A tabletek piaca mostanában már nem pörög annyira, mivel az okostelefonok egyre csak növekedő kijelzőikkel lassan átveszik a helyüket, ez azonban a jelek szerint nem vette el a gyártók kedvét a táblagépekkel való kísérletezéstől. Nemrég például a Huawei jelentkezett egy alsóbb kategóriába tartozó géppel, a Huawei MatePad T10-zel, ami most Európában is megjelent, mi pedig természetesen azonnal megnéztük, mit alkottak a gyártó mérnökei.

huawei-matepad-t10-01.jpg

Az egyszerűség gyönyörködtet

A Huawei MatePad T10 a gyártóra jellemző fehér dobozban érkezik, amin a tablet képe nagyban is megcsodálható, a csomagolásban pedig a táblagépen túl ott lapul egy USB Type-C kábel és egy töltőfej is. Maga a MatePad T10 240,2 milliméter hosszú, 159 milliméter széles és 7,85 milliméter vastag, ezekhez a méretekhez pedig 450 grammos súly tartozik, így a tablet akár egy kézben is kényelmesen fogható, de használatához természetesen két kézre van szükség.

Kinézetét tekintve a MatePad T10 nem lep meg minket, igazából egy teljesen átlagos és elég vastag kávákkal felszerelt tabletet kapunk a pénzünkért, ami ebben az ársávban abszolút megszokottnak mondható. A bekapcsológomb és a hangerőszabályzó a táblagép jobboldalán található, míg az USB bemenet és a Jack port alul kapott helyet, közvetlen a hangszóró és az SD kártya helye mellett.

Kijelzőből a MatePad T10 egy 9,7 colos, 1280x800 képpont felbontású, 156 ppi pixelsűrűségű IPS panelt kapott, ami nem a legszebb vagy legélesebb képet adja, de a kategóriáján belül korrektnek mondható. Filmnézésre vagy egyéb tartalomfogyasztásra végső soron ideális lehet, csak ne várjunk tőle túl sokat.

huawei-matepad-t10-02.jpg

Visszafogott belső

Ami a hardvert illeti, a MatePad T10-be a Huawei Kirin 710A rendszerchip került, ami négy Cortex A73 (2 Ghz) és négy Cortex A53 (1,7 Ghz) magot tartalmaz, emellé pedig egy Mali G51-es grafikus meghajtó és 2 GB RAM került. Tárhelyből 32 GB jutott a tabletbe, ezt azonban egészen 512 GB-ig bővíthetjük, ha erre lenne szükségünk. Talán már a fenti felsorolásból is érződik, hogy a MatePad T10 nem a legacélosabb darab, így játékra sem feltétlen alkalmas, inkább a visszafogottabb gépigényű címeket érdemes kipróbálni rajta, ha mindenképp ilyesmire szeretnénk felhasználni.

Ahol viszont egyetlen rossz szavunk sem lehet a tabletre, az az üzemidő. A Huawei ugyanis egy meglepően komoly, 5100 mAh kapacitású akkumulátorral látta el a MatePad T10-et, ami így akár több napot is kibírhat töltés nélkül, akkor is, ha rendszeresen használjuk. Érdemes azonban megjegyezni hogy a nagy akkuhoz indokolatlanul lassú, 5 wattos töltés társul, így a tabletet jó pár óráig fent kell hagyni a töltőn, ha egyszer lemerítjük.

huawei-matepad-t10-03.jpg

A Google nélkül továbbra sem az igazi

A fentieknél azonban sokkal lényegesebb szempont, hogy a Huawei MatePad T10, a gyártó telefonjaihoz hasonlóan, sajnos a Google szolgáltatásai nélkül, AppGalleryvel érkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiányzik róla például a YouTube, a Gmail vagy épp a komplett Play Áruház, ami mindenképp egy komoly érvágás. És bár a Huawei folyamatosan bővíti az AppGallery kínálatát, az olyan appok, mint például a Facebook vagy a Messenger, sajnos még nem találhatók meg rajta.

Épp ezért a Huawei MatePad T10 azoknak lehet ideális választás, akik az olcsóbb szegmensben keresnek maguknak új táblagépet, és nem bánják, ha arra nem érhető el a jól megszokott appjaik egy jelentősebb része.