A mechanikus billentyűzetek napjainkban egyre nagyobb és nagyobb teret hódítanak maguknak, és ha valaki akár csak egyszer is kipróbálja őket élete során, azonnal értheti, hogy miért. Mechanikus billentyűzetekkel ugyanis egész egyszerűen sokkal jobb élmény a gépelés, mint membrános társaikkal, épp ezért egyáltalán nem csoda, hogy a játékosok mellett lassan az átlagos, hétköznapi felhasználók is felfigyelnek rájuk.

Az egyre növekvő igényre természetesen egyre növekvő kínálat a válasz, így napjainkban már számtalan gyártó számtalan terméke közül válogathatunk, ha ilyen billentyűzetet szeretnénk venni. Ezen az enyhén szólva is túlzsúfolt piacon tűnt fel nemrég a hazánkban talán kevésbé ismert Ducky legújabb klaviatúrája, a Ducky One 2 RGB, melyet a gyártó a honlapján egyszerűen csak úgy jellemez, mint a mindenkinek tervezett billentyűzetet. Nagy szavak, de vajon mi igaz belőlük?

Kicsi a bors, de erős

Az első dolog, ami az ember szemébe ötlik a Ducky One 2 RGB kapcsán, az a billentyűzet mérete, mely annak ellenére is kicsinek tűnik, hogy numerikus padot is kapunk hozzá. Ez a jelenség leginkább a minimális kávákkal és az egymáshoz közel pakolt billentyűkkel magyarázható, és kifejezetten hasznos lehet, hiszen a kedvező méreteknek hála a One 2 RGB gyakorlatilag igen kicsi helyeken is elfér.

A billentyűzet kialakítása ezek mellett meglehetősen visszafogott, elegáns, a gamer címkével ellátott termékektől megszokott agresszív vonalvezetés itt teljes mértékben elmarad. Az összeszerelésre nem lehet panasz, ahogy az anyagminőségre sem: a One 2 RGB nem recseg és nem nyikorog, abszolút minőségi darabnak érződik. Külön ki kell még emelni a gombokat, melyek PBT műanyagból készültek, azaz jóval strapabíróbbak, mint az átlag, nem fognak pár hónapnyi intenzívebb használat után kikopni.

Ráadásul a csomagban lapul néhány extra gomb és a gombok cserélésére használható célszerszám is, így ha kedvünk tartja, kicsit „vadabbá” varázsolhatjuk a billentyűzetet az iránygombok vagy akár a space lecserélésével. Ami a háttérvilágítást illeti, természetesen ez a funkció is megtalálható a repertoárban: ha akarjuk, a szivárvány minden színében is ragyoghat a klaviatúránk játék vagy gépelés közben, ami nem csak menőn néz ki, de abban is segít, hogy sötétben is tudjuk, melyik billentyű hol van.

img20191219160104.jpg

És a kattogás hol marad?

Ami a billentyűzet belsejét illeti, a Ducky One 2 RGB a piacvezető Cherry MX kapcsolóival érkezik. Nálunk az MX Silent Red kapcsolókkal szerelt darab járt, mely a nevéhez méltóan egyáltalán nem produkálta a mechanikus billentyűzetekre amúgy jellemző kopácsolást, de természetesen hagyományosabb, „zajosabb” kapcsolókkal is elérhető a One 2 RGB, ha valaki nem tudja elképzelni az életét a folyamatos kattogás nélkül.

Ami a gépelést illeti, itt egyáltalán nem érheti szó a ház elejét: a billentyűk mind nagyon reszponzívak, jól érezhető nyomáspontjuk van, és bár kicsit közelebb zsúfolták őket egymáshoz, mint egy átlagos billentyűzeten, így sem fogunk gyakran félreütni gépelés közben, szóval bátran beruházhatunk rá akkor is, ha játék mellett rengeteg szöveget szeretnénk írni.

ducky-one-2-rgb-01.jpg

A mechanikus billentyűzet itt kezdődik

Mindent összevetve a Ducky One 2 RGB tényleg egy nagyon eltalált mechanikus billentyűzet lett: összeszerelése és anyagminősége remek, a Cherry MX kapcsolókra sem lehet panasz, és úgy összességében a klaviatúra egy jól összerakott, minőségi termék benyomását kelti. Fontos továbbá azt is kiemelni, hogy magyar kiosztással érkezik, ez azért még nem feltétlen alapelvárás a mechanikus billentyűzeteknél.

A vásárlás során az egyetlen visszatartó tényezőt az ára jelentheti, hiszen jelenleg olyan 48-49 ezer forintért vihető, de egyrészt azért akadnak ennél merészebben árazott mechanikus billentyűzetek a piacon, másrészt a Ducky One 2 RGB esetében tényleg minőséget kapunk a pénzünkért, azt pedig mindig érdemes megfizetni.

ducky-one-2-rgb-small.jpg