Az AHVA panelek térhódításának köszönhetően manapság már nem kell annyi kompromisszumot kötnünk, a gyors képfrissítési ráta és az alacsony válaszidő már nem csak a TN panelek sajátja. Persze nem lehet egyenlőségjelet tenni a kettő közé, mert azért vannak helyzetek, mikor utóbbi valakinek jobban megfelelhet, de az átlagfelhasználónak bőségesen megteszi egy jobb AHVA panel is. És az AOC 27G2U/BK éppen ilyen, ráadásul bőven a megfizethető kategóriába tartozik.

Tyúklábon forgó palota…

De ne szaladjunk ennyire előre, mert van mit mesélni ezen kívül is. A 27 colos képátlójú, teljesen sík képernyős monitor szinte kávamentes (persze perem még így is van az üveglap mögött), egyedül az alsó perem maradt meg, melyet középütt az AOC logója díszít. A dizájnerek szemmel láthatóan inkább a lábazat és a hátlap megtervezéséért kaphatták fizetésüket, a „gamer jegyek” főleg itt érhetők tetten: hátoldalán a két vörös díszítőelem, az ugyanilyen árnyalatban pompázó csíkkal díszített oszlop és az elöl-hátul kétujjas „tyúklábú” talp emeli ki úgy-ahogy a tömegből. A tartószerkezet stabil, a kijelző nem billeg és könnyedén állítható, billenthető és akár 90°-ban is elforgatható az ötletes kialakításának hála.

Az OSD négy süllyesztett gombot kapott, melyek helyett jobban örültünk volna egy igényes joysticknek, mert azzal mindig könnyebb a navigáció. Persze ez még nem vesz el a funkciókból, melyek között a kötelező elemek mellett az MPRT, MBR és Overdrive funkciókat emelhetjük ki, bár manapság már ezek sem számítanak ritkaságnak. Felszereltségét tekintve szintén hozza a kötelezőt: kettő HDMI (1.4), egy DisplayPort (1.2) és egy VGA csatlakozó is elfért rajta, a négy darab USB 3.0 port, illetve a 3,5 mm-es jack ki- és bemenetek társaságában.

aoc-24g2u-1.jpg

…félpanziós ellátással

A Panda LC238LF1F IGZO, IPS-tech panelje itt egyedi háttérvilágítást kapott, 144 Hz képfrissítésre és MPRT segítségével 1 ms válaszidőre képes. Ez utóbbiért a technológiából adódóan a fényerő egy részével fizetünk, a kép pontosságának minimális javulásán túl egyéb látványos különbséget nem fedeztünk fel. Már csak azért is érdemes elgondolkozni a hanyagolásán, mert a FHD (1920×1080) felbontású kijelző 250 cd/m2 maximális fényerejétől amúgy sem ég majd ki a retinánk, és ennek nagyjából negyedét kapásból elveszítjük a mód aktiválásával. Hasonlóan vegyes érzéseink voltak az Overdrive hasznosságát illetően, a gyakorlatban sok javulást nem hozott, továbbra is inkább kompromisszumos megoldásnak tartjuk. Aktiválásával a csóvahúzás helyett inkább a szellemképezés lett jobban kivehető a gyorsan mozgó, kontrasztos elemeknél, a funkció választott erősségétől függően, az egyedüli használható beállításnak a „strong” volt nevezhető.

Az IPS technológiának megfelelő kontrasztarány és színtelítettség itt is a pozitívumok sorát erősíti, melyet minden beállításon meg is tart. Itt említenénk meg a dinamikus kontrasztarány opcióját (DCR), melyet egész egyszerűen nem tudunk hová tenni, hiszen az egész háttérvilágítás egy egységként van kezelve. Véleményünk szerint ezért fölösleges vele bíbelődni, ilyen szinten még bőven megfelel a kézi utánigazítás is. Szintén az IPS technológiából adódó gyermekbetegségek továbbá a fénybeszivárgás (bleeding) és a ragyogás (glow) – előbbit csak nagyon enyhén, a széleken tapasztaltuk; utóbbi enyhe ezüstös-vöröses ragyogása főleg meredekebb betekintési szögeknél érzékelhető. A kijelző fényerejének uniformitását illetően az alsó harmad egységesen sötétebb volt, de mint mindig, úgy most is meg kell jegyezzük, hogy nincs két egyforma panel, így itt adódhatnak eltérések.

aoc-24g2u-2.jpg

És egy kis extrával

És van egy jó hírünk is. Az AOC 27G2U/BK a dobozon szereplő FreeSync felirat mellett is G-Sync-kompatibilis. Feltéve persze, hogy GTX 10-es, vagy RTX-szériás kártyával rendelkezünk, mely mellé a 417.71 driver vagy frissebb van telepítve, és a DisplayPorton csatlakozunk a videokártyához.

Összességében véve elégedettek voltunk az AOC 27G2U/BK monitorával, annak fényében különösképpen, hogy effektíve G-Sync-képes monitort kaphatunk cirka 50 ezer forint ellenében, bitang képfrissítéssel és egész jó képminőséggel. Bátran rá is nyomjuk az egyelőre még csak képzeletbeli melegen ajánlott pecsétünket is.