Annyi hangfalszett létezik a piacon, hogy igen nehéz feladat kiválasztani a legjobbat, bár sok esetben ez részben a pénztárcánk egészségi állapotán és felkészültségén is múlik, akinek pedig nincs lehetősége a hangminőség szempontjából egyébként ajánlott 100 000 forintos összeghatár fölé menni, annak alaposan át kell gondolnia, milyen felszerelés mellett teszi le a voksát. A rengeteg olcsó és névtelen, vagy gyenge alapanyagokból összeállított, de márkás berendezés között könnyű elveszni, ha pedig kifejezetten gamer perifériára fájna a fogunk, akkor különösen kemény fába vágjuk a fejszénket. Ezen a kellemetlen és kényelmetlen helyzeten kívánna változtatni a Trust, elvégre az évtizedek óta ismert gyártó 2.1 és 5.1 terén is igyekszik alternatívát nyújtani, utóbbi kategóriában pedig egyből itt a 698 Torro, amit mi is alaposan leteszteltünk.

trustkeprgb.jpg

Gyorsan és könnyen

Mielőtt belemennék a részletekbe, kezdjük azzal, hogy még ha a postáról is kell elhozni a szerkezetet, az sem lesz akkora mutatvány, mert az amúgy nem annyira apró doboz mindösszesen hat kiló környékén van, könnyen és kényelmesen cipelhető, így például a szerkesztőségből én is lazán hazavittem tömegközlekedéssel. Kibontása és összeszerelése hasonlóan egyszerű: a dobozban szépen elrendezve várnak az összetevők, plusz a kábelek, az apró távirányító és a leírás, ha pedig mindent elrendeztünk a földön, megvannak a megfelelően megtisztogatott területek a környéken, pillanatok alatt üzembe is helyezhetjük a kütyüt.

A mélynyomó a fő agy. A center, valamint az első kettő és hátsó kettő hangszóró színnel jelölt kábelekkel kapcsolható össze, ezzel is elkerülve a kavarodást, ha pedig minden kész, már csak azt kell eldönteni, hogy mihez és milyen módon kívánjuk beüzemelni az eszközt. Mivel a Torro 5.1 lényegében bármivel összeköthető, ez sem okoz majd nagy problémát – 4K tévé és konzol esetén az optikai kábel a legideálisabb társ, de a további csatlakozásoknak hála sem PC-vel, sem okoseszközökkel nem lesz kompatibilitási probléma (leginkább RCA és Jack áll rendelkezésre, vezeték nélküli opció sajnos nincs).

Világít és dübörög

Mi kell a jó gamer cucchoz? Természetesen világítás, méghozzá minél feltűnőbb, ebben pedig a Torro nem szenved hiányt. A már említett agy, avagy a mélynyomó oldalán találunk néhány gombot (ki-/bekapcs, forrás, hangerő), elől pedig a hangszóró körül köralakban villannak fel a LED-ek, amik igény esetén egy adott színnel, vagy akár folyamatosan váltakozva is éghetnek. Ezt már a távirányítón tudjuk szabályozni, ahogy a mélynyomó erejét, a center hangerejét, a surroundot, illetve az általános hangerőt is. Az apró kütyü emiatt fontos társ a mindennapokban, viszont nagyon vigyázzunk vele, hogy állandó helyen tartsuk, mert kis mérete miatt könnyen elveszhet.

Tehát világítani világít, jól is néz ki (sajna a többi doboz már nem ad ki fényt), a kérdés már csak az, hogy hogyan szól, ami egy ilyen kiegészítőnél azért nem éppen elhanyagolható információ. Nos, egy nagyjából 5x5 méteres szobát szépen betölt a hangja, értékeit viszonylag alacsonyan tartva is kellemes, öblös teljesítményre képes (20 – 20 000 HZ-en, 180 W mellett), ha pedig igazán szabadon engedjük a hangokat, akkor azt a szomszédok különösen fogják értékelni. Battlefield 5, The Crew 2 és különféle filmek/zenék társaságában nem sok okom lehetett a panaszra, a világháború összes zaja rendeltetésszerűen szólalt meg mellettem/mögöttem, avagy a készülék játékhoz és házimozizáshoz is jó választás. Természetesen lehet tisztább és jobb hangzást találni a piacon, már a hangfalakon is érződik, hogy a mérnökök nem a prémium minőségre hajtottak (semmi fa, csak műanyag, könnyű dobozok), de ilyen áron ez teljesen érthető, felesleges is volna csúcskategóriát elvárni.

Mi az ára?

Merthogy mindennek van ára, pláne az alacsonyabb árfekvésnek és az olcsó húsnak. De a kérdésre vonatkozó választ lényegében az előbb már leírtam: avagy leginkább az anyaghasználat. Természetesen azt nem tudom pár hétnyi tesztelés után megmondani, hogy mennyire tartós a készülék, egy-egy vásárlói vélemény pedig néhány hónap után panasszal illette a fényrendszert és magát az eszközt is, azonban ezek simán lehetnek elszigetelt esetek, elvégre még a legminőségibb márkáknál is előfordulhatnak hibás példányok. Minden más téren viszont elég impozáns, amit a Torro nagyjából 50 000 forint értékben nyújtani képes. Az optikai kábeles kapcsolat eleve nagy pozitívum, amit több modern készüléken is kihasználhatunk, ha pedig ehhez hozzávesszük a mutatós dizájnt és fényeket, illetve az árkategóriájában kellemes hangzást, akkor egyértelműen mondhatjuk, hogy a Trust GXT 698 Torro jó választás lehet azoknak, akik nem kívánnak 100 000 körüli összeget vagy akár többet áldozni egy hangrendszerre.