Miközben a konkurenciánál rendre jelennek meg a jóval drágább, minden jóval felszerelt és átalakítható kontrollerek, a Sony a PlayStation 4-hez ilyesmivel nem szolgál, maximum a különböző külsős gyártók próbálkoznak a hiány pótlásával. Hozzáteszem, hogy személy szerint nem is kifejezetten hiányolom a sokgombos, szétszerelhető és variálható kütyüket, amíg az alap tartozék tökéletesen működik – legalábbis eleddig így gondoltam. Aztán jött a Back Button Attachment…

Apró fekete könnyítés

A Dualshock 4 Back Button Attachment egy kis dobozban érkezik, ami illik a megszokott PS-családba, semmi extrát nem tartalmaz, éppen úgy, ahogy tartalma sem. A kézikönyvön túl csak a kiegészítő lapul benne, ami egy nem túl nagy bővítmény, és amit a kontroller két markolata közé kell beilleszteni. Elsőre ez egyébként nem is annyira egyszerű mutatvány, én legalábbis frászt kaptam, merthogy a csatlakozás billenthető, érzetre olyan, mintha könnyen törne, én pedig nem szeretek tartozni, pláne nem tesztelésre kapott, visszaküldendő termékért, így a fejemet vakargatva, meglehetősen óvatosan szereltem össze a kütyüt. A lényeg, hogy a mérnökök tudják a dolgukat, annyira nem kell finomkodni, mert nem törékeny az eszköz, egyszerűen rá kell érezni a mozdulatra és irányára, erejére.

Amennyiben már össze lett kapcsolva a kontroller és a kiegészítő, az utóbbin lévő jack aljzatnak hála a fülest ugyanúgy csatlakoztathatjuk, bekapcsolt irányító esetén pedig a Back Button Attachment is öntudatra ébred. Ekkor választhatunk a gyári beállítások közül, valamint a két extra „ravaszt” egyenként is átvariálhatjuk bármelyik gomb pótlására. Megkötés tehát nincs, akár két teljesen eltérő elhelyezkedésű gombot is lecserélhetünk, csak rajtunk múlik, hogy milyen módon alkalmazzuk a hivatalos Sony eszközt, választásunk pedig a köralakú kijelzőn jelenik meg. Ha megtaláltuk a megfelelő kiosztást, mehet is a móka.

Ha szükség van rá

És hogy mindez mire jó? Nos, elsőre talán azt gondolnánk, hogy teljesen felesleges, de ez nem így van. A Zombie Army és a Call of Duty esetében például az L3 és R3 lecserélésével sokkal kézre állóbbá vált a futás és a csapkodás, előbbinél ráadásul rendre felmerülő probléma, hogy az FPS-ekben alkalmazott megoldás nem kíméli a kontrollereket. Jelentem, ebben a generációban nálam is volt már két csere, pontosan azért, mert a bal kar feladta a küzdelmet, a Back Button Attachment pedig pontosan ezt előzi meg és váltja ki egy halálosan egyszerű és jól kézbe simuló megoldással. De emellett is van a kiegészítőnek gyakorlati haszna – például a váltás. Merthogy a plusz billentyűk autós játékoknál sokkal jobban belesimulnak a kézbe, egyszerűbb a sebesség váltása. És természetesen embere válogatja, hol jöhet még jól a kütyü, mivel ha online lövöldéknél vagy MMO-nál oda teszünk néhány akciógombot, az ugyan csak tized- vagy századmásodperceket jelent a mozdulatnál, ahogy ujjainkat mozgatjuk (ha váltani kell – ezzel szemben itt egyből ott van a kezünk a két ravaszon), egy kompetitív játéknál bizony ez is rengeteget számít.

Szóval közel tízezer forintért a Dualshock 4 Back Button Attachment villámgyorsan beüzemelhető, kézre áll, sok esetben hasznos is lehet. Nekem mindenképpen kellemes csalódás és jól használható kütyü volt. Viszont nem kihagyhatatlan vagy kötelező tartozék, így mindenki maga dönti el, mennyire volna kihasználva, mennyire könnyítené meg számára a játékot. Az biztos, hogy a minőséggel és a koncepcióval nincs gond, így nyugodtan be lehet rá ruházni.