pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

A Huawei mostanában nagyon belelendült a vékony, elegáns, akár üzleti környezetben is bevethető laptopok gyártásába. Nem is olyan rég teszteltük a Huawei MateBook 13-at, mely abszolút elnyerte a tetszésünket, most pedig befutott hozzánk annak a modellnek a „kistestvére”, a MateBook D14 is, mely nagyobb kijelzővel, szerényebb hardverrel és ugyanolyan mutatós gépházzal érkezik. A kérdés már csak annyi, hogy vajon használat közben hogyan szuperál?

huawei-d14-01.jpg

Stílus mindenek felett

Ahogy a bevezetőben is említettük, a Huawei MateBook D14 külsőre lényegében a MateBook 13 egy kicsit (de tényleg csak egész kicsit) testesebb kiadása. Mindkét gép ugyanolyan egyszerű, letisztult és elegáns dizájnt kapott, annyi csak az eltérés, hogy a D14 a maga 15,9 millis vastagságával és 1,38 kilós tömegével minimálisan vaskosabb, de kézbe véve a gép azért így is kifejezetten vékonynak és könnyűnek érződik.

További jó hír lehet, hogy a kevésbé vékony kialakítás miatt a MateBook D14 csatlakozókkal is jobban el van látva, mint a MateBook 13: a laptop bal oldalán az USB-C és a sima USB mellett egy HDMI bemenetet találunk, míg a túloldalon egy sima USB mellett egy jack bemenet is felfért a gépre. Külön említést érdemes továbbá a webkamera is, ami a kijelző vékony kávái miatt a billentyűzetbe lett beépítve, innen ugrasztható elő egyetlen gombnyomással és ide tudjuk eltüntetni, amennyiben épp nem használjuk.

huawei-d14-02.jpg

AMD mindenütt

A Huawei MateBook D14 kinézetre tehát kimondottan kellemes, ezt a kedvező benyomást pedig a belseje sem töri meg, ugyanis a gyártó mérnökei egész szép hardvert zsúfoltak bele. A laptop lelkét egy Ryzen 5 3500U processzor adja, amihez egy AMD Radeon Vega 8 GPU, 8 GB RAM és egy 512 GB-os SSD társul. A végeredmény pedig egy energiatakarékos, de azért erős konfiguráció, mely irodai munkára és tartalomfogyasztásra egyaránt alkalmas lehet. Ráadásul a hűtés is halkabb, mint a MateBook 13 esetében, avagy itt nem kell a néha felpörgő ventillátorokat hallgatnunk.

Ami az üzemidőt illeti, a Huawei MateBook D14 egy 56 Wh-os akkumulátorral érkezik, mely visszafogottabb használat mellett akár egy munkanapot is ki tud bírni töltés nélkül. De ha mégis konnektor után kéne néznünk, az sem nagy probléma: a MateBook 13-hoz hasonlóan a MateBook D14 is egy kifejezetten kompakt töltővel érkezik, amit egyrészt könnyen magunkkal cipelhetünk bárhová, másrészt pedig gyorsan fel is tudja tölteni az aksit.

huawei-d14-03.jpg

Végezetül pedig érdemes lehet szót ejteni még a képernyőről is. A Huawei MateBook D14 egy 14”-es, Full HD (1920 x 1080 pixel felbontású), IPS kijelzőt kapott, mely bár nem mondható kiemelkedően jónak, azért abszolút korrekt darab, nem torzítja a színeket és a képe is teljesen rendben van. Külön érdekesség a 180 fokos nyitási szög, aminek hatására teljesen hátradönthetjük, hogy a gép testével egy síkban legyen, bár azért legyünk teljesen őszinték: ezt a funkciót aligha fogjuk sokszor használni.

huawei-d14-04.jpg

Társ a mindennapokban

Mindent összevetve a Huawei MateBook D14 egy kifejezetten tetszetős laptopnak mondható. Igaz, gyengébb a hardvere, és a kijelzője sem olyan szép, mint a MateBook 13-nak, de cserébe sokkal halkabban dolgozik, csatlakozókkal is jobban el van eresztve, és az ára sem olyan vészes. Épp ezért elsősorban azoknak ajánlható, akik irodai munkára keresnek vékony, elegáns, de azért még relatív barátian árazott gépet maguknak.