Nemrég befutott hozzánk is a Huawei legújabb, P40-es termékcsaládjának az első tagja, a középkategóriába szánt Huawei P40 Lite, mely első ránézésre egy szinte kihagyhatatlan ajánlatnak tűnhet, azonban van vele egy apróbb probléma. Bár az Android operációs rendszer megtalálható a készüléken, a telefonról hiányoznak a Google szolgáltatásai és a Play áruház egyaránt, helyüket a kínaiak saját alkalmazásboltja, az AppGallery vette át. És vajon ez mekkora érvágás a vásárlóknak? Tesztünkből minden kiderül.

huawei-p40-lite-02.jpg

Külső, összeszerelés

A Huawei P40 Lite egy egyszerű, fehér dobozban érkezik, melyben a készüléken túl ott lapul egy Type-C kábel, egy 40 W-os gyorstöltő és egy egyszerűbb fülhallgató. A telefon a töretlen népszerűségnek örvendő „tepsik” sorát erősíti, 159,2 x 76,3 x 8,7 millis méreteivel még épp belefér az ember kezébe. A hátlapja műanyag, kerete pedig alumínium, és szerencsére mindkettő elég minőséginek érződik, így hiába az olcsóbb árcímke, a Huawei P40 Lite nem recseg és nem ropog a kezünkben.

A gombok kiosztásánál sem fogunk nagyon meglepődni. Baloldalon ott figyel a SIM tálca, amibe egy SIM- és egy SD-kártya kerülhet, jobboldalon pedig a bekapcsoló gombot (ami egyben ujjlenyomat olvasó is) és a hangerőszabályzó gombot találjuk. A készülék teteje teljesen üres, alulra pedig egy USB-C port és egy hangszóró került, közvetlen a Jack csatlakozó mellé. A szenzorsziget ezúttal elmarad, azonban a kávákat így is elég vékonyra faragták a Huawei mérnökei, ezért a 16 megapixeles szelfikamera végül a képernyő bal felső sarkába került egy „kameralyukba”.

huawei-p40-lite-055.jpg

Hardver, kijelző

A Huawei P40 Lite külsőre tehát nem igazán mutat semmi egyedit, a telefonba pakolt hardvert viszont már annál inkább megtolták a kínaiak. A készülék lelkét egy nyolcmagos Kirin 810 rendszerchip adja, ezt pedig egy Mali-G52 MP6-os grafikus chip, 6GB RAM és 128 GB belső tárhely egészíti ki, utóbbit pedig akár 512 GB-ig is bővíthetjük. Mindezeknek egy 4200 mAh-s akksi szolgáltatja az energiát, ami szerencsére igen méretesnek mondható, így a P40 Lite két napot is kibírhat visszafogottabb használat mellett tapasztalataink szerint.

Ami a kijelzőt illeti, itt egy kicsit már visszafogottabb, de a középkategóriában abszolút vállalható IPS LCD panelt kapunk, 1080 x 2310 pixeles felbontással. Ennek a látványa nem épp a legjobb, viszont ahogy fentebb is írtuk, kategóriáján belül teljesen korrekt darabról beszélünk, mellyel netezni, videózni és játszani egyaránt jól lehet.

huawei-p40-lite-04.jpg

Kamera

Mostanában már a középkategóriás telefonok között is egyre gyakoribb a sok egységből összeálló kamerarendszer (gondoljunk csak a Xiaomi Redmi Note 8T-re), és a Huawei számlátomást nem szeretne lemaradni a konkurencia mögött. A P40 Lite hátlapján ennek megfelelően egyből négy kamera található: a 48 megapixeles főegységet egy 8 megapixeles ultraszéles, egy 2 megapixeles makró és egy 2 megapixeles mélységszenzor egészíti ki.

A végeredmény pedig önmagáért beszél: a Huawei készüléke nagyon szép képeket készít gyakorlatilag minden módban, ha pedig mellé tesszük a fent már emlegetett Note 8T felvételeit, egyértelműen ki fog jönni a két készülék közti különbség, nem épp a Xiaomi javára. A videózás azonban sajnos már kicsit szerényebbre sikeredett. Igaz, full HD-ban és 4K-ban is rögzíthetünk felvételeket 30 fps mellett, azonban érdemes lehet észben tartani, hogy képstabilizálás nincs.

huawei-lite-p40-01.jpg

AppGallery

Végül pedig jöjjön a fekete leves, avagy a Google Play és az egyéb Google szolgáltatások (Gmail, Maps, YouTube, csak hogy néhányat mondjunk) hiánya. Persze azért egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, mint elsőre gondolnánk: az Android operációs rendszere nyílt forráskódú, így a P40 Lite-ra is felkerülhetett, viszont ha a megszokott alkalmazásainkat is szeretnénk felrakni rá, akkor már gondokba ütközhetünk.

Azt mindenképp el kell mondani, hogy a Huawei nagyon lelkiismeretesen és rohamtempóban bővíti az AppGallery kínálatát, valamint az sem utolsó szempont, hogy az alap alkalmazások közül igen sok már most is működik a készüléken. A teszt során a népszerű appok közül például a Facebook, az Instagram és a Messenger is gond nélkül futott a P40 Lite-on, ami mindenképp biztató, de azért érdemes lehet felkészülni rá, hogy jól megszokott alkalmazásaink közül néhánynál trükközni kell majd, hogy elinduljon az új mobilon is.

huawei-lite-p40-03.jpg

Remek ajánlat a bátrabbaknak

Mindent összevetve a Huawei P40 Lite egy felemás ajánlat. Egyrészt a hardverét és az árát (hazánkban nagyjából 100 ezer forintért lehet hazavinni) nézve nagyon jónak mondható, másrészt viszont a Google szolgáltatások hiánya miatt elsősorban annak lehet ajánlott vétel, aki nem bánja, ha lehet, kicsit bütykölni kell az appjaival.

Viszont az is igaz, hogy az AppGallery kínálata rohamos mértékben bővül, így mindenképp megéri fél szemünket a Huawei telefonján tartanunk, mert ha sikerül áthidalniuk a Google szolgáltatások hiányát, majdnem verhetetlen ajánlat lesz a Lite P40.