pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

A Trust neve valószínűleg hazánkban is igen ismert már: a holland gyártó elsősorban a barátságosabb árszabású perifériák piacán képviselteti magát, azonban nagyon úgy tűnik, hogy van egy szegmens, ahol inkább a felsőkategóriát szeretné megcélozni, ez pedig a streamelésre kihegyezett (vagy ha úgy tetszik, gamer) mikrofonok piaca. Érződött ez már az év elején nálunk járt Trust GXT 252+ Emita Plus esetében is, és kicsit lelőve a poént, mai tesztalanyunkra, a Trust GXT 258 Fyrura is abszolút igaz a fenti kijelentés. Lássuk is, miért!

trust-gxt-258-fyru-04.png

Vigyázz, ez ütésálló!

A Trust GXT 258 Fyru egy szép, látványos dobozban érkezik, melyen a gyártóra jellemző piros és fekete színek dominálnak. Odabent elég minimalista a felhozatal: a mikrofonon túl egy háromlábú állvány, egy USB kábel és persze a kézikönyv fért bele a csomagba. Külön érdekesség, hogy az állvány egyik lábának magasságát egy csúszka segítségével állíthatjuk, így a mikrofon szabadon dönthető, de utóbbi a kialakításának hála, a legtöbb másfajta mikrofonos állványba is egy pillanat alatt bepattintható, ha inkább azokat használnánk.

Amit még feltétlen el kell mondani a kialakításról, az maga az anyagminőség, főleg azért, mert a Trust GXT 252+ Emita Plus esetében pont ezzel volt némi problémánk. A Trust GXT 258 Fyru azonban mindenképp masszívabb darab, mint korábban tesztelt testvére: nem nyeklik, nem nyaklik és abszolút érződik mind az állványon, mind magán a mikrofonon, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot, ami nagyon örvendetes.

trust-gxt-258-fyru-06.png

Négy az egyben

Külsőre tehát abszolút korrekt a Trust mikrofonja, de vajon mi a helyzet akkor, ha használni is szeretnénk, nemcsak nézegetni? A Trust GXT 258 Fyru beüzemelése abszolút könnyű és felhasználóbarát: lényegében elég csak a csomagban lapuló USB kábel segítségével összekötni a gépünkkel, és már meg is vagyunk. Maga a mikrofon pedig nagyon pontos, nagyon érzékeny, így tényleg remek minőségű felvételeket készíthetünk vele, esetlegesen akkor is, ha a streamelésnél komolyabb felhasználási módokban gondolkodunk.

További hasznos funkció, hogy a Trust GXT 258 Fyru négy üzemmóddal is rendelkezik, melyek között a mikrofon tetején található gombbal kedvünkre válogathatunk. Kardioid üzemmódban a mikrofon csak azt veszi fel, ami előtte hangzik el, a Sztereó mód akkor jöhet jól, ha szélesebb sávban szeretnénk rögzíteni, a bidirekcionális mód a nevéhez méltó módon előre és hátra is „figyel”, míg az omnidirekcionális mód minden irányban érzékeli a hangot.

trust-gxt-258-fyru-02.jpg

A Trust GXT 258 Fyru azonban ezen a négy üzemmódon túl is rendelkezik pár hasznos tulajdonsággal: a mikrofon elején például könnyedén állíthatjuk a felvétel hangerejét, illetve közvetlen csatlakoztathatunk hozzá egy fülest is, hogy a felvett hangot késlekedés nélkül ellenőrizhessük. Illetve, ha már streamelésre szánt gamer termékről van szó, nem maradhatott le a LED világítás sem, a határozott, de azért nem túl hivalkodó fényerejű izzók pedig összesen öt színben tudnak pompázni.

trust-gxt-258-fyru-01.jpg

Abszolút ajánlható

Mindent összevetve a Trust GXT 258 Fyru, akárcsak a korábban tesztelt Trust GXT 252+ Emita Plus, egy abszolút korrekt mikrofon a holland gyártótól. Streamelésre és podcastekhez abszolút ideális, négy üzemmódjának hála pedig bármilyen helyzetben meg tudja állni a helyét. Egyetlen eltántorító tényező a vásárlás előtt az ára lehet: hazánkban nagyjából 45 és 50 ezer forint között kapható, ami azért egy súlyosabb összeg, de nyugtasson a tudat, hogy ebben az esetben abszolút minőséget kapunk a pénzünkért.