jpg