A Xiaomi az utóbbi évek egyik nagy sikersztorija: a kínai gyártó évről évre remek ár/érték arányú telefonokkal tört előre a piacon, és most, hogy a Google és a Huawei összezördült, még talán arra is van esélye, hogy országa legnagyobb forgalmazójává lépjen elő. Épp ezért nagy öröm, hogy az elmúlt hetekben két készülékük is járt nálunk: a főleg fotózásra kihegyezett, felsőkategóriába szánt Xiaomi Note 10, melyről vasárnap már olvashattatok egy tesztet, illetve a középkategóriát erősítő Redmi Note 8T, mely jelen cikkünk alanya. Lássuk hát, hogy ezúttal mire számíthatunk a Xiaomitól!

redmi-8t-06.jpg

Középkategóriás óriás

A Xiaomi Redmi Note 8T egy teljesen szokványos, fehér dobozban érkezik, melyben a telefonon túl ott lapul egy SIM-tű, egy hálózati adapter, egy adatkábel, valamint egy ajándék szilikon tok is, mely ugyan elég átlagos kinézetű, de cserébe tökéletesen ellátja a feladatát. A készülék maga elég testesnek mondható a maga 161 millis magasságával, 75,4 millis szélességével és 8,6 millis vastagságával, ahogy a 200 grammos súlya sem épp csekély, de a kategóriáján belül mindkét tulajdonság teljesen elfogadhatónak számít.

Ami a kinézetet illeti, itt sem fogunk nagyon meglepődni. A Redmi Note 8T lekerekített sarkokat és kellemesen vékony kávát kapott, és bár a szenzorszigetet ezúttal sem sikerült teljesen megúszni, a 13 megapixeles szelfikamera csak egész diszkérten lóg bele a képernyőbe, ami elsősorban a klasszikus kialakítás híveinek lehet jó hír.

A készülék baloldalán található a SIM tálca, melybe két nanoSIM mellett egy microSD kártya is simán belefér, míg jobboldalt a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok kaptak helyet. A telefon hátlapján terül el a gyors és pontos ujjlenyomatszenzor, valamint a négy egységből álló kamerarendszer, míg alul egy hangszóró, egy USB-C csatlakozó és egy Jack kimenet található. A Redi Note 8T váza ugyan műanyagból van, de cserébe elég masszív, nem recseg és nem ropog, ráadásul elől és hátul egyaránt Gorilla Glass 5 védi a kisebb karcoktól.

redmi-8t-01.png

A felszereltség itt kezdődik

Külsőre tehát egy teljesen korrekt készülék a Redmi Note 8T, mely ugyan nem emelkedik ki a felhozatalból, de a kötelezőt minden szinten hozza. De vajon mi a helyzet a specifikációkkal? Ha ránézünk a telefon hardvereire, egyből láthatjuk, hogy a tervezők itt is a korrekt középkategóriát célozták be: a készülék szívét egy Snapdragon 665-ös rendszerchip és egy Adreno 610-es GPU adja, mely ezen a szinten erős kombinációnak mondható, emellé pedig jár 4 GB RAM és 64 GB tárhely is.

Ezekkel a specifikációkkal a Redmi Note 8T tökéletesen alkalmas a netezésre, filmezésre, és a MIUI is teljesen korrekten, akadások nélkül fut rajta, a játékokkal azonban lehet már némi gond. A szerényebb címeket még gond nélkül viszi a telefon, viszont ha erőforrásigényesebb játékokat is kipróbálnánk, akkor érdemes lehet inkább a Xiaomi egyik komolyabb készülékébe beruházni.

redmi-8t-07.jpg

Rejtett mesterfotós

A Xiaomi telefonjait eddig elsősorban nem a kiemelkedő fotós képességeik miatt szerettük, azonban a mostanában megjelent új modelleknél már erre az aspektusra is érezhetően ráfeküdt a gyártó, ahogy azt a Note 10 tesztjénél is kiemeltük. Ez pedig a Redmi Note 8T esetében is abszolút érződik, hiszen a készülék egyből négy kamerát is kapott a hátlapjára, ami mindenképp egy tekintélyt parancsoló mennyiség már.

Ráadásul a rendszer remekül működik: a Xiaomi telefonjával kiváló fotókat lehet lőni, és a szelfikamera is tökéletesen teszi a dolgát. A szoftver gyorsan betölt és a portré módtól kezdve az éjszakai és panoráma felvételekig minden megtalálható benne, sőt, ha elég bátrak vagyunk, akkor a Pro módban minden apróságot a saját képünkre alakíthatunk. Hasonlóan jól működik a videók felvétele is, akár Full HD 60 fps, akár 4K 30 fps mellett filmezünk, szóval ezen a téren egyáltalán nem kell szégyenkeznie a készüléknek.

redmi-8t-02.png

Hogy mennyi?

Mindent összevetve a Redmi Note 8T egy teljesen korrekt középkategóriás készüléknek mondható, mely masszív kialakítással, kategóriáján belül igen erős hardverrel és meglepően jó kamerarendszerrel érkezik. Ami viszont igazán kiemeli a Xiaomi készülékét a kínálatból, az az ára: hazánkban jelenleg olyan 62 ezer forint körüli összeget kérnek érte, ami akárhogy is nézzük, egyszerűen remek ajánlat egy ilyen képességű telefonért.

Ha új készüléket kerestek a középkategóriába, feltétlen vessetek hát egy pillantást a Xiaomi üdvöskéjére is. Ennyiért ugyanis jó eséllyel nem fogtok jobb készüléket találni a piacon.

Támogasd te is a PC Gurut!

redmi-8t-04.png