A gamer laptopok az utóbbi időben igen látványos térnyerésbe kezdtek, az egyre bővülő felhozatal egy jelentős részét pedig már évek óta az Asus szállítja. A tajvani gyártó Republic of Gamers (avagy röviden csak ROG) termékvonalába számtalan kifejezetten játékra és esportra kihegyezett notebook található, ezek közül most a ROG Strix Scar III járt nálunk, mely i9-es processzorával és RTX 2070-es videokártyájával abszolút a felső kategóriát képviseli, a 240Hz-es kijelzőjéről már nem is beszélve. A gép tehát papíron több mint remek választás lehet, a kérdés már csak az, hogy vajon hogyan muzsikált a gyakorlatban?

Csúcsra járatott agresszió

A Scar III kinézetét tekintve le se tagadhatná, honnan érkezett: a notebook az Asustól már megszokott szögletes, agresszív vonalvezetésű dizájnt kapta, melynek hála azonnal felkelti az ember figyelmét. A képernyő hátán szálcsiszolt fémet találunk, maga a gép pedig egy mintás, minőségi műanyag borítást kapott. Végeredményben a Scar III egy masszív, igényes gép, melyen érződik, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot, mégis, tömege megmarad 2,5 kiló környékén, mely bár nem épp a pillekönnyű kategória, a gamer notebookok szegmensében azért akadnak ennél jóval nehezebb versenyzők is.

strix-3-04.jpg

Csatlakozók tekintetében sem érheti szó a ház elejét: a gép baloldalán a jack csatlakozó mellett 3 USB portot is találunk, míg hátul egy USB-C port mellett ott figyel az Ethernet, egy HDMI kimenet és a tápcsatlakozó is. A jobboldalon ezek után már „csak” a gép személyre szabását megkönnyítő Keystone-t találjuk, optikai meghajtó ugyanis nem került a Scar III-ba, bár ezt napjainkban jó eséllyel csak kevesen használnák amúgy is.

Végezetül pedig, ha már gamer termékről beszélünk, meg kell említeni az RGB világítást is, mellyel abszolút nem spóroltak a gyártó mérnökei. Világít egyrészt a fedlapon található ROG logó, másrészt pedig a billentyűzet is, valamint érdemes még kiemelni a gép alján körbefutó RGB lightbart, mely erős fényével elég jól tud mutatni egy sötét szobában, már persze ha bejönnek ezek a világítós megoldások.

strix-3-01.jpg

Erőmű az öledben

Ha szétnézünk a piacon, láthatjuk, hogy a Scar III elég sokfajta konfigurációban elérhető, hozzánk pedig a létező legdurvább modell jutott el, ami túlzás nélkül egy valóságos erőmű. A gépben ennek megfelelően helyet kapott egy Intel Core i9 9880HK processzor, ami mellett egy 8GB-os NVIDIA GeForce RTX 2070-t és 32 GB RAM-ot találunk, míg az adatainkat egy 512 GB-os SSD-n tárolhatjuk. Ilyen hardverekkel a gép természetesen a legújabb AAA kategóriás játékokat is simán elviszi FullHD felbontásban 60 fps mellett, ha pedig olyan címeket próbálunk rajta, melyek támogatják az RTX funkciót (például a Controlt), akkor valami gyönyörű látványban lehet részünk.

strix-3-03.jpg

A Scar III billentyűzete is kifejezetten jól sikerült: a gombok kellően nagyok és az elhelyezésük is kellően szellős, így könnyű rajtuk gépelni, nem kell mindig a félreütéseket javítgatnunk. A háttérvilágítás is hasznos, bár itt azért kicsit kellemetlen lehet, hogy a funkciógombok már nem kaptak ilyesmit, azokat a sötétben bizony keresgélni kell.

Külön ki kell térni még a Scar III képernyőjére is. A gépben egy FullHD felbontású panel kapott helyet, melynek kifejezetten szép a képe, azonban ennél jóval fontosabb, hogy 240Hz-es képfrissítéssel és 3 ms-os válaszidővel bír, amivel kiemelkedik a piac többi ajánlata közül. Ráadásul a kedvező képfrissítésnek és válaszidőnek hála a Scar III esportra is teljesen alkalmas lehet, ha valaki kifejezetten kompetitív célokkal keresne magának laptopot.

strix-3-05.jpg

Egy visszautasíthatatlan ajánlat

Mindent összevetve az Asus ROG Strix Scar III egy abszolút felső kategóriás erőgép, mely kompromisszumot nem ismerő hardverével és 240Hz-es képfrissítéssel érkező képernyőjével tűnik ki a felhozatalból. Igaz, a gyártó mindennek meg is kéri az árát (a nálunk járt tesztpéldány ára nagyjából 700 ezer forint körül található, az olcsóbb variánsok pedig 480 ezer forintnál kezdődnek), de cserébe tényleg egy minőségi gamer laptopot kapunk, így a Scar III-t mindenképp érdemes számításba venni, ha a felső kategóriából vásárolnánk magunknak új gépet.

strix-3-02.jpg