Kérjük jelentkezz be!

Merevlemezek (winchester, HDD)

Kérdések és válaszok a merevlemezekkel kapcsolatban
#869726 Ry0K3N 2024. április. 23. 12:07
Ry0K3N
#869638 :: Samick (2023. július. 02. 15:42)
Sziasztok, egy ideje sokat szelektálok itthon és dobok ki régi dolgokat. Találtam egy dobozt, benne 4 db régi IDE-s vinyót. Leadnám hulladékudvarba de nem tudom van e valami személyes adat rajtuk, van e rajtuk egyáltalán valami és semmire nem tudom rádugni őket, hogy megnézzem. Hogyan tudnám biztosan olvashatatlanná tenni őket? Ha lecsavarozom a fémburkolatot akkor egy erős mágnes használható lenne, vagy ez a módszer nem működik? Bármi ötletet köszönettel fogadok! Köszönöm
Fúró vagy sósvíz.
#869638 Samick 2023. július. 02. 15:42
Samick
Sziasztok,

egy ideje sokat szelektálok itthon és dobok ki régi dolgokat.

Találtam egy dobozt, benne 4 db régi IDE-s vinyót. Leadnám hulladékudvarba de nem tudom van e valami személyes adat rajtuk, van e rajtuk egyáltalán valami és semmire nem tudom rádugni őket, hogy megnézzem.

Hogyan tudnám biztosan olvashatatlanná tenni őket?
Ha lecsavarozom a fémburkolatot akkor egy erős mágnes használható lenne, vagy ez a módszer nem működik?

Bármi ötletet köszönettel fogadok!
Köszönöm
#869601 Rolcsial 2022. szeptember. 26. 20:47
Rolcsial
Sziasztok! A Samsung HM040HI típusú HDD belefér ADATA XPG 2,5" külső merevlemez házba?

Egy elég régi laptopból lett kiszedve és az adatokat akarom lementeni róla, és úgy tudom, hogy a laptopokban 2,5"-es HDD merevlemez van, ennek bele kell férnie?

Köszi a választ!
#770120 Simba 2017. november. 16. 20:57
Simba
#770104 :: Sikooo (2017. november. 14. 10:53)
Sziasztok! Leírnám először is a problémám forrását. A gépemben egy 120gb-os SSD, és egy 320GB-os HDD üzemelt. Régebben a HDD-n volt az operációs rendszerem, a HDD 2 partícióra volt osztva. Ahogy az SSD a gépembe került, az SSD-re telepítettem az operációs rendszert, Win10-ről van szó. A HDD-n csak Win7 volt régebben, 10 nem. Nos, az SSD megadta magát egyik pillanatról a másikra, jelenleg a garanciát intézem. A Win10-et igyekeztem feltolni a HDD-re, arra a partícióra, amin régebben Windows volt, mivel a másik partíción olyan fájljaim vannak, amiket nem szeretnék elveszteni. Telepítés közben az MBR és GPT partíciós hibába ütköztem, szóval a Win10-et csak GPT partícióra telepíthettem. Ezt parancssorból megoldottam, azaz a telepítésre szánt partíciót átállítottam GPT-re, így fel is települt a rendszer. Ezzel semmi gond, viszont a másik partíció MBR, és egyáltalán nem látom a rendszerben. Legalábbis tárhelyként nem. Hogyan lehet megoldani ezt, hogy az adatok ne vesszenek el az MBR-es partícióról, és lássa is a Win10 a GPT-s partíciós részével a lemeznek? Előre is köszi, ha valaki válaszol.
Szerintem csak ki kell osztani neki egy címkét (avagy el kell nevezni), valószínűleg ez lehet a probléma. Merevlemez kezelő látja a particiót mint ismeretlent?
#770104 Sikooo 2017. november. 14. 10:53
Sikooo
Sziasztok!

Leírnám először is a problémám forrását. A gépemben egy 120gb-os SSD, és egy 320GB-os HDD üzemelt. Régebben a HDD-n volt az operációs rendszerem, a HDD 2 partícióra volt osztva. Ahogy az SSD a gépembe került, az SSD-re telepítettem az operációs rendszert, Win10-ről van szó. A HDD-n csak Win7 volt régebben, 10 nem. Nos, az SSD megadta magát egyik pillanatról a másikra, jelenleg a garanciát intézem. A Win10-et igyekeztem feltolni a HDD-re, arra a partícióra, amin régebben Windows volt, mivel a másik partíción olyan fájljaim vannak, amiket nem szeretnék elveszteni. Telepítés közben az MBR és GPT partíciós hibába ütköztem, szóval a Win10-et csak GPT partícióra telepíthettem. Ezt parancssorból megoldottam, azaz a telepítésre szánt partíciót átállítottam GPT-re, így fel is települt a rendszer. Ezzel semmi gond, viszont a másik partíció MBR, és egyáltalán nem látom a rendszerben. Legalábbis tárhelyként nem. Hogyan lehet megoldani ezt, hogy az adatok ne vesszenek el az MBR-es partícióról, és lássa is a Win10 a GPT-s partíciós részével a lemeznek? Előre is köszi, ha valaki válaszol.
#769930 JackStillAlive 2017. október. 24. 12:41
JackStillAlive
#769762 :: Mike89 (2017. október. 04. 20:19)
Sziasztok, Hasonló problémával írok. Úgy vettem észre, mióta újraraktam a Chrome-ot, azóta netezés után elteszi valahová a letöltési előzményeket a meghajtóra, de nem találom sehol, vagy valami hasonló lehet. Csak netezés után látom, hogy fogyott a tárhely. Ugyanezt a metódust javasoljátok? Ha igen, akkor a problémám, hogy Users/Appdata/Local/Temp mappám nincs, helyette Users/Appdata/Local/Temp/Microsoft/Windows/Caches és ez tök üres, nincs mit törölni. Segítségeteket előre is köszönöm.
Szia!

Pedig kéne lennie. Engedélyezd a mappák láthatóságát a Vezérlőpult /Megjelenés és személyes beállítások/Fájlkezelő beállításai/Rejtett mappák... szekcióban.
Vhrome: nem biztos, de úgy rémlik, hogy ide menti el: C:/Users/NAMELocal SettingsApplication DataGoogleChromeUser DataDefault. Előzmények elvileg a Cache mappában lesznek, + a MegaCache mappában.
Ha nem változtattál a Letöltések beállításnál, akkor meg az általad letöltött fájlokat ide menti: Windows 10, 8, 7 és Vista: C:FelhasználókLetöltések
Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia
#769762 Mike89 2017. október. 04. 20:19
Mike89
#769707 :: JackStillAlive (2017. szeptember. 24. 21:08)
Szia! A következő mappák tartalmát töröld: Users/Appdata/Local/Temp Windows/SoftwareDistribution/Download Utána Lemezkarbantartó futtatása kétszer. 1. Alapeset 2. Második indításkor Rendszerfájlok törlése, és itt pipáld be a korábbi Windows példányok eltávolítása opciót. Ha ezek után még mindig kevés a hely (amit kétlek), akkor szedd le a Windirstat programot, azt futtasd, és majd szépen megmutatja, mely mappák tartalma mekkora. És alaposan nézd át. Sokat segíthet egy videokártya driver uninstall a DDU programmal, mely futtatása után persze telepítened kell az aktuális driver-t, de így megszabadulsz a sok korábbi letöltött fájltól. Azt is nézd meg, általában a Documents mappában, hogy pl egy játékban nem-e vettél fel videót, mely igen nagy méretű lehet, akár 10-20GB is. A Rendszer menüben a Lapozófájl mérete mekkora? Ez is egy opció. Más ötletem egyenlőre nincs, majd ezek után megbeszéljük, ha még mindig gondod lesz.
Sziasztok,
Hasonló problémával írok. Úgy vettem észre, mióta újraraktam a Chrome-ot, azóta netezés után elteszi valahová a letöltési előzményeket a meghajtóra, de nem találom sehol, vagy valami hasonló lehet. Csak netezés után látom, hogy fogyott a tárhely. Ugyanezt a metódust javasoljátok? Ha igen, akkor a problémám, hogy
Users/Appdata/Local/Temp
mappám nincs, helyette
Users/Appdata/Local/Temp/Microsoft/Windows/Caches
és ez tök üres, nincs mit törölni.
Segítségeteket előre is köszönöm.
#769707 JackStillAlive 2017. szeptember. 24. 21:08
JackStillAlive
#769706 :: mustang42 (2017. szeptember. 24. 20:07)
Helló all! A következő és számomra igencsak meglepő problémával szembesültem úgy a hét közepe felé. Mégpedig azzal hogy nincs tárhelyem! (tudom,hűűűű)NADE!itt jön az érdekesebbik része mert aránylag új gép és javarészt inkább netezek rajta mint játszok ( rájöttem hogy a gaming már annyira nem köt le a WoWS kivételével)bár felraktam pár játékot amik az évek alatt felgyülemlettek a Steam fiókomon,de mindig ügyeltem hogy legyen egy kis tárhelyem,ami mostanság v.miért írtózatosan megcsappant! A Win10 figyelmeztetett rá hogy alig 600Mb szabad helyem maradt amin igencsak meglepődtem;gyorsan neki is kezdtem egypár dolog törlésének aminek hála lett 30+GB szabad helyem;AMI VALAMI FOLYTÁN ma megint leesett 20 korülire! WTF!?! Bármit is csinálok,mintha valami leszívná a tárhelyet pedig szinte már semmi nincs fent! Az Avast sem jelez semmit!Ötletek?
Szia!

A következő mappák tartalmát töröld:
Users/Appdata/Local/Temp
Windows/SoftwareDistribution/Download

Utána Lemezkarbantartó futtatása kétszer.
1. Alapeset
2. Második indításkor Rendszerfájlok törlése, és itt pipáld be a korábbi Windows példányok eltávolítása opciót.

Ha ezek után még mindig kevés a hely (amit kétlek), akkor szedd le a Windirstat programot, azt futtasd, és majd szépen megmutatja, mely mappák tartalma mekkora. És alaposan nézd át.

Sokat segíthet egy videokártya driver uninstall a DDU programmal, mely futtatása után persze telepítened kell az aktuális driver-t, de így megszabadulsz a sok korábbi letöltött fájltól.

Azt is nézd meg, általában a Documents mappában, hogy pl egy játékban nem-e vettél fel videót, mely igen nagy méretű lehet, akár 10-20GB is.

A Rendszer menüben a Lapozófájl mérete mekkora? Ez is egy opció.

Más ötletem egyenlőre nincs, majd ezek után megbeszéljük, ha még mindig gondod lesz.
Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia
#769706 mustang42 2017. szeptember. 24. 20:07
mustang42
Helló all!
A következő és számomra igencsak meglepő problémával szembesültem úgy a hét közepe felé.
Mégpedig azzal hogy nincs tárhelyem! (tudom,hűűűű)NADE!itt jön az érdekesebbik része mert aránylag új gép és javarészt inkább netezek rajta mint játszok ( rájöttem hogy a gaming már annyira nem köt le a WoWS kivételével)bár felraktam pár játékot amik az évek alatt felgyülemlettek a Steam fiókomon,de mindig ügyeltem hogy legyen egy kis tárhelyem,ami mostanság v.miért írtózatosan megcsappant!
A Win10 figyelmeztetett rá hogy alig 600Mb szabad helyem maradt amin igencsak meglepődtem;gyorsan neki is kezdtem egypár dolog törlésének aminek hála lett 30+GB szabad helyem;AMI VALAMI FOLYTÁN ma megint leesett 20 korülire! WTF!?!
Bármit is csinálok,mintha valami leszívná a tárhelyet pedig szinte már semmi nincs fent!
Az Avast sem jelez semmit!Ötletek?
Járd a magad útját!
#769232 JackStillAlive 2017. augusztus. 07. 12:56
JackStillAlive
#767806 :: Simba (2017. január. 26. 17:40)
Szia szerintem mindegy a márka. Inkább ár, no meg kinézet alapján közelíteném meg a kérdést én. A csatlakozás típusa legyen eldöntve, az jelen esetedben USB 3.0 akkor gondlom.
Hm. Hát én meg megbízhatóság, melegedés, élettartam, gyorsaság, garanciális idő elvén képzelem el a választást.
De lehet, hogy butaság, csak az számít, hogy jól nézzen ki...
Ha vannak angyalok,remélem,úgy szervezkednek,mint a maffia
#767806 Simba 2017. január. 26. 17:40
Simba
#767804 :: Ranil (2017. január. 26. 14:10)
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Sajnos vészesen romlik a külső winchesterem :/ Újat szeretnék venni, 1 TB-osat. Van esetleg valakinek jó tippje milyent érdemes? Márka vagy esetleg konkrétan? Esetleg tudnátok ajánlani egyet? Én erre gondoltam: A link szövege...
Szia szerintem mindegy a márka. Inkább ár, no meg kinézet alapján közelíteném meg a kérdést én. A csatlakozás típusa legyen eldöntve, az jelen esetedben USB 3.0 akkor gondlom.
#767804 Ranil 2017. január. 26. 14:10
Ranil
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Sajnos vészesen romlik a külső winchesterem :/
Újat szeretnék venni, 1 TB-osat. Van esetleg valakinek jó tippje milyent érdemes? Márka vagy esetleg konkrétan? Esetleg tudnátok ajánlani egyet?

Én erre gondoltam:
A link szövege...
#767581 Rigel Moderátor 2016. december. 31. 10:19
Rigel
#767580 :: Duncan (2016. december. 31. 06:49)
köszi szépen Egy S775-ös SATA2-es lap tud kezelni SATA3-as HDD (ha igen, hány TB-ig)?
1. Igen, a SATA2 csatoló tudja kezelni a SATA3-as merevlemezt (persze csak 3 Gbit/s sebességgel).

2. A SATA csatoló precízen pontosan 128 pebibájtig (kb. 144 petabájtig) tudja kezelni a merevlemezeket, mivel 48 bites LBA rendszert használ a címzésre. Úgyhogy a BIOS részéről legalább 100000 TB-ig bármilyen HDD-t vehetsz bele.
#767580 Duncan 2016. december. 31. 06:49
Duncan
#767561 :: fire3120 (2016. december. 27. 23:25)
A WDC Blue-t vedd. Volt ugyan ilyen Seagate-em, baromi hangos, el is adtam hamar.
köszi szépen
Egy S775-ös SATA2-es lap tud kezelni SATA3-as HDD (ha igen, hány TB-ig)?
#767561 fire3120 2016. december. 27. 23:25
fire3120
#767550 :: Duncan (2016. december. 27. 09:15)
üdv. két HDD közül melyik az előnyösebb? (1TB-nál nem kell nagyobb!) WD Caviar Blue WD10EZEX Seagate Barracuda ST1000DM003
A WDC Blue-t vedd. Volt ugyan ilyen Seagate-em, baromi hangos, el is adtam hamar.
#767560 Duncan 2016. december. 27. 21:52
Duncan
#767553 :: Rigel (2016. december. 27. 13:06)
Édesmindegy. Én azt javaslom, hogy mindkettő katalóguslapján olvasd végig az értékeléseket, vesd össze, és a kialakult benyomás alapján válaszd a "jobbat". (Én, ahogy beleolvastam, a WD felé kezdtem hajolni, de ez még csak egy felületes benyomás eredménye.)
THX
#767553 Rigel Moderátor 2016. december. 27. 13:06
Rigel
#767550 :: Duncan (2016. december. 27. 09:15)
üdv. két HDD közül melyik az előnyösebb? (1TB-nál nem kell nagyobb!) WD Caviar Blue WD10EZEX Seagate Barracuda ST1000DM003
Édesmindegy.

Én azt javaslom, hogy mindkettő katalóguslapján olvasd végig az értékeléseket, vesd össze, és a kialakult benyomás alapján válaszd a "jobbat". (Én, ahogy beleolvastam, a WD felé kezdtem hajolni, de ez még csak egy felületes benyomás eredménye.)
#767550 Duncan 2016. december. 27. 09:15
Duncan
üdv. két HDD közül melyik az előnyösebb? (1TB-nál nem kell nagyobb!)
WD Caviar Blue WD10EZEX
Seagate Barracuda ST1000DM003
#767401 Rigel Moderátor 2016. december. 13. 08:47
Rigel
#767399 :: Simba (2016. december. 12. 23:50)
Ha csak nem dobálod, vagy hurcolod ide-oda, akkor nem lesz gond.
És a ház dobálásából és ide-oda hurcolásából sem a kábel végén fityegő SSD-nek lenne baja, hanem hogy a házon belül mit törne le a szabadon repkedő meghajtó az érzékenyebb helyekről, pl. az alaplapról.
#767399 Simba 2016. december. 12. 23:50
Simba
#767387 :: schuby (2016. december. 12. 10:41)
Van SSD-m de arrol csak a win es a veke egyutt indulo programok vannak fekteve. Mivel csak 120 gigas ezert arra nem tervezek pl egy majdnem 50 gigas jatekot feltenni :D sajnos meg eleg horror arban vannak az 500gigas ssd-k. Apropo lehet belole gondom ha az ssdt nem rogzitem a gephazhoz? Tudom hogy nincs benne mozgo alkatresz es nem rezonal meg a gephaz is fix pozicioban van csak azert megis. Mert ha most beleteszek plusz egy hddt a gepve akkor az ssdt ki kell szednem es at kell helyeznem mashova
Ha csak nem dobálod, vagy hurcolod ide-oda, akkor nem lesz gond.
#767387 schuby 2016. december. 12. 10:41
schuby
#767385 :: Gpety (2016. december. 12. 06:37)
A green alapból energiatakarékos kivitel, ez egyrészt az alacsony 5400-as fordulatból, másrészt a fej parkoló állásba rakosgatásából ered. Ez a kettő már okozhatja a jelenséget. Adattárolásra jó, erre találták ki. A red és a black már sokkal inkább jó egy játékhoz. Ha viszont tényleg jót akarsz, akkor inkább SSD-t veszel.
Van SSD-m de arrol csak a win es a veke egyutt indulo programok vannak fekteve. Mivel csak 120 gigas ezert arra nem tervezek pl egy majdnem 50 gigas jatekot feltenni :D sajnos meg eleg horror arban vannak az 500gigas ssd-k. Apropo lehet belole gondom ha az ssdt nem rogzitem a gephazhoz? Tudom hogy nincs benne mozgo alkatresz es nem rezonal meg a gephaz is fix pozicioban van csak azert megis. Mert ha most beleteszek plusz egy hddt a gepve akkor az ssdt ki kell szednem es at kell helyeznem mashova
#767385 Gpety 2016. december. 12. 06:37
Gpety
#767381 :: schuby (2016. december. 11. 22:51)
Sziasztok! Létezhet az hogy egy HDD pillanatnyi fagyást okoz egy adott online játékban? Csak az egyik HDDmen tapasztalható ez ami egy Intellipoweres WD Caviar Green. Viszont a másik HDDmen ami egy Seagate Barracuda azon semmi fagyi nincs. Legszívesebben a WD caviar greent lecserélném egy WD Blackre (már csak azért is mert kb ez a 2 gyártó van a piacon és kiélezett a verseny max meglátnám hogy melyik bírja tovább :D ). Nektek mi a véleményetek?
A green alapból energiatakarékos kivitel, ez egyrészt az alacsony 5400-as fordulatból, másrészt a fej parkoló állásba rakosgatásából ered. Ez a kettő már okozhatja a jelenséget. Adattárolásra jó, erre találták ki. A red és a black már sokkal inkább jó egy játékhoz. Ha viszont tényleg jót akarsz, akkor inkább SSD-t veszel.
#767381 schuby 2016. december. 11. 22:51
schuby
Sziasztok!
Létezhet az hogy egy HDD pillanatnyi fagyást okoz egy adott online játékban? Csak az egyik HDDmen tapasztalható ez ami egy Intellipoweres WD Caviar Green. Viszont a másik HDDmen ami egy Seagate Barracuda azon semmi fagyi nincs. Legszívesebben a WD caviar greent lecserélném egy WD Blackre (már csak azért is mert kb ez a 2 gyártó van a piacon és kiélezett a verseny max meglátnám hogy melyik bírja tovább :D ). Nektek mi a véleményetek?
#767304 Rigel Moderátor 2016. december. 02. 11:25
Rigel
#767301 :: gabor14 (2016. december. 01. 23:27)
Sziasztok Szeretnék tanácsot kérni tőletek winchestert szeretnék vásárolni és nem tudok dönteni. 1 2 ezt a ketőt néztem nem tudom hogy melyiket válaszam melyikkel járnék jobban de ha tudtok jobbat ajánlani akkor írjátok meg kellene a hely is de azért jólenne ha nem lenne csiga lassú.
A Purple sorozat kimondottan megfigyelőkamera-rendszerekbe készült, folyamatos szekvenciális felvételre. Minden paramétere erre a feladatra lett optimalizálva.

Ha számít neked az a kis plusz adatelérési- és írás-olvasási sebesség, amit a prémium Black sorozat nyújt drága pénzért, akkor vegyél Black HDD-t. (Ja, és hosszabb a garancia rá.)
Amúgy tök általános használatra, pláne ha a gyakran futtatott programokhoz van egy SSD is a gépben, az olcsó Blue sorozatú HDD is kielégítő.
#767301 gabor14 2016. december. 01. 23:27
gabor14
Sziasztok

Szeretnék tanácsot kérni tőletek winchestert szeretnék vásárolni és nem tudok dönteni.
1 2 ezt a ketőt néztem nem tudom hogy melyiket válaszam melyikkel járnék jobban de ha tudtok jobbat ajánlani akkor írjátok meg kellene a hely is de azért jólenne ha nem lenne csiga lassú.