Az elmúlt hetekben bemutattuk a dél-koreai Samsung aktuális csúcskészülékeit, megfordult nálunk a Samsung Galaxy Z Fold2 és a Samsung Galaxy Tab S7+. A hármasfogatból csak a Note 20 Ultra maradt ki, az elfoglalt üzletemberek telefonja, a 2011-ben bemutatott termékcsalád legújabb tagja. Igen, az első Note már 9 éve jelent meg, abban a korban, amikor az 5,3 hüvelykes kijelzőméret kiugróan nagynak számított. 2011-ben az iPhone 4s 3,5-ös; a HTC Sensation 4,3-as; a Nokia Lumia 800 3,8 hüvelykes kijelzővel rendelkezett, így a Samsung terméke nemcsak szokatlannak, de innovatívnak is számított, mégpedig mára a sorozat védjegyévé vált S-Pen miatt. „Telefon? Tablet? Nem, ez Galaxy Note!” – mondta a gyár szlogenje.

A toll ereje

A Note 20 Ultrát a Samsung a Galaxy Z Fold 2-vel és a Tab S7-tel együtt leplezte le augusztus elején, mára pedig meg is jelent, hogy tudásával és persze árával elkápráztassa/elborzassza az óriásvállalat rajongóit és persze mindenki mást is. Elkápráztassa, hiszen a Note 20 Ultra elképesztő tudással rendelkezik, a mérnökök mindent belepakoltak ebbe a készülékbe, amit ma a technológia lehetővé tesz. A lehető legjobb hardver, 5G, kiváló fotós és videós képességek, és persze a mindentudó S-Pen. Lássuk bővebben!

samsunggalaxynote20ultrarendertwitter1593668058531.jpg

A Note 20 Ultra lelke egy Exynos 990 CPU: nyolc magjával és a melléje társított 12 GB RAM-mal hihetetlen teljesítményre képes a Samsung üdvöskéje. Igaz, itthon nem a Snapdragon 865-öt kapta meg a készülék, de ebben a lapkában évekre elegendő tartalék van, és ha a 256 GB memória nem lenne elég, akkor még egy 1 terás memóriakártyát is bele lehet tenni a készülékbe. A telefon felépítése egyébként a Samsungtól megszokott, tehát kiváló, egyedül a hátoldalra tett óriási, és nagyon kiemelkedő kamerasziget tervezése hibádzik, hiszen asztalra téve a készülék S-Pennel való bökdösése „enyhe” billegést okoz.

samsunggalaxynote20ultrarendertwitter1593668058530.jpg

A Note 20 Ultra egyébként a legújabb Androidot használja, amire a Samsung ráhúzta a saját felületét: letisztult, szép, igaz, nem sok alkalmazást rejt, így mindenki saját igényei szerint lakhatja be a telefont. Ez a felület ugyanakkor némi megszokást igényel, hiszen kikapcsolás nem a klasszikus oldalgombon van (az a Byxby-t indítja el), hanem a kijelző tetejéről lehúzható sávban, és ez csak egy példa. Előbbi egyébként remek képpel (1440x3088 pxel), adaptív képfrissítéssel és enyhén hajlított széllel rendelkezik. Nem annyival, mint egy Edge, de így különleges. Az viszont kár, hogy csak Full HD-ra állítva változik a Herz-szám, a 10 és 120 közötti tartományban.

Utóbbira természetesen játék közben áll rá. Az Asphalt 9-et kipróbálva fantasztikus volt a játékélmény, a sebesség elképesztő, ugyanakkor negyedórányi szórakozás után már melegedett a készülék. De a Note 20 Ultra elsősorban nem játékra való, hanem munkára, amit az S-Pen nagyban megkönnyít. Az okostelefon aljába rejtett toll rengeteg funkcióval rendelkezik, igaz, használatát tanulni és szokni kell.

A mozdulatokat el kell sajátítani, ki kell tapasztalni, hogy mikor kell megnyomni és elengedni a tollon lévő gombot, hogy a kívánt eredményt kapjuk. A lebegőgesztusok elsajátítása után azonban már semmi sem állhat a kreativitás útjába: lehet jegyzetelni a telefon képernyőjén (akár annak kikapcsolt állapotában is), úgy mintha hagyományos papírra írnánk, belenagyítani a képernyőn lévő szövegbe, lehet a hangerőt állítani, lapozni, kamerát indítani, fényképezni, zoomot használni, és ez a lehetőségek csak egy apró szelete.

samsungnote20ultra003.jpg

A teszt végére maradt a fényképezés: természetesen az évek óta elterjedt többkamerás rendszert kapta a Note 20 Ultra, melyek közül a fő lencse 108 megapixeles, illetve van telefotó (50x zoom) és ultra nagylátószögű modul is. A képek nagy része teljesen vállalható (20x zoomnál azonban már erősen csökken a minőség), de az olyan extrák, mint a lézeres autófókusz, megkönnyítik az éles képek elkészítését. Videós fronton van Full HD, 4K és 8K, utóbbi kettőnél csak a főkamera működik, ugyanakkor az kérdéses, hogy a 8K-s videó szerkesztéséhez mekkora erőmű kellene? Talán ez még jelenleg a felesleges kategóriába tartozik, viszont a Samsung elmondhatja, hogy lám, én erre is képes vagyok…

Luxus luxusáron

Végére maradt a feketeleves, vagyis a készülék ára: a Note 20 Ultrát közel félmillió forintért lehet megvásárolni a hivatalos kereskedőknél, ami elképesztően sok egy telefonért. Persze, ha a tudását is beletesszük a kalapba, akkor már el lehet mondani, hogy megéri, de akkor is csak a sokat utazó, elfoglalt, a produktivitást mindennél többre tartó üzletembereknek. Mások pedig választhatják az ennél olcsóbb készülékeket is, melyekben ugyan lehet, hogy nincs S-Pen, de a hétköznapi céloknak ugyanúgy megfelelnek.