pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Gamerként mi a legfontosabb egy kijelző esetében? Nos, leginkább a látvány, micsoda meglepetés, elvégre hangra van egy rakás másik szerkezet, ha viszont alaposan meghajtjuk a vasat, amiben ráadásul bőven van izom, akkor nem árt, ha a monitor is alkalmazkodik, illetve képes a feladatra. A gamerekre pedig egyre több gyártó figyel fel, mint potenciális vásárlóréteg, elvégre a székektől és asztaloktól kezdve az ágyig már minden gamer, leginkább a füles és a monitor, a Samsung pedig ebben az utóbbi kategóriában virított most nagyot. Merthogy az Odyssey-széria kifejezetten nekünk, játékosoknak lett szánva, nem is akármilyen módon. A világszerte a második negyedévben, itthon is előreláthatólag április végétől elérhető készülékek három képviselője közül nálunk az egyik G7-es járt, a 27 colos, de ebben a verzióban elérhető lesz a 32 colos változat, miközben a G9 az ígéretek szerint a Kánaánt hozza el.

samsung-odyssey-g7-pcguru-1.jpg

Kapjuk az ívet

Az Odyssey-család kifejezetten a játékosok igényeinek megfelelően, extrém ívelt kialakítással, nagy teljesítményű 1000R-es kijelzővel kínálja a QLED-élményt. A G7 ezen belül 2560x1440-es felbontással, 16:9-es képaránnyal, HDR600 VA panellel, 600 cd/m2 fényerősséggel, 240 Hz-es képfrissítéssel és 1 ms válaszidővel érkezik, ami így a QHD mellett elég impresszív az adatokat tekintve. De hogy ne kizárólag a száraz tényeket és számokat figyeljük, nézzük meg, mi lapul a dobozban.

samsung-odyssey-g7-pcguru-2.jpg

Ami nagyon kellemes meglepetés volt, már amellett, hogy a monitor nem nehéz, egyedül is lehet boldogulni vele. A kétperces szerelési metódust követően a talpazatra is állítottam, majd a megszokott dugdosós problémát sikerült teljesen elfelejteni, mivel a kijelző oldalra is teljesen elforgatható, aminek hála pillanatok alatt lehet beilleszteni az ezúttal is hátul, merőlegesen alulra helyezett aljzatokba a megfelelő kábeleket. Komolyan, régen találkoztam már ennyire felhasználóbarát készülékkel, ezért már mindenképpen emelem kalapom. 

samsung-odyssey-g7-pcguru-3.jpg

A beindítást követően aztán jön az álmélkodás: a minimális káva eleve mutatós, de alul még némi fényforrást is sikerült elhelyezni, miközben hátulról úgy néz ki a szerkezet, mintha éppen valami brutális sci-fi gépezetet indítottunk volna be: a háton, középen egy vastag körben pulzál a kiválasztott szín, ami kimondottan mutatós, ráadásul a közeli falfelületet is nagyon szépen díszíti. Természetesne nem hiszünk benne, hogy a fénycsíkoktól és fényköröktől lesz valami gamer, de be kell vallani, hogy a G7-nek kimondottan jól áll ez a dögös tervezés, ami rátesz egy lapáttal az extrém íveltség különleges látványára.

samsung-odyssey-g7-pcguru-4.jpg

És ha már az extrém íveltség szóba került: nem, ha ez érdekel bárkit, márpedig gondolom, ez izgatja a gamerek fantáziáját… egyáltalán nem zavaró, gyorsan hozzá lehet szokni, a szuper képfrissítésnek és felbontásnak köszönhetően pedig pillanatok alatt elvesztem a munkában és a játékban, amikor éppen arra került sor. Emiatt aztán mindkét célra tökéletes a készülék, és bár nem olcsó, avagy ajánlott fogyasztói áron jelenleg 195 000 forintért várható, kicsit is utánanézve a jobb gyártók hasonló eszközei szintén 200 ezer környékén mozognak. Pont ilyet pedig egy darabig másnál nem találunk.

samsung-odyssey-g9-pcguru-1.jpg

Van hova fokozni

De még ez sem minden, elvégre a 32 colos változat (227 000 forint) mellett ott a G9 is, ami minden téren brutálisnak ígérkezik. Ezt sajnos nem tudtuk kipróbálni, de a G7 ismeretében (amibe nem nagyon lehet belekötni) hiszünk a számadatoknak, amik alapján a már említett képességek mellett a kijelző 5120x1440-es felbontással, 32:9-es képaránnyal, HDR1000 VA panellel, valamint 1000 cd/m2 fényerősséggel lesz elérhető. Természetesen ennek is van ára, hiszen a G9-et 487 000 forintért szólíthatjuk majd magunkhoz, de hát az élet már csak ilyen, mindennek komoly ára van, pláne a minőségnek.  

Támogasd te is a PC Gurut!