pcguru-ajanlott590x150.jpg

A Xiaomi nevét meghallva a legtöbb embernek valószínűleg a gyártó remek ár/érték arányú telefonjai ugranak be elsőre (melyek közül a Note 10-et és a Redmi Note 8T-t teszteltük is nemrég), azonban a kínaiak egy ideje már az okoseszközök piacán is jelen vannak, méghozzá igen komoly termékpalettával. Nemrég pedig nekünk is volt lehetőségünk tesztelni a kínálatuk néhány darabját, lássuk hát, hogy szuperál a Xiaomi Mi Led Smart Blub, a Mi mozgásérzékelős éjjeli fény és a Mi LED mennyezeti lámpa!

xiaomi-smart-vilagitas-02.jpg
Kép forrása: Xiaomi.hu

Xiaomi Mi mozgásérzékelő éjjeli fény

Kezdjük talán a legegyszerűbb darabbal, a mozgásérzékelő éjszakai fénnyel. Maga a lámpa visszafogott, egyszerű dizájnt kapott, fehér színével pedig tökéletesen passzol gyakorlatilag akármilyen szobába és akármilyen falhoz. Az összeszerelése sem túl bonyolult: az éjjeli fénnyel együtt érkező műanyag lapkát kell csak felragasztani a készülék hátára, és innentől kezdve oda akasztjuk a lapon lévő lyuk segítségével, ahová csak akarjuk. Külön ki kell emelni továbbá, hogy a fény nem hálózatról megy, hanem szükség van három AA elemre a működtetéséhez.

Ha pedig egyszer felszereltük valahová, akkor lényegében már nincs is vele dolgunk. A névben is szereplő mozgásérzékelő szenzor a lámpa elején kapott helyet, ez érzékeli 120 fokban és 5-7 méter mélységben, ha mozgunk, és ekkor felkapcsolja a fényt, ami a mozgás megszűnése után 15 másodperccel automatikusan lekapcsol. A fényerőt összesen két fokozatban állíthatjuk (apró kényelmetlenség, hogy csak a lámpa hátán, így azt minden állításhoz le kell venni a falról), és szerintem érdemesebb az erősebbet választani, mert a másik sajnos elég halovány.

Végeredményben azonban a Xiaomi éjjeli fénye egy nagyon korrekt darab. Könnyen felszerelhető, takarékos, ráadásul a szenzorja is nagy magabiztossággal érzékeli a mozgást, így, ha sötétben betévedünk a szobába, nem kell attól tartanunk, hogy fény nélkül maradunk. Ráadásul az ára is igen baráti: Magyarországon nagyjából 5300 forintot kérnek érte, annyit pedig bőven megér.

xiaomi-smart-vilagitas-04.jpg
Kép forrása: Xiaomi.hu

Xiaomi Mi LED Smart Bulb

Az éjszakai fény után pedig érdemes áttérni a nappali világításra, már csak azért is, mert jellemzően itt kerülnek elő a valódi okoseszközök. Tipikusan ilyen a Xiaomi Mi LED Smart Bulb is, ami első pillantásra csak egy egyszerű LED izzónak tűnhet, azonban a megtévesztő külső ellenére lapul pár trükk a tarsolyában. Az összeszerelés itt is igazán egyszerű: csak be kell csavarnunk az égőt egy lámpába, és meg is vagyunk, az érdekes részek azonban csak ezután jönnek.

A Xiaomi Mi LED Smart Bulbhoz ugyanis már jár egy app is (továbbá a Google Assistanttal és Alexával is kompatibilis), egész pontosan a Mi Home, amit a Google Play Store-ból tölthetünk le magunknak. Ezek után pedig már csak be kell jelentkeznünk és hozzá kell adnunk az általunk kezelni kívánt eszközökhöz az okoségőt, és már készen is vagyunk. Innentől kezdve pedig tényleg minden tulajdonságát irányíthatjuk az izzónak. Beállíthatjuk a fényerejét, a színhőmérsékletét, a Color móddal pedig a színét is valami elképesztő részletesen szabályozhatjuk. Külön érdemes kiemelni a flow módot, ahol különféle színátmeneteket valósíthatunk meg.

A Xiaomi Mi LED Smart Bulb tehát már tényleg egy vérbeli okoseszköz, amit telefonunk segítségével könnyedén szabályozhatunk és testre szabhatunk távolról is. Az app nagyon szépen, gyorsan teszi a dolgát, és magára az izzóra sem lehet panasz. Az pedig külön extra, hogy az éjjeli fényhez hasonlóan ezért sem kérnek olyan sokat: hazánkban nagyjából 6500 forinttól kapható, ami egy igen baráti összeg, ha figyelembe vesszük a képességeit.

xiaomi-smart-vilagitas-01.jpg
Kép forrása: Xiaomi.hu

Mi LED mennyezeti lámpa

Végezetül pedig jöjjön az általunk tesztelt csomag legkomolyabb darabja, egy komplett mennyezeti lámpa. Már csak méreteiből adódóan is egyértelmű, hogy a lámpa jóval méretesebb dobozban érkezik, mint az okoségő vagy az éjjeli fény, és a felszerelése is körülményesebb, ez utóbit nagyjából úgy kell elképzelni, mintha egy teljesen normális, hétköznapi lámpát akarnánk telepíteni.

Az okos égőhöz hasonlóan a mennyezeti lámpa is vezérelhető a Mi Home app segítségével, és ez is kompatibilis a Google Assistanttel, Alexával és Sirivel is. A szabályzás nagyjából ugyanúgy működik, mint az okoségő esetében, azaz lehetőségünk van állítani a fényerőt és a színhőmérsékletet (sőt, előre eltárolt profilokkal még különféle szituációkhoz is igazíthatjuk a lámpa teljesítményét), azonban effektíve a színeket itt már nem tudjuk befolyásolni.

Mindent összevetve azonban a Mi LED mennyezeti lámpa így is egy nagyon jó kiegészítője lehet otthonunknak. A nagyobb szobákat gond nélkül bevilágítja, az pedig, hogy a fényét teljes mértékben testre tudjuk szabni, egy hasznos és egyben jópofa újdonság is. Az ára azonban már kicsit komolyabb, mint az előző kettő okoseszköznek: ehhez nagyjából 23-24 ezer forint környékén lehet hozzájutni.

xiaomi-smart-vilagitas-05.jpgKép forrása: Xiaomi.hu

Okosotthont mindenkinek!

Összességében tehát elmondható, hogy a Xiaomi okoseszközei kifejezetten érdekes és izgalmas kiegészítői lehetnek a lakásunknak, amennyiben ilyesmire van igényünk. Mind az éjjeli fény, mind az okosizzó, mind a mennyezeti lámpa maximálisan megfelelt az elvárásainknak, és az áruk sem olyan húzós, így, ha valaki szeretné kicsit okosabbá tenni az otthonát, vagy csak kipróbálná, milyen az, amikor a mobiljáról tudja dimmelni a világítást, ne is keressen tovább, hiszen a Xiaomi termékei tökéletesen megfelelnek a célra.

xiaomi-smart-vilagitas-06.jpg