Soha nem volt még ilyen könnyű streamernek vagy youtubernek állni: a videók felvételéhez és vágásához rengeteg felhasználóbarát szoftver áll már rendelkezésünkre (ezek között ráadásul ingyenes darabok is szép számmal akadnak), így az embernek gyakorlatilag csak egy kameráról és egy mikrofonról kell gondoskodnia, mielőtt belevágna a tartalomgyártásba.

Utóbbi periféria kiválasztásakor pedig érdemes lehet a Trust termékeit is átbogarászni, hiszen a holland gyártó jó néhány mikrofont is szerepeltet a kínálatában. Ezeknél a szórás meglehetősen nagy: az egyszerű asztali daraboktól kezdve a stúdiomikrofonokig mindent megtalálhatunk a felhozatalban, nálunk pedig ezúttal a gyártó egy felsőkategóriás, kifejezetten videokészítéshez és streameléshez ajánlott modellje járt. Lássuk hát, hogy kezdőknek mennyire jó választás a Trust GXT 252+ Emita Plus!

trust-pgo-04.jpg

Van benne minden

A Trust GXT 252+ Emita Plus egy igen impozáns méretű dobozban érkezik, amit a Trust alaposan tele is tömött különféle kiegészítőkkel. A mikrofon mellé épp ezért kapunk még egy tartókart és egy kisebb, háromlábú állvány, valamint két zajszűrő filtert is. Az összeszerelés szerencsére abszolút egyszerű, még az én nulla kézügyességemmel is gond nélkül megoldható: a kart gyakorlatilag bármilyen sík, vízszintes felületre oda tudjuk csavarni, az állványnak pedig csak kihajtjuk a lábait, és meg is vagyunk.

A mikrofon beüzemelése sem sokkal nagyobb feladat: a Trust GXT 252+ Emita Plus USB-n keresztül csatlakozik a géphez, amennyiben ezt bedugjuk a helyére, már használhatjuk is, mindenféle további beállítás nélkül is remekül fog üzemelni. Saját tapasztalataink alapján az eszköz villámgyorsan összeállítható, tíz perccel a kicsomagolása után már használható is, így abszolút kimeríti a plug and play fogalmát.

Amivel viszont már kevésbé voltunk megelégedve, az az anyagminőség: a mikrofonnál és a háromlábú állványnál ez még abszolút korrekt, a karnál azonban már jóval gyengébbnek érződik, főleg az árcédula fényében. Az Emita Plus karja ugyanis lötyög, és az állítgatása sem olyan könnyű. Persze ez még korántsem a világ vége, de mi azért kicsit többet vártunk volna egy ilyen komoly kategóriában versenyző perifériától.

trust-pgo-01.jpg

Élő adásban

Az Emita Plust a Trust elsősorban streameléshez és videók készítéséhez ajánlja, így természetesen mi is ezen a téren tettük próbára, méghozzá remek eredményekkel. Segítségével több videó hanganyagát is felvettük, a Trust mikrofonja pedig minden esetben tökéletes munkát végzett. Szépen, pontosan adta vissza a hangokat és még halkabb kollegáink sem tudtak kifogni rajta, pedig mind bodakkal együtt becsülettel próbálkoztunk. A mikrofonhoz kapott filterek is remekül tették a dolgukat, a háttérzajok nagy részét sikerült kiszűrniük.

trust-pgo-02.jpg

A streamerek választása?

Épp ezért a Trust GXT 252+ Emita Plus nagyszerű választás lehet azoknak, akik kicsit komolyabban is foglalkoznának a streameléssel vagy a videokészítéssel. Igaz, az anyaghasználata nem mindig tükrözi a felső kategóriás minőséget, de cserébe egy pillanatok alatt összeszerelhető és beüzemelhető mikrofonról beszélünk, mellyel tényleg percek alatt belevághatunk a tartalomgyártásba, ráadásul a hangunkat is nagyon szépen veszi. Épp ezért, bár kicsit borsosabb az ára (Magyarországon nagyjából 40 ezer forinttól lehet kapni), mindenképp megéri beruházni a Trust mikrofonjára, mert minőséget kapunk a pénzünkért.

trust-pgo-03.jpg