pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A Xiaomitól nemrég két okostelefon is járt nálunk, és mind a Note 10, mind pedig a Redmi Note 8T jó benyomást tett ránk. Azóta pedig okoseszköz fronton is volt lehetőségünk ismerkedni a kínai gyártó termékeivel, egy okoskarkötő, valamint két vezeték nélküli fülhallgató is érkezett ugyanis a tesztlaborba. Jöjjenek a tapasztalatok!

Mi Smart Band 4

A karunkra csatolható kütyük piaca az elmúlt években elképesztően szélessé nőtte ki magát, úgyhogy amikor ítéletet mondunk egy eszköz felett, akkor előbb mindig érdemes tisztázni a funkciót is. Aktivitásmérőként a Mi Band legújabb verziója inkább egyfajta életstílustermék, mintsem minden földi jóval felvértezett okosóra vagy épp az élsportolók igényeihez mérten kifejlesztett kütyü. Annak viszont egészen kiváló – pláne akkor, ha azt nézzük, milyen áron juthatunk hozzá.

xiaomi-mi-band-4-01.jpg

Látvány tekintetében a Mi Band 4 határozott előrelépés, mert bár a tokként is funkcionáló – mellesleg nagyon kényelmes, emellé pedig terebélyes csuklóméretskálát lefedő – szilikonszíj nem változott, a kijelző egyértelműen javult. Az AMOLED panel nemcsak nagyobb lett (immáron 0,95 hüvelyk), hanem a fényerő tekintetében is lepipálja az elődöt, 400 nites maximális értékkel, emiatt erősebb napsütésben (így a télből kiszakadva szerencsére ilyen is akadt) sem okozott gondot az olvashatósága. A viselése pedig hosszú távon is kényelmes, köszönhető a kellemesen minimális tömegnek (22.1 gramm) és a kíméletes szíjnak.

A karkötőt a Mi Fit alkalmazáson keresztül tudjuk összekötni telefonunkkal, ami az elején a frissítések és a regisztráció/adatfelvétel miatt jó néhány percet igénybe vesz, onnantól azonban egy egészen részletes, magyar nyelvű applikációt kapunk, melyen keresztül a kijelző stílusát, illetve a rajta megjelenő dolgokat is testreszabhatjuk. Az edzéssel kapcsolatos adatokat is ezen keresztül láthatjuk, legyen szó futásról, kerékpározásról vagy akár úszásról (50 méterig vízálló) – saját GPS-e továbbra sincs a Mi Band 4-nek, de ha megfelelő edzésformát állítunk be, akkor viszonylag pontos adatokat kapunk a megtett távot tekintve. A pulzusmérés pedig hibátlan.

xiaomi-mi-band-4-t02.png

Persze nemcsak mozgás esetén hasznos a kütyü, hanem egy sor kényelmi funkcióval is bír. Az összekapcsolt alkalmazások értesítései (pl. Gmail, Messenger) megjeleníthetők a karkötőn is, úgyhogy nem kell minden egyes pittyenésre előkapnunk a telefonunkat, rögtön látjuk, hogy fontos üzenet érkezett-e vagy sem. Zenelejátszónkat is tudjuk kezelni róla, lehet hívást elutasítani vagy némítani, de akár ébresztésre is alkalmas, amit kellemes rezgéssel old meg, miközben persze alvásunkat is monitorozza, ha valaki ilyen téren szeretné optimalizálni az életét.

Az üzemidőre szerencsére szintén nem lehet panasz. A hivatalos specifikáció szerint akár 20 napot is kibír a Mi Band 4, és bár a teszt során – az időtartamból adódóan – ezt nyilvánvalóan nem tudjuk száz százalékig megerősíteni, az egészen biztos, hogy a karkötő még viszonylag intenzív használat mellett is lazán kibír két hetet egy feltöltéssel. Maga a töltés egyébként egy USB-A csatlakozóban végződő dokkolóegységen keresztül történik, ami a kütyüt nagyjából két óra alatt fel is tölti.

xiaomi-mi-smart-band-4-04.jpg

Hogy mennyit kér a Xiaomi mindezért? Ahogy arra a bevezetőben már utaltunk: kellemesen keveset, a Mi Band 4 ugyanis 10 490 forintért beszerezhető, ami ár-érték arányban egészen remek. Nyilván, akit még nem szippantott be komolyabban a digitális lét, az könnyen feleslegesnek érezheti, aki azonban nem akar minden egyes értesítésnél a zsebéhez nyúlni, valamint kicsit is fontosnak érzi az egészségét, az egy letisztult, dizájnos, kényelmes és hosszú üzemidővel bíró karkötőt kap tényleg nagyon baráti áron.

Mi True Wireless Earbuds és Mi True Wireless Earphones

Teljesen vezeték nélküli fülhallgatóból rögtön két modellt is kaptunk, így őket közös szekcióban fogjuk értékelni – egyrészt azért, mert sok közös van bennük, másrészt pedig azért, mert így jobban szemléltetni tudjuk az esetleges különbségeket is. Elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy mindkét esetben „agybadugós” fülesről van szó, melyek közül a kizárólag a fülkagylóban terpeszkedő Earbuds hivatalosan 11 900 forintos, a lelógó nyúlvánnyal az Apple megoldását mímelő Earphones pedig 18 900 forintos áron kapható.

xiaomi-mi-airdots-true-wireless-bluetooth-fulhallgato.jpg

Kényelmi szempontok tekintetében mindkét termékkel elégedett voltam: a különböző kialakítás ellenére egyik sem volt egyértelműen jobb a másiknál, ellenben mindkettő stabilan ült a fülemben, még intenzívebb mozgás vagy futás közben sem éreztem úgy, hogy félnem kellene attól, hogy esetleg kiesnek. Az egyszerre tárolóként és töltőként funkcionáló bölcsők is kényelmesen zsebre vághatók, melyekbe, amikor éppen nem használjuk őket, pár másodperc alatt hibátlanul beleilleszthetők a fülesek. A hatótávolság mindkét esetben hasonló volt, a zavaró tárgyak és falak függvényében 5-10 méteren belül kell lennünk a telefonunkhoz, mint ahogy az érintésre működő kényelmi funkciók (hívásfogadással és zeneléptetéssel) is többé-kevésbé azonosak.

Ahol már komolyabb különbséget tapasztaltunk, az az üzemidő. Az Earbudsból ilyen tekintetben nagyjából két órát tudtunk kisajtolni, míg az Earphones ennél valamivel tovább bírta. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyi idő után már dughatjuk is fel tölteni a füleseket, hiszen a töltőtokból további három alkalommal „újra tudjuk éleszteni” őket. Az Earphones esetében a töltés sebessége is érezhetően gyorsabb volt, mindössze egy óra az Earbuds két és fél órájához képest, de már egy gyors „vésztöltés” is kellemesen meg tudta toldani az üzemidőt.

xiaomi-mi-airdots-pro-true-wireless-bluetooth-01.jpg

Ami végképp az Earphones felé billenti a mérleg nyelvét, az a hangzás. Az általános zenei élményt tekintve egy kategóriával magasabb színvonalat nyújt a drágábbik verzió, különösen azok számára, akiknek fontosak a mély hangok, mert bár – vezeték nélküli füleshez mérten persze – az Earbuds is teljesen elfogadható hangzást nyújt, összességében egyértelműen érezhető az árkülönbségből adódó eltérés, és a zajszűrés is kicsit hatékonyabbnak érződött az Earphones esetében. A nap végén tehát egyszerű a kérdés, amit meg kell válaszolnia mindenkinek: elég-e az átlagos audio-élmény, vagy kicsit többre vágysz? Ha utóbbi, akkor az extra felárat egyértelműen megéri az Earphones, ha viszont beéred kevesebbel is, akkor az Earbuds szintén korrekt ár-érték aránnyal hozza a vezeték nélküliség kényelmét.

Támogasd te is a PC Gurut!