pcguru-ajanlott590x150.jpg

Az Acer már hosszú évek óta stabil tagja a játékra szánt laptopok piacának, ráadásul igen szép eredményekkel. A tajvani gyártó termékei ugyanis nem csak minőségiek, hanem sok esetben még valami kis extra megoldást is kapnak: az Acer Predator Triton 900 például forgatható kijelzővel érkezett, ami azért nem egy megszokott dolog a gamer laptopok világában.

És ezt a hagyományt viszi tovább a cég nemrég nálunk járt gépe, az Acer Predator Helios 700 is, mely ugyan első ránézésre „csak” egy bivalyerős laptopnak tűnik, azonban ha kicsit jobban a dolgok mélyére ásunk, láthatjuk, hogy a mérnökök egy érdekes csavarral dobták fel a jól ismert koncepciót: a Helios 700 széthúzható billentyűzetet kapott a jobb hűtés érdekében. Papíron izgalmas ez az elképzelés, de vajon hogyan szuperál a gyakorlatban? Ennek jártunk utána tesztünkben.

acer-predator-helios-700-06.jpg

Így néz ki egy igazi ragadozó

Kinézetét tekintve az Acer Predator Helios 700 tökéletesen illik a gamer laptopok közé: a gép agresszív, markáns formatervet kapott, letört élekkel, hatalmas hűtőrácsokkal és a monitor hátoldalán világító logóval. Az összeszerelésre és az anyagminőségre nem lehet panaszunk: a Helios 700 abszolút prémium kategóriás termék benyomását kelti, nem recseg, nem ropog és természetesen a monitor zsanérjai sem lötyögnek. A gép ennek megfelelően igen tekintélyes súlyú, hiszen 4,5 kilót nyom, de a játékra kihegyezett laptopoknál soha nem is volt fő szempont a mobilitás.

Ami a portokat illeti, ezen a téren is megkapunk mindent, amit csak kívánhatnánk. A Helios 700 3 db USB 3.1-es és egy USB-C csatlakozóval lett ellátva, de természetesen nem hiányzhat a gépből a Thunderbolt 3, a mikrofon és fejhallgató bemenet, az Ethernet csatlakozó, a DisplayPort vagy a HDMI kimenet sem.

acer-predator-helios-700-05.jpg

A fenevad mozgásba lendül

Az Acer Predator Helios 700-ról az agresszív formaterv miatt már első pillantásra is süt, hogy bizony játékra szánták, ez a benyomás pedig csak erősödni fog, ha megnézzük, milyen hardvert pakoltak bele. A gép lelkét egy Intel Core i9-9980HK processzor jelenti, emellé pedig kapunk még 64 GB RAM-ot és egy GeForce RTX 2080-as videókártyát is, míg az adataink tárolásáról egyrész egy 2x1 TB-os SSD, másrészt pedig egy 1 TB-os HDD gondoskodik. A Helios 700 kijelzője egy 17 colos, Full HD felbontású LED panel, mely 144 Hz-es képfrissítéssel és G-Sync kompatibilitással érkezik.   

Ebből a felsorolásból jó eséllyel már lehet sejteni, hogy a Helios 700-nak nem igazán gyűlik meg a baja a játékokkal. Akár a legújabb címeket is röhögve elbírja Full HD felbontáson, magas grafikai beállításokkal és 144 Hz-es képfrissítés mellett is. Mi a teszt során a Call of Duty: Modern Warfare-t, a Borderlands 3-t, a GTA 5-t és a Witcher 3-t próbáltuk ki rajta, és természetesen egyik programmal sem tudtuk megakasztani az Acer laptopját.

acer-predator-helios-700-03.jpg

Amiről pedig még feltétlen szót kell ejtenünk, az a Helios 700 fő attrakciója, a jobb hűtés érdekében szétcsúsztatható billentyűzet. A gép klaviatúrája lényegében egyetlen mozdulattal előre húzható, így szabaddá téve két hatalmas ventillátort, melyek beszállhatnak a gép hűtésébe. A rendszer persze hangos, mint a fene, de cserébe működik is, és valóban hidegen tartja a Helios 700 belsejét még a durvább terhelés mellett is.

A gép szétcsúsztatásával viszont nem csak a hűtőrendszer hatékonyságát növelhetjük meg drasztikusan: ebben az állapotban a processzor és a videókártya túlhajtása is elérhetővé válik. Ezt csinálhatjuk manuálisan is, de ha nem szeretnénk ilyesmivel bíbelődni, akkor sincs minden veszve: a Helios 700 szerencsére egy beépített Turbó gombbal érkezik, amit megnyomva automatikusan felpörgethetjük a hardvert, amennyiben a helyzet úgy követeli meg.

acer-predator-helios-700-04.jpg

Komoly teljesítmény komoly áron

Röviden összefoglalva az Acer Predator Helios 700 egy vérbeli gamer laptop. Igaz, hogy elég nagy és elég hangos is (arról nem is beszélve, hogy akkuról jó, ha egy óráig bírja), de egyrészt játékra kihegyezett laptopot nem is azért vesz az ember, hogy halk vagy könnyű legyen, másrészt pedig a félelmetesen erős hardver és a menő, egyben pedig hasznos szétcsúsztatható kialakítás bőven kárpótol minket minden hiányosságért.

Épp ezért egy esetleges vásárlástól egyedül az ára tarthat vissza minket: a Helios 700 nálunk járt, minden földi jóval megpakolt változatáért Magyarországon több mint 1 millió forintot kérnek, ami azért nem kis pénz. De ha valakinek van ennyi a zsebében, és egy bivalyerős gamer laptopot szeretne magának venni belőle, akkor bizony bőven érdemes megfontolni az Acer ajánlatát, a Helios 700-nál jobb gépet ugyanis keveset találunk a piacon.