A Huawei nemrégiben meglepett bennünket egy szeretetcsomaggal, melyben a gyártó aktuális csúcsmobilja, a Mate 30 Pro, valamint egy vezeték nélküli fülhallgató, a FreeBuds 3 figyelt, így mi is megkaptuk a lehetőséget arra, hogy kipróbáljuk őket. Következzenek tapasztalataink!

Huawei Mate 30 Pro

Soha nem örömteli, amikor egy hardvertesztet ilyen témával kell indítani, de a Mate 30 Pro esetében sajnos elkerülhetetlen az amerikai-kínai ellentét megemlítése, egy olyan okostelefonról beszélünk ugyanis, amely erősen érintett – mondhatni egy áldozatról van szó. Nincs ugyanis Google-licence, így Android ide vagy oda, a megszokott alkalmazásokat, illetve az általános gugli-keretet itt bizony hiába keressük.

huawei-mate-30-pro-teszt-1.jpg

Nagy kár mindezért, a Mate 30 Pro ugyanis a nyers hardvert, a funkciókat és az összeszerelést tekintve egy csodálatos készülék. A 6.53 hüvelykes, lekerekített szélű „Horizon” kijelző tulajdonképpen a teljes rendelkezésre álló felületet betölti (és még egy kicsit), mindössze a fent található előlapi kameraelemek és érzékelők „rondítanak bele” némileg a képbe. Kicsit talán túlságosan is sokat áldoztak be a szépség oltárán: a megszokottnál alacsonyabban elhelyezkedő bekapcsológomb például eleinte biztosan fura lesz, a hangerőszabályzó gombok kihajítása pedig már funkcionálisan is felvet aggályokat. Ez utóbbiakat ugyanis virtuális gombokra cserélték, a kijelző oldalát kétszer megbökve csalható elő a szabályzó a kijelzőn, ami amellett, hogy pont annyival komplikáltabb, mint amilyennek leírva hangzik, a gyors halkítás (pláne zsebből) szinte teljességgel esélytelen ezzel a megoldással. A kevesebb itt mindenképpen több lett volna, de a minden tekintetben gyönyörű OLED-kijelző azért kárpótol valamelyest.

huawei-mate-30-pro-3.jpg

Ha fordítunk egyet a készüléken, akkor el is érkezünk a Mate 30 Pro legerősebb pontjához, a négy elemből álló kamerarendszerhez. Már maga az elrendezés is markáns és ízléses, de a lényeg persze a végeredmény, amiben a két 40 MP-es, az egy 8 MP-es és a 3D mélységérzékelő kamera együttese kiemelkedően teljesít minden körülmények között. Belemehetnénk persze a technikai részletekbe, de talán mindenki jól jár, ha az igazi profikat és hozzáértőket használjuk referenciának – a DXOMark rangsorában márpedig jelenleg a Mate 30 Pro a második legjobb telefon a kamera képességeit tekintve, csak a Xiaomi Mi 10 Pro előzi meg egyetlen ponttal. A rengeteg felvételi funkció közül kiemelkedik a szuperlassítás, a Huawei telefonja ugyanis elképesztő sebességgel képes rögzíteni HD felbontásban is, aminek eredményeként hihetetlenül látványos 256-szoros lassításokat vehetünk fel, ha tényleg a lehető legjobban meg szeretnénk ragadni egy pillanatot.

huawei-mate-30-pro-2.jpg

A Mate 30 Pro egyéb kapacitásait tekintve is maximálisan elnyerte a tetszésünket: a Kirin 990 chip kifogástalanul teszi a dolgát, memóriaigényesebb alkalmazások mellett is villámgyorsan működött a telefon, a 4500 mAh-s, akár vezeték nélkül is tölthető akkumulátor pedig biztosította, hogy még intenzív használat mellett is játszi könnyedséggel bírja ki a készülék a napot. Alapjáraton tehát minden adott lenne ahhoz, hogy büszkén döngethesse a mellét a Mate 30 Pro, mint a gyártó csúcsmodellje, a teljesítményt és az ebből adódó felhasználói élményt tekintve ugyanis tényleg majdhogynem tökéletes. Csak hát az a fránya Google… Gmail, Drive, YouTube, Google Térkép, Play Áruház: ezeket itt bizony hiába keresed, mint ahogy az utóbbiban található applikációkat is. És bár a Huawei saját piactere, az AppGallery alternatívák ezreit dobja fel, a hétköznapi életben – pláne akkor, ha valakinek a munkájához is szükségesek – nagyon nehéz elszakadni ezektől a teljesen alapvető alkalmazásoktól. Pláne akkor, ha valaki fizetésre, bankolásra is a mobilját használja.

A verdikt sajnos szomorú, a Huawei Mate 30 Pro ugyanis jelenlegi formájában arra a legjobb, hogy haragudjunk valakire. Hogy kire, azt mindenkire rábízzuk, de tényleg dühítő, hogy egy ennyire kiváló készüléket kizárólag azért nem tudunk maradéktalanul ajánlani, mert egy részben politikai, részben gazdasági ellentét miatt nem tud rajta a felhasználó maximálisan kiteljesedni. Ha el tudod képzelni az életedet Google-mentesen, és csúcsminőségre vágysz, pláne kamera terén, akkor viszont nincs min gondolkodnod – feltéve persze, hogy pénztárcád készen áll a leírtakhoz illeszkedő 300 ezer forint feletti árkategóriára.

Huawei FreeBuds 3

Valentin-nap alkalmából stílszerűen az új „Valentin piros” verzióját volt alkalmunk tesztelni a Huawei egyébként feketében és fehérben is kapható vezeték nélküli fülhallgatójából, a FreeBuds 3-ból, amely leginkább azoknak az Android-felhasználóknak igyekszik kedveskedni, akik nem szeretik az agybadugós megoldásokat.

huawei-freebuds-3-1.jpg

Én egyébként agybadugós párti vagyok, a hagyományos, fülkagylóba illeszkedő fülesek nekem általában gondot okoznak, a FreeBuds 3 azonban ilyen téren pozitív csalódás volt, hiszen nem elég, hogy hosszú távon sem volt kényelmetlen, de a kieséstől sem kellett tartanom még lendületesebb mozgás esetén sem. A kialakítás egyébként egyszerű és letisztult, két lefelé lógó nyúlvánnyal, melyek a Bluetooth-kommunikációt, illetve a mágneses védőtokba való beillesztést segítik elő. A minőségi érzet pedig mindenhol megvan.

A nyitott kialakítás hátránya, hogy ilyenkor komolyabb küzdelmet kell vívni a külvilág hangjaival, a FreeBuds 3 zajszűrő technológiája azonban meglepően hatékony, nyugodtan mondhatjuk, hogy a kialakításból kihozza a maximumot. A zenehallgatás mellett – melynek során egyébként szintén remek hangminőséget tapasztaltunk, erős mélyekkel – a telefonhívások tiszták voltak, egyedül arra kellett figyelnünk, hogy mi hangosabban beszéljünk a megszokottnál, de ez nyilván a kialakítás sajátossága.

huawei-freebuds-3-2.jpg

A füles kezelése egyszerű is kényelmes: a jobb oldali dugóra kétszer rábökve zeneszámot léptethetünk, a túloldalon pedig a zajszűrést kapcsolhatjuk ki és be. Hangerőszabályzásra ilyen módon sajnos nincs lehetőség, az marad a csatlakoztatott készüléken, de így is sokat dobnak az élményen ezek az extra kényelmi funkciók.

A FreeBuds 3 a gyártói adatok alapján önmagában 4 órás, míg az USB-C csatlakozóval, illetve a vezeték nélkül is tölthető tok kapacitását kihasználva akár 20 órás üzemidőt is biztosíthat, így gond nélkül bírja az egész napos használatot. A Huawei a minőség árát alaposan megkéri, hiszen 60 ezer forint környékén szerezhető be a vezeték nélküli fülhallgató, de aki nem szereti az agybadugós kivitelt, illetve vágyik az extra kényelmi funkciókra, annak egyértelműen az egyik legjobb opció a jelenlegi felhozatalból még ezzel együtt is.

Támogasd te is a PC Gurut!