Igencsak nehéz feladat előtt áll az, aki napjainkban Huawei P40 Lite-ot akar vásárolni magának, a gyártó ugyanis egyre csak ontja magából a középkategóriás készülék különböző variánsait. Az alapmodell mellé befutott már a visszafogottabb hardverrel (és ehhez idomuló árcímkével) szerelt P40 Lite E, most pedig itt a P40 Lite 5G is, mely erősebb mindkét „testvérénél”, ráadásul a nevéhez méltó módon támogatja az 5G-t is. Akad azonban valami, ami továbbra is bántóan hiányzik róla: a Google szolgáltatásainak jelenléte.

huawei-p40-lite-5g-02.jpg

A középkategória tetején

A Huawei P40 Lite 5G dobozában a készüléken túl ott találunk még egy 40W-os SuperCharge töltőfejet, egy USB-C kábelt és egy ajándék fülest is. Magát a telefont kézbe véve pedig azonnal látni fogjuk, hogy ez bizony nem a hagyományos P40 Lite-variáns. Ezen a téren a legárulkodóbb alighanem a hátlapon figyelő négy kamera, amit ezúttal nem „tömbösítve”, hanem egy vékony csíkban helyeztek el a készüléken, ezen kívül pedig a P40 Lite 5G papíron egy kicsit nagyobb és nehezebb is elődjénél, de puszta szemmel elég nehezen kiszúrható ez a változás.

A Huawei mérnökei továbbá lecserélték a sima P40 Lite kijelzőjét is, így a P40 Lite 5G már egy 1080x2400 pixel felbontású, 6,5 inches, 405 ppi pixelsűrűségű, HDR10-es IPS panelt kapott, ami nemcsak nagyobb, hanem szebb is, mint az elődjében található képernyő. A színek például kicsit élénkebbnek hatnak és a fényerő is jobbnak mondható. Ezen a téren már az eredeti modellnek sem kellett szégyenkeznie, szóval a P40 Lite 5G kijelzője a középkategórián belül kifejezetten korrektnek mondható.

huawei-p40-lite-5g-01.jpg

Van benne némi vas

Alapvetően már az első P40 Lite-nak sem kellett szégyenkeznie a hardvere miatt, a P40 Lite 5G pedig még egy kicsit erősebb is elődjénél. A telefonba immár a középkategória egyik legerősebb rendszerchipje, a Kirin 820 5G található, emellé pedig egy Mali-G72 grafikus gyorsító, 6 GB RAM és 128 GB tárhely jár, utóbbit egészen 256 GB-ig bővíthetjük. Talán már a fentiekből is érződik, hogy a P40 Lite 5G akár játékra is jó választás lehet, azonban nem árt észben tartani, hogy a Play Áruház hiánya miatt a legtöbb népszerű címet elég nehéz rávarázsolni. Már ha egyáltalán sikerül.

Ami a kamerát illeti, itt egyáltalán nem érheti szó a ház elejét. Középkategóriás telefonhoz képest a Huawei P40 Lite 5G-vel nagyon szép fotók és videók készíthetőek (a gyártóra ugye amúgy is jellemző, hogy nagy hangsúlyt fektet a telefonjai fotós képességeire), és a kamerákhoz járó szoftver is abszolút rendben van, avagy megtalálható benne minden, amit napjainkban ezen a téren várnánk egy mobiltól, az éjszakai fotózás lehetőségétől kezdve egészen a profi módig.

huawei-p40-lite-5g-03.png

Valami nem kerek

Azonban hiába az erős hardver és a remek kamera, a Huawei P40 Lite 5G-nek sajnos így is akad egy nagyon fájó negatívuma, ez pedig a Google szolgáltatásainak hiánya. Ahogy már korábban is leírtuk a gyártó készülékeivel foglalkozó tesztjeinkben, a Huawei-telefonok jelenleg Androiddal, de Play Áruház (és egyéb Google appok) nélkül érkeznek, ez pedig azt jelenti, hogy sok programot nehezen vagy sehogy sem lehet rájuk imádkozni. Ugyan a Play Áruházat kiváltani hivatott AppGallery kínálata szépen bővül, azért olyan appok, mint a Messenger vagy a PUBG Mobile egyelőre hiányoznak belőle.

Ezt a hiányosságot pedig még az 5G sem tudja ellensúlyozni. Maga a technológia szépen működik, szóval a Huawei üdvöskéjén csak úgy hasít a net, ha a feltételek adottak, azonban nem árt észben tartani, hogy az 5G hazánkban még nagyon gyerekcipőben jár: jellemzően csak a pesti belsőbb kerületekben (ötödik, hatodik, hetedik) találkozhatunk vele, illetve a Telekom esetében Zalaegerszeg belvárosában és a ZalaZone tesztpályán.

huawei-p40-lite-5g-04.jpg

Szigorúan kalandvágyóknak

Mindent összevetve a Huawei P40 Lite 5G-ről pontosan azt lehet elmondani, amit a sima P40 Lite-ról is. Ha csak a hardverét és a kameráját nézzük, akkor egy jó ajánlat lehet a középkategórián belül (főleg, ha figyelembe vesszük az 5G-kompatibilitást), azonban a Google-szolgáltatások és a Play Áruház hiánya miatt a telefon maximum azoknak ajánlható nyugodt szívvel, akik kellően kalandvágyóak, és nem bánják, ha megszokott appjaik egy része nem érhető el az új készülékükre.