A Caseking nem is olyan régen mutatta be az új márkáját: ez az Endgame Gear, mely nevéhez méltón elsősorban a csúcsteljesítményű, kifejezetten kompetitív környezetben használt perifériák gyártására szakosodott. A legelső termékükre pedig nem is kellett olyan sokat várni, hiszen az XM1 gamer-egerük már most is megtalálható a boltokban. A hivatalos honlap nem kevesebbet állít, mint hogy ez a világ leggyorsabb egere, mi pedig most megnéztük, mi minden lapul a hangzatos ígéret mögött.

Szürke eminenciás

Az első dolog, ami az XM1 kapcsán feltűnhet az embernek, az az, hogy ez az egér bizony könnyű. Nagyon. A specifikációi alapján mindössze hetven grammot nyom, így amikor kézbe vettem a dobozát, első dolgom volt egyből kibontani, mert szentül meg voltam győződve róla, hogy kifelejtették belőle az egeret, annyira nem érződött a plusz súly. Ez a hetven gramm pedig használat közben is érződik: az XM1 nagyon szépen, könnyedén mozog, az ember szinte észre se veszi, hogy a kezében van.

Az XM1 másik szembetűnő tulajdonsága a kinézete, illetve annak visszafogottsága. Napjainkban a legtöbb játékosokat megcélzó egér igen agresszív, szögletes formákat és rengeteg törést alkalmazó külalakkal, de minimum karácsonyfákat megszégyenítő RGB világítással érkezik, ehhez képest az Endgame Gear üdvöskéje kifejezetten letisztult és elegánsan visszafogott, érződik rajta, hogy itt a belsőn volt a hangsúly és nem a külsőn. A grafitszürke egéren nyoma sincs világításnak, a dizájnja is meglehetősen tradicionális, az egyetlen díszítést az Endgame Gear fehér logója jelenti. Az XM1 felszínét ráadásul Dry Grip felülettel is ellátták, ami egyrészt biztosítja, hogy ne csússzon ki a kezünkből, másrészt viszont sajnos úgy gyűjti az ujjlenyomatokat, mintha kötelező volna.

Ami a gombokat illeti, ezekből összesen ötöt kapunk (illetve az egér alján lapul egy hatodik, amivel az érzékenységet állíthatjuk, de azt aligha fogjuk játék közben sűrűn nyomkodni), melyek közül a két extra gomb az XM1 baloldalán lapul, és kényelmesen elérhető a hüvelykujjunkkal. Az egérhez továbbá egy program is jár, amit a gyártó honlapjáról tudunk letölteni, de a készítők ebben az esetben sem vitték túlzásba a funkciókat: a szoftverrel az extra gombok működését tudjuk tiltani vagy engedélyezni, illetve a négy eltárolható DPI profilt is itt tudjuk kedvünkre igazgatni.

5.png

Gyors, mint a villám

Az XM1 kívülről tehát meglehetősen visszafogottnak tűnik, de vajon mi a helyzet akkor, ha nekiállunk játszani? Az alkotók úgy hivatkoznak az Endgame Gear üdvöskéjére, mint a világ leggyorsabb gamer egerére, ezt a kijelentést pedig a saját szabadalmazott technikájuk teszi lehetővé, mellyel 1 ms alá szorítható vissza az eszköz válaszideje, szemben az iparágban sztenderdnek mondható 4 ms válaszidővel.

Az pedig kijelenthető, hogy az XM1 a gyakorlatban nagyon is jól teszi a dolgát. Az egér könnyű és gyors, azonnal reagál még a legkisebb mozdulatunkra is, az se akadály neki, ha a meccs hevében kicsit elemeljük az asztaltól, ráadásul az OMRON 50M kapcsolóknak hála kifejezetten pontos és precíz is. A könnyű siklást 100% PTFE talpak is segítik, a hihetetlenül alacsony válaszidőnek hála pedig tényleg akkor és oda lövünk, amikor és ahová akarunk. Én elsősorban olyan FPS-ekkel próbálgattam, mint a Doom, a Titanfall 2 vagy épp az Apex Legends, elvégre a gyorsaság és a precízség ennél a műfajnál az egyik legfontosabb, és az Endgame Gear egere mindenhol becsülettel megállta a helyét.

p3.jpg

Az esportolók titkos fegyvere?

Mindent összevetve az XM1 egy nagyon meggyőzően összerakott egér lett az Endgame Gear műhelyéből, mely egyszerre villámgyors és precíz, így elsősorban kompetitív játékokhoz ajánlható, ahol elengedhetetlen a pontosság és a gyors reagálás. Ha valakit nem zavar a minimalista külső (vagy pont ellenkezőleg, olyan egeret szeretne, ami nem világít, mint egy karácsonyfa) és az igen szerény testreszabási funkciók, annak alighanem megéri egy pillantást vetnie az XM1-re is, jó eséllyel nem fogja megbánni.

Ráadásul, ha szerencsés vagy, most akár meg is nyerheted az XM1-et, hiszen az Endgame Gearrel közös nyereményjátékunk keretein belül kisorsolunk egyet. A részletekért látogassatok el Facebook-oldalunkra!

p7.jpg