A Huawei az elmúlt évek alatt alaposan kinőtte magát, és a főleg alsóbb árkategóriákban tevékenykedő kínai cégből a világ egyik meghatározó gyártójává vált, így hazánkban például már a mobilpiac második legnagyobb szereplője a Samsung után. Ráadásul egyáltalán nem érdemtelenül érte el mindezt, hiszen általában jól összerakott, minőségi készülékeket kaptunk a branden belül, méghozzá remek árazás mellett. A cég idén egyszer már villantott egy nagyot a P30-cal és a P30 Próval, melyek mind a tesztelők, mind a vásárlók körében nagy sikert arattak, nemrég pedig a középkategóriában is új készülékkel jelentkeztek a P Smart Z képében. A mobil igencsak impozáns méreteivel és mindenféle szenzorszigetet nélkülöző kijelzőjével már első pillanatra is kiemelkedik a felhozatalból, mi pedig megnéztük, hogy a robosztus kialakításon túl mit tud még felmutatni a Huawei egyik legújabb készüléke.

Féltéglának is ideális

A Huawei P Smart Z a gyártótól már megszokott fehér csomagolásban érkezik, a dobozban pedig a telefonon túl ott lapul még egy fülhallgató, egy USB Type-C kábel és egy töltő is az elmaradhatatlan kézikönyv és garanciajegy mellett. Az első dolog, ami a kibontás után feltűnhet az embernek, az az, hogy a Huawei P Smart Z bizony méretes, méghozzá nem is kicsit. A mobil 163,5 milliméteres magasságához 77,3 milliméteres szélesség és 8,8 milliméteres vastagság tartozik, a készülék pedig összesen 196,8 grammot nyom, ami azért már megérződik a zsebünkben. Ennek megfelelően a telefont elsősorban két kézzel lehet kényelmesen fogni és kezelni, egy kézzel esélyünk sincs nyújtózkodás nélkül átérni a teljes képernyőn.

Azonban a nagy súlynak vannak előnyei is: mivel nem sajnálták belőle az anyagot, a P Smart Z egy kifejezetten masszív, jól összerakott, minőségi készülék lett, melynek bár műanyagból van a borítása, ettől még egyáltalán nem érződik olcsó vagy épp bazári telefonnak. Cserébe viszont a műanyag sajnos elég könnyen karcolódik, így egy tok beszerzése erősen ajánlott. Szintén érdemes lehet még észben tartani, hogy a P Smart Z nem vízálló, így folyadékok közelében ajánlott óvatosan bánni vele.

huawei-p-smart-z-2.jpg

 

Hagyományőrzők előnyben

A kijelző átlója 6,59 hüvelyk, felbontása pedig 1080x2340 pixel, ami összesen 391 ppi-s pixelsűrűséget eredményez. Jó hír lehet a hagyományosabb telefondizájn kedvelőinek, hogy a P Smart Z a mai napig igencsak megosztónak számító notch avagy szenzorsziget nélkül érkezik, sőt szinte kávája sincs, így a kijelző a telefonhoz viszonyított aránya 84,3% körül alakul, ami ha nem is a legjobb a piacon, azért mindenképp említést érdemel. A szenzorsziget hiányának másik következménye a gyártó szerint minimum százezer használatot kibíró pop-up szelfikamera felbukkanása, mely alapjáraton megbújik a telefon testében, és csak akkor jön elő, ha épp szükségünk van rá. 

Szintén a hagyományosabb kinézet pártolóinak lehet jó hír, hogy a P Smart Z-n még helyet kapott jack bemenet, ami ugye napjainkban már nem feltétlen számít alaptartozéknak. Ezen túl a készülék jobb oldalára került a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gomb, felül a már említett pop-up kamera mellett ott találjuk a két nanoSIM-et (vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát) befogadni képes SIM-tálcát és egy másodlagos zajszűrő mikrofont, alul pedig a jack bemenet mellett helyet kapott egy mikrofon, egy Type-C port és egy multimédiás hangszóró is. Külön említést érdemel a hátlapra került ujjlenyomat-olvasó, mely megbízható, gyors és precíz, segítségével egy pillanat alatt oldhatjuk fel a P Smart Z-t.

Ami viszont hátránynak mondható a kialakítás terén, az az, hogy a készüléken nincs értesítő LED. Ez igazából azért kellemetlen, mert a kijelző nem AMOLED és nem rendelkezik always-on funkcióval, így ha meg akarjuk nézni az újdonságokat, mindenképp be kell kapcsolnunk a képernyőt.

huawei-p-smart-z-1.jpg

A motorháztető alatt

Középkategóriás készülék lévén a P Smart Z nem a legújabb és legerősebb hardverekkel érkezik, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a készüléknek szégyenkeznie kéne a felszereltsége miatt. A mobilban egy Kirin 710-es rendszerchip kapott helyet négy darab 2,2 GHz-es Cortex-A73-as és négy darab 1,7GHz-es Cortex-A53-as maggal felvértezve, emellé pedig egy Mali-G51 MP4 grafikus gyorsító és 4 GB RAM jár. Tárhelyből alapból 64 GB áll rendelkezésünkre, azonban ha ezt kevésnek érezzük, microSD kártya segítségével bármikor bővíthetünk rajta. Említést érdemel még ezenfelül a 4000 mAh-s akkumulátor is, mely kellemesen méretes és épp ezért remek üzemidőt biztosít. Internetezés, videózás mellett nagyjából 15 órán át lehetett nyüstölni a telefont, mielőtt töltő után kellett volna néznünk, ez pedig mindenképp egy dicséretes érték.

Szoftver terén sok meglepetésre nem érdemes számítanunk: egy Android 9-es alapokra húzott EMUI 9.1.0-t kapunk, mely abszolút szerethető és átlátható rendszer, aki használt már Huawei telefont, annak első pillantásra ismerős lesz, ráadásul szerencsére korrekt tempóval halad a hardveren. Minimális akadások azért előfordulhatnak, de ezek nem olyan vészesek, nem is feltétlen zavaróak, inkább csak arról van szó, hogy azért érezni, hogy nem egy csúcskategóriás mobil van épp a kezünk között.

Hasonló a helyzet a játékok terén is, avagy a Huawei P Smart Z itt is derekasan megállja a helyét. A tesztelés során sem a PUBG Mobile, sem a Gears POP! nem tudta két vállra fektetni a készüléket, igaz, előbbinél azért a grafikát vissza kellett tekerni közepes beállításokra. Ennek megfelelően a P Smart Z akkor is jó választás lehet, ha kimondottan játékra keresünk visszafogottabb áron kínált telefont, de ilyen téren azért tisztában kell lenni a középkategóriás hardver korlátaival.

Multimédiás mindennapok

A P Smart Z egyik legcsábítóbb extrája alighanem a pop-up szelfikamera, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a gyártónak ez az első ilyen megoldással szerelt modellje, és mindent összevetve a 16 megapixeles egységre nem is lehet panasz. Igaz, hogy kicsit lassan kerül elő vagy épp bújik vissza a házba (ez leginkább akkor lehet kínos, ha elejtjük a telefont), de cserébe igazán szép képeket lehet vele lőni. Természetesen szoftver is jár hozzá, van itt a portré módtól kezdve az egyszerűen kihagyhatatlan szépítési funkciókig minden, amire csak szükségünk lehet.

A telefon hátlapján szintén egy 16 megapixeles kamerát találunk, ami mellé a Huawei mérnökei odacsaptak egy 2 megapixeles mélységélesség szenzort, valamint egy LED segédfényt is. Nagyítás terén maximum hatszoros digitális zoommal tudunk gazdálkodni, ezzel azonban nem árt csínján bánni, hiszen ahogy arra a készülék is felhívja a figyelmünket, bevetése a képek minőségének rohamos romlásával jár együtt.

A kamera szoftvere elég sok lehetőséget biztosít: van például portré és esti mód is, de a készítők nem feledkeztek meg a HDR-ről vagy épp az MI-vel segített fényképezésről sem. Aki pedig nagyon bele akar mászni a részletekbe, az a profi módban a fehéregyensúlytól kezdve az érzékenységen át egészen a záridőig és az expozíciókorrekcióig mindent a saját szája íze szerint állíthat be. Mindent összevetve a P Smart Z abszolút vállalható képeket készít a kategóriáján belül, igazából csak arra kell figyelni, hogy a színeket alaphelyzetben is hajlamos kicsit túlszaturálni, ezért a felvételeink nem lesznek túl valósághűek.

Ami a videózást illeti, a 4K ezen a fronton kimaradt, és a Full HD 60 fps is elég gyengén muzsikál, ezeknél a felvételeknél a fókusz nagyon keményen ugrál. A jelenség viszont 30 fps mellett már egyáltalán nem tapasztalható, az így rögzített képanyag teljesen korrekt. Ha pedig olyanunk van, akár lassított felvételeket is készíthetünk, itt négyszeres (120 fps) és tizenhatszoros (480 fps) lassítás közül választhatunk.

Arany középút?

Mindent összevetve a Huawei P Smart Z egy teljesen korrekt középkategóriás telefon, melyet hazánkban jelenleg nagyjából 75 ezer forint környékén lehet kapni, azonban a szerényebb ár jegyében meg kell kötnünk néhány kompromisszumot. Ilyen lehet például a könnyen karcolódó műanyag hátlap, az értesítési LED hiánya, illetve a visszafogottabb hardver is. Cserébe viszont a pop-up kamera kifejezetten jópofa megoldásnak mondható, a 4000 mAh-s akkumulátor pedig kellemesen nagy, így nem kell attól tartanunk, hogy a készülék a nap kellős közepén fog minket cserbenhagyni.

Mindezek fényében a Huawei P Smart Z elsősorban azoknak lehet jó választás, akik mindenképp szenzorsziget nélküli, klasszikus kialakítású telefonra vágynak, vagy egyszerűen csak olyanra, amit nem kell félnaponta tölteni, viszont nem szeretnének a középkategória felett vásárolni, és nem bánják, ha a mobiljuk kifejezetten méretes.

huawei-p-smart-z-3.jpg