Legutóbbi mobilos hardvertesztünkben – melynek a Huawei Mate 30 Pro volt az alanya – már kitértünk arra, hogy a Google-mentesség miatt jelenleg cseppet sincs könnyű helyzetben a Huawei, hiszen hiába a vitán felül kiváló készülékek, ha egyszer az a szoftverkörnyezet, ami sokaknak beleivódott már a mindennapjaiba, nem elérhető. Ez persze jó lehetőség a többi gyártó számára, hogy meglépjenek vagy éppen felzárkózzanak, a legfőbb kínai rivális, a Xiaomi, pedig egyértelműen az egyik legnagyobb nyertes lehet, miközben idáig elsősorban kamerafronton volt jelentős lemaradásban. Nemrég azonban egy olyan csúcsmodellel rukkolt elő, amely éppen ilyen fronton teljesít kiemelkedően.

Megapixel-megalománia

Mielőtt rátérnénk a kamerára, nézzük a külsőségeket és az első benyomásokat. A 6.47 hüvelykes AMOLED kijelző majdnem a teljes felületet befedi, köszönhető a hajlított kialakításnak a széleken, az összképbe csupán a szükséges rossznak tekinthető notch-pötty rondít bele felül, de hát annyi baj legyen. Magára a minőségre azonban nem lehet panasz, a Mi Note 10 egy nagyon masszív (és persze szép nagy) telefon, amit jó érzés kézben tartani – tok nélkül ellenben nem igazán ajánlatos, a hajlított kialakítás miatt nekem ugyanis kifejezetten csúszott a kezemben.

hardver-xiaomi-note-10-teszt-1.jpg

A felszereltségre alapvetően nem lehet panasz. A dobozban egy 30W-os gyorstöltő is helyet kapott, amely alig több mint egy óra alatt maximumra tölti az 5260 mAh kapacitású akkumulátort, így a kiemelkedően magas üzemidő mellé hasonlóan szuper töltési sebesség is dukál. Magáról a készülékről a Type-C port és a jack dugó mellett még az infra szenzor sem hiányzik, egyedül a mono – cserébe viszont egészen jól szóló – hangszóró, illetve az SD kártya foglalat nélküli SIM tálca az, amibe bele lehet kötni, de 128 GB belső tárhely mellett ezzel azért együtt lehet élni. Aki pedig mégis kevésnek tartja, az még mindig választhatja a 256 GB-os, Pro verziót. A kötelező ujjlenyomatolvasót nem a készülék hátulján kell keresnünk, hiszen a képernyőbe lett építve, mindemellett pedig NFC is került a Mi Note 10-be, így aki a telefonjával szeret fizetni, az a Xiaomi üdvöskéjével megteheti.

hardver-xiaomi-note-10-teszt-2.jpg

A készüléket megfordítva szembetaláljuk magunkat a Mi Note 10 brutális képalkotó rendszerével, ami jelen esetben egyértelműen a „selling point”. A 108 MP-es főkamera, a 20 MP-es ultraszéles látószögű kamera, a 12 MP-es portrékamera, az 5 MP-es telefotó kamera és a 2 MP-es makró kamera igyekszenek minden igényt kielégíteni, az 1/1.33”-os szenzor pedig ennek megfelelően teszi a dolgát, köszönhető annak, hogy olyan mennyiségű fény és részlet befogadására képes, ami cseppet sem megszokott. Mi minden körülmények között maximálisan elégedettek voltunk a minőséggel, ezen véleményünket pedig a profi szakemberek is osztották, hiszen a DXOMark összesítésében jelenleg a Top 5-ben szerepel az „odaát” Mi CC9 néven futó kütyü, egészen kiemelkedő, 121-es pontszámmal. A videózásra sem lehet panasz, a felvételek stabilak és tiszták, akár a 4K/30fps, akár a FullHD/60fps módot választjuk.

hardver-xiaomi-note-10-teszt-3.jpg

A Xiaomi készülékei kapcsán általában a remek ár-érték arányt szokás kiemelni, a Mi Note 10 esetében viszont ez tényleg a kamera felé tolódik – és nemcsak azért, mert jelenleg tényleg az egyik legjobb okostelefon a fotózáshoz, hanem azért is, mert jelen esetben az árcédula is komolyabb. A minőséget persze meg kell fizetni, ez nem is kérdés, ugyanakkor meglepő, hogy „csak” egy Snapdragon 730G chip dolgozik a motorház alatt, aminél ebben az árkategóriában (nagyjából 150 ezer forint) azért találni komolyabb kihívókat is. Szerencsére a telefon így is jól teljesít: komolyabb belassulásokat vagy melegedést egyáltalán nem tapasztaltunk, egyedül az ultramagas felbontású fotók esetében volt némi várakozás. A meseszép kijelző, a kiemelkedő üzemidő és a fantasztikus kamerarendszer miatt a Mi Note 10 azonban még ezzel együtt is simán jó vételnek számít, amiből a Pro változattal egy kis extrát is kisajtolhatnak azok, akik még többre vágynak.

Támogasd te is a PC Gurut!