A történelem ismétli önmagát, erről az örök igazságról pedig nemrég saját szemükkel is meggyőződhettünk, mikor befutott a szerkesztőségbe a Samsung legújabb modellje, a Samsung Galaxy Fold. A 2000-es évek derekán hatalmas divatnak örvendtek ugyanis az összecsukható mobilok, a Fold pedig, ahogy a neve is mutatja, pontosan erre képes: ez az első okostelefon, amit szó szerint félbe lehet hajtani. Impozánsnak impozáns teljesítmény, azt el kell ismerni, de a való életben vajon mindez mire jó?

samsung-galaxy-fold-01.jpg

Akkor ez most tablet vagy távirányító?

A Samsung Galaxy Fold csomagolása nem okoz nagy meglepetést. Egy, a gyártóra jellemző színvilágú és díszítésű dobozban érkezik a mobil, ami mellé jár természetesen egy adatkábel, egy gyorstöltő és egy tok is, valamint a Samsung saját vezetéknélküli fülhallgatójából, a Galaxy Budsból is kapunk egy példányt a mobilhoz.

Maga a készülék szétnyitott állapotban igencsak nagy, 160,9x117,9 milliméteres méreteivel már inkább egy kicsi tabletnek tűnik, semmint okostelefonnak. Amennyiben pedig félbehajtjuk, úgy egy igen vaskos és kicsit hosszúkás formát kapunk, ami egy vastagabb távirányítóhoz hasonlít a legjobban. Érdemes lehet megjegyezni, hogy a telefon összehajtva elég esetlennek érződik, így ebben az „üzemmódban” maximum telefonáláshoz tudjuk ajánlani, minden összetettebb feladathoz érdemesebb előbb kinyitni a készüléket.

A Samsung Galaxy Fold kialakításának hála egyből két kijelzővel büszkélkedhet: a belső, összehajtható részén egy 1536 x 2152 pixeles, 27:19-es képarányú Foldable Dynamic AMOLED HDR10+ panelt, a külsején pedig egy 720 x 1680 pixeles, 21:9-es képarányú, Super AMOLED panelt találunk. Ez utóbbi sajnos elég kicsinek és szűkösnek érződik, valamint a kávái is piszok nagyra sikerültek, de mindezt azonnal elfelejtjük, ha egyszer kinyitjuk a készüléket.

samsung-galaxy-fold-02.jpg

Origami kezdőknek

A Samsung Galaxy Fold belső képernyője ugyanis egyszerűen telitalálat. A hajtogatható panel hatalmas, színei gyönyörűek és élénkek, emellé pedig a Samsung felülete alaposan ki is használja a rendelkezésére álló teret, így a Fold képernyőjén szépen, szellősen jelennek meg az egyes ikonok. Ami viszont kis gondot okozhat, az a kijelző enyhén szólva is szokatlan, 27:19-es képaránya, ami a fix méretekkel dolgozó appokon és weboldalakon alaposan kifoghat.

Ami a hardvereket illeti, a Samsung itt sem fogta vissza magát. A Galaxy Fold lelkét egy Qualcomm Snapdragon 855 adja, emellé társul 12 GB RAM és 512 GB belső tárhely is. A fentieknek megfelelően a Galaxy Fold gond nélkül elbír a legfrissebb címekkel, de azért érdemes megjegyezni, hogy ha kifejezetten játékra keresünk telefont, akkor jobban járunk, ha a Samsung nem hajtogatható készülékei közül választunk.

A kamerák tekintetében a Samsung Galaxy S10-es megoldása köszön vissza a Galaxy Foldon is, a három egységből álló rendszerre pedig ezúttal sem lehet panaszunk. A 12 megapixeles főkamera, a 12 megapixeles zoom és a 16 megapixeles ultraszéles modul remekül teszi a dolgát, így a telefonnal nagyszerű képeket lehet lőni, ahogy a videorögzítés sem fog ki a Galaxy Foldon.

samsung-galaxy-fold-04.jpg

A tech őrültek következő játékszere

Végső következtetésként elmondhatjuk, hogy a Samsung Galaxy Fold egy korrektül összerakott, hajtogatható kijelzőjét elnézve úttörőnek mondható mobil, mely abszolút hozza azt, amit egy felsőkategóriás Samsung készüléktől elvárnánk, csak épp igen borsos áron (hazánkban 680 ezernél olcsóbban nem igazán kapni).

Ennek megfelelően mi leginkább a tech őrülteknek tudnánk ajánlani, akiknek fontos, hogy mindig a legújabb és legmodernebb mobil legyen a kezükben, mindenki más valószínűleg jobban jár, ha telefonvásárlásnál a Samsung S10-es modellek között néz szét, hiszen ezek is remek modellek, amiket bár nem lehet hajtogatni, de cserébe az áruk is szerényebb.

samsung-galaxy-fold-05.jpg