A Razer napjaink egyik legismertebb (ha nem a legismertebb) gamer márkájává nőtte ki magát, aminek a nevét, ha az ember meghallja, lelki szemei előtt egyből felsejlik a jellegzetes logó és a fekete-zöld színvilág. A gyártó az elmúlt évek során számtalan remek (bár néha kicsit merészen árazott) egérrel, billentyűzettel és fülessel meglepett minket, így természetesen kíváncsian vettük kézbe legújabb modelljüket, a minden tekintetben a csúcsot képviselő Razer Basilisk Ultimate vezeték nélküli egeret.

Félelmetes bestia

A Basilisk Ultimate egy méretes, fekete-zöld dobozban érkezik, melyben az egeren túl ott lapul a töltésre szolgáló kábel és egy Razer Chroma töltődokk is, valamint néhány matrica, amennyiben kidekorálnánk gépünket. Gamer egérhez képest a Basilisk Ultimate meglepően visszafogott dizájnt kapott: a kategóriában annyira közkedvelt durva éleknek és agresszív vonalvezetésnek itt nyoma sincs, de ez korántsem jelenti azt, hogy a Razer rágcsálója ne nézne ki ütősen, sőt lekerekített vonalaival még kifejezetten szépnek is mondható. Gamer termékről lévén szó természetesen nem maradhatott el az RGB világítás sem: a görgőn és a gyártó logóján kívül az egér két oldalára is jutott egy-egy LED csík. A világítás összesen 14 zónára van osztva, ezeket az ingyenesen beszerezhető Razer Synapse szoftverrel alakíthatjuk kedvünkre.

A Basilisk Ultimate fogása kényelmes, a kétoldalon elhelyezett gumis borításnak hála nem csúszkál a kezünkben, illetve azt is érdemes megemlíteni, hogy a Razer az összeszerelés során érezhetően nem spórolt az anyaggal, így az egér a gyártótól megszokott, masszív darab lett, mely a maga 107 grammos súlyával mégsem nevezhető kifejezetten nehéznek. A gombok elosztása is jól sikerült, a legtöbb gond nélkül, kényelmesen kattintható, itt viszont muszáj megemlíteni, hogy a görgő alatt elhelyezett két kapcsolót, amikkel az egér érzékenységét tudjuk skálázni, már kicsit nehéz elérni, így játék közben pl. nem lehet olyan gyorsan váltani.

A Basilisk Ultimate egyik nagy érdekessége, hogy a gamer egerektől megszokott mechanikus kapcsolók helyett optikai kapcsolók kaptak benne helyet, melyek a gyártó szerint hosszabb élettartalmúak (70 millió kattintást bírnak a mechanikus kapcsolók 50 millió kattintásával szemben), cserébe viszont nem adnak olyan jól kivehető, határozott visszajelzést, amikor lenyomjuk őket.

razer-basilisk-ultimate-01.jpg

Vezetékkel vagy anélkül

A Basilisk Ultimate kétfajta üzemmódban is használható: alapból  mindenhol vezeték nélküli egérként van reklámozva, illetve a dobozán is ez a titulus szerepel, de a hozzá kapott töltőkábel segítségével bármikor átalakíthatjuk hagyományos, USB-s perifériává is. Amennyiben a vezeték nélküli mód mellett döntünk, jó hír lehet, hogy a Basilisk Ultimate aksija igen strapabíró fajta, és nagyjából 18-20 órányi használatot bír bekapcsolt világítással.

Ami a teljesítményt illeti, erre aztán egy szavunk sem lehet. Az egér a Razer saját Focus+ optikai szenzorával érkezik, mely 20 ezer dpi-ig skálázható, és valami hihetetlenül precízen és gyorsan követi le minden mozdulatunkat. Ráadásul az egér vezeték nélküli módban sem veszít sokat a gyorsaságából, hála a szintén belsős Hyperspeed technológiának, mely nagy mértékben csökkenti a vezeték nélküli egerekre jellemző késleltetést.  Így a Basilisk Ultimate akkor is jó választás lehet a legpörgősebb játékokhoz is, ha nem akarjuk folyton USB-s módban használni.

img20191203212523.jpg

Baziliszkusz a házban

A Razer Basilisk Ultimate nem szórakozik, mindenből a legjobbat vagy majdnem a legjobbat nyújtja. Fogása kényelmes, gombjai elképesztően strapabírók, optikai szenzora szépen és pontosan leköveti minden mozdulatunkat, ráadásul vezeték nélküli módba váltva sem kell túl jelentős késleltetéssel számolnunk. Ennek megfelelően a Basilisk Ultimate az idei év egyik legjobb gamer egere lehet, azonban vásárlás előtt nem árt figyelembe venni, hogy a Razer ceruzája a termék árazásánál igen vastagon fogott. Hazánkban nagyjából 64 ezer forintért szerezhető be a Basilisk Ultimate, ami semmiképp sem csekély összeg, de ha van rá pénzünk, abszolút érdemes lehet megfontolni a beszerzését, hiszen a minőség teljes mértékben passzol az árcédulához.      

img20191203212444.jpg