A Patriot Viper-sorozata kifejezetten gamereknek szánt cuccokkal erősít, köztük nemcsak memória, hanem egér, billentyűzet és fejhallgató is akad. A gyártó 2016-2017-ben lépett be a perifériák piacára, és mára már egészen elfogadható áron kínálja kütyüjeit, köztük élen a zászlóshajónak szánt Viper V570 egérrel, melyen annyi gomb van, hogy külön ujjakat kell majd növesztenünk hozzá.

Tömzsi jószág

A Viper V570 első ránézésre annyira jobbkezes, hogy az már fáj, és egyértelműen tenyeres fogásra lett tervezve. Bár a bátrabbak megpróbálkozhatnak a karomfogással is, de a háta nekem túl magas volt ahhoz, hogy precízen tudjam használni. Előbbit erősíti a hüvelykujj számára kialakított, belső felületén gumírozott és tapadófelülettel ellátott támasz, mely amellett, hogy garantáltan látványosan koszolódik, már-már szűknek érződött, pedig az ujjaim nem éppen vastagok. Amellett, hogy tömzsi, vezetékes egér létére igen súlyos darabnak is számít a maga 159,2 grammjával, melyben még nincsenek benne a hozzáadható súlyok. Bizony, a 13 gombon és a több zónában testreszabható világításon túl még 7 darab, egyenként 4,9 grammos nehezék is jár mellé, melyeket a hátlapon kialakított, könnyen lepattintható lap alatt elrejtett foglalatokba süllyeszthetünk. Bár ez szép gesztus azért, hogy a felsőkategóriába sorolhassuk, a legstabilabb fogáshoz kialakított forma és nehézsúlyú mivolta mellett jóformán fölösleges. A mozgatása kicsit könnyedebb a kerámiatalpaknak köszönhetően, a mellé kapott szövet egérpadon (merthogy azt is gyárt a Patriot, még ledeset is) igazán remekül siklott.

patriot-viper-v570-rgb-gamer-mouse-black2.jpg

Gyanús jel az Avago ADNS 9800-as szenzor, melynek pontatlansága általános használatnál nem feltűnő, de a keményvonalas egérnyúzók nem biztos, hogy elégedettek lesznek vele. Kissé pontatlan, főleg a lendületes vagy hirtelen mozdulatokra, ennek oka talán abban keresendő, hogy valójában nem 12 000 DPI-re készült, azt szoftveresen érte el a Patriot. Ezen a pár sorral fentebb taglalt egérpad egy picit segít, főleg, ha csupasz asztalfelülethez hasonlítjuk, érezhetően könnyebb a szenzor dolga.

Gombból is megárt a sok

A 13 programozható kapcsoló bizony sok, ennyit felpréselni egy tömzsi felületre komoly kihívás, de még komolyabb kihívás kényelmesen elérni mindet. Elosztásuk szerint kettő jut a mutatóujjra a bal egérgombon, egy a hüvelykujj hegyére, és további öt arra a részére, amivel talán eléred őket. A görgő szintén kattintható, és jobbra, valamint balra billentve szintén reagál, plusz még a két, görgő alatti gombbal válthatunk a programozható profilok és a szenzor érzékenysége között.

Alapjáraton a kapcsolók java része nincs felprogramozva, és ahhoz, hogy a lehetőségeket kihasználjuk, le kell tölteni a gyártó honlapjáról a hozzá fejlesztett szoftvert. Meglepetésünkre kellően részletes és könnyen kezelhető programot kaptunk, mellyel kissé fapados megjelenése ellenére is elégedettek voltunk, hiányérzetünk semmivel kapcsolatban sem volt. Billentyűzet-funkcióktól kezdve a tiritarka világításon át a részletesen felvihető makrókig minden magától értetődő, és egész egyszerűen megoldható.

patriot-viper-v570-rgb-gamer-mouse-black1.jpg

Most már csak elérni kell mindet, amihez vagy gumiembert megszégyenítő kézügyességre lesz szükség, vagy még egy plusz hüvelykujjra. Az oldalsó sor felső két tagja még relatíve egyszerűen nyomkodható, az alsó hármashoz azonban vagy fogásváltásra volt szükség, vagy ujjperceimmel próbáltam elérni – mindkettő hezitáláshoz, vagy nem kívánt kurzormozgáshoz vezetett. Nyilván hosszabb használat során szokni lehet, és mentségére legyen mondva, hogy útban viszont nincs semmi, így véletlen kattintásokat egyszer sem vétettem a tesztelés ideje alatt. A kapcsolók megnyomásra puhák, a tesztpéldány görgője balra nem is volt kattintható, és bár adott a két év garancia a mindennemű, gyártási okokból adódó meghibásodásra, a tartósságot nézve egyik sem túl jó ómen.

A kisegér, aki oroszlán akart lenni

A Viper V570 alapos nyúzása után arra a konklúzióra jutottunk, hogy nem elég prémiumkategóriásnak látszani, annak is kell lenni, és ez a rágcsáló bizony nem az. Ezt ellensúlyozza a felszereltségéhez mérten teljesen baráti, cirka 15 ezer forintos ár, emellett azoknak merjük ajánlani, akik nem kompetitív, vagy nagy precíziót és gyorsaságot megkövetelő játékokhoz használnák, és pénztárcájuk egészsége is fontos számukra.