Ezúttal is köszönjük a Sony-nak és a hazai képviseletnek, hogy ezekben a kaotikus, vírus által sújtotta időkben is menedzselték a konzolt és a tesztjátékokat, amikkel már jóval a hazai és en bloc a globális megjelenés előtt kipróbálhattuk az újgenerációs hardver lehetőségeit. Vagyis csak részben, mert pont ennek a helyzetnek és a korai tesztnek köszönhetően csak bizonyos részleteket lehetett megtekinteni, a játékok pedig fokozatosan érkeztek meg, illetve van olyan funkció, ami lényegében a megjelenés napján élesedik. Azonban ahhoz így is eleget láthattunk, hogy nagyjából sikerüljön képet alkotni a PlayStation 5 kapcsán, amivel, némi spoilert alkalmazva, lényegében mindenki elégedett lesz, aki még idén lecsap rá.

ps5-sackboy-1-pcguru.jpg

Kibontás és üzembe helyezés

Sok minden nem vár ránk, ha a meglehetősen méretes dobozba bekukkantunk, hiszen az alsó, nagyobb részleg a testes masináé, míg felül egy kisebb dobozban érkezik az útmutató, a tápkábel, a HDMI, a kontroller töltéséhez szükséges USB-kábel, valamint maga a Dual Sense kontroller, illetve egy talp a konzolhoz. Ennyi, nem több, ráadásul a beüzemelés sem sokkal összetettebb, mint amilyen a doboz tartalma. A készüléket pikk-pakk elhelyezve rápattintjuk az elektromos hálózatra és a netre, aztán mehet is az új profil megalkotása vagy a régivel történő bejelentkezés, ami egyben hozza is a meglévő játék-könyvtárat, legalábbis annak nagyobb részét. 

ps5-menu-1-pcguru.jpg

Ami elsőre feltűnik, az a nagyon mutatós, csillámos dizájn, amivel a rendszer bebootol és beindul, majd a kicsit átrendezett kezelőfelület és menü, amit eleinte szokni kell, de könnyű kiismerni és belejönni a használatába. Fontos változás, hogy a kezdőképernyőn lényegében a játékaink és alkalmazásaink vannak, míg jobb oldalt, fent, a profilt és a beállításokat nézhetjük meg, ha pedig a PS-gombot röviden lenyomjuk, máris feljönnek a hiányzó opciók, így például az értesítések megtekintése, a barátok böngészése, esetleg maga a kikapcsolás és újraindítás funkciója. Hiánypótló amúgy, de szintén a profilt kikeresve nézelődhetünk a saját játékaink között, a listát pedig immáron nemcsak a trófeák száma, de egy százalékos arány és a játék mellett töltött óráink száma is látszódik, méghozzá visszamenőleg. Ezt már sokan régóta vártál, ahogy a profil átnevezését is, ami immáron egyszerűen megoldható, csak utána nem biztos, hogy minden játékunkhoz (masszívan online címek, reátok tekintek) vissza tudunk térni, szóval csak óvatosan.

ps5-menu-3-pcguru.jpg

Játék az élet

De nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha vérbeli gamerként játszani szeretnénk. A jó hír az, hogy az Astro’s Playroom helyből és ingyenesen elérhető, emellett a PS Plus-előfizetéssel rendelkezők a Busnaxre is lecsaphatnak, nem utolsó sorban pedig az előfizetőknek ott a kezdő kollekció a PS4 legnagyobb címeivel, kezdve a Days Gone-tól a God of Waron át a Persona 5-ig (a teljes listát itt nézheted meg). És akkor persze ott van még a korábbi profillal hozott könyvtár is, ami gyorsabb töltési időkkel áll rendelkezésre. 

ps5-astros-playroom1-pcguru.jpg

Az Astro’s Playroom egyébként egy nagyon kedves és mókás kis platformer, ami amellett, hogy részben megmutatja a gép és a Dual Sense tudását, egyben egy visszatekintő is a PlayStation-brand múltjára. A rendelkezésre álló pályák a számozott gépekhez köthetők, közben ereklye formájában a kiegészítőkre és handheldekre is rábukkanhatunk, illetve mindenhol kis robotok idézik meg a legismertebb játékok könnyen felismerhető helyzeteit/karaktereit. Nagyjából 2 óra az egész, amin felül lehet még gyűjtögetni, rámenni a maximális eredményekre, de igazából ezek nélkül is az év egyik legkellemesebb platformer élményéről van szó, amiért ráadásul egy forintot sem kell fizetni. 

ps5-marvels-spider-man-remastered-pcguru.jpg

A Dual Sense különlegességét, így pl. a triggerekhez kapcsolt haptic feedbacket is remekül bemutatja, aminek hála egészen új szintre lép a rezgős funkció is. Hogy eső vagy jégeső éri kis főszereplőnket, az egyértelmű különbséget jelent, így növelve a beleélést, miközben a ravasz eleve érzékenyebb és a különböző nyomásra másképpen reagál. De akár fújhatjuk is a kontrollert, méghozzá szó szerint, ezzel felpörgetve egy, a játékban lévő szerkezetet. A hangszóró nem újdonság, de minőségbeli különbség itt is van, ráadásul a teljes forma és dizájn át lett alakítva az irányítón, aminek hála tényleg érezni a generációváltást. Pláne, hogy a Sony az előző sok-sok évben végig ragaszkodott a bevált irányvonalhoz, amit a DualShock képviselt. 

ps5-sackboy-2-pcguru.jpg

De van még más játék is, hiszen a mai naptól elérhetővé válik a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales és a Sackboy: A Big Adventure is, és bizony ezekkel a címekkel sem lövünk mellé. Önálló teszt a Sackboy PS4-es változata kapcsán is várható, annyit azonban már most érdemes megjegyezni, hogy egy elképesztően jó és aranyos, 3D-s, leginkább a Nintendo exkluzív játékaira (Yoshi, Mario) hajazó 3D-s platformerről van szó, olyan látvány mellett, hogy az szinte lejön a képernyőről. Sőt, a Miles Morales további izgalmakat is nyújt, elvégre a megfelelő csomagot vásárolva megkapjuk a Marvel’s Spider-Man felújított változatát, ami elviekben nagy különbségeket nem jelent, elvégre már az eredeti játék is remek volt, de azért (többek között) a ray tracingnek hála még egy középkategóriás 4K-s tévén is észlelhető a változás, aminek hála a játék sokkal jobban és részletesebben jelenik meg, illetve a képfrissítése is stabil. És természetesen, mind az Astro’s Playroom, mind a két Spider-Man, mind pedig a Sackboy magyar felirattal érkezik.

ps5-demons-souls-pcguru.jpg

Az utolsó pillanatban futott be a Godfall és a Demon’s Souls is, így ezekbe csak egy-két órát tudtam eddig belerakni, de azok elég impresszívnek bizonyultak. A Godfall lehet az új generáció Ryse-pótléka, csak picit azért összetettebb formában: hasonlóképpen a látvány és az akció a lényeg, ám itt szintezős fegyverarzenállal, komolyabb fejlesztésekkel és összetettebb harcrendszerrel kapjuk mindezt. Természetesen nem lesz az év játéka, nem is tökéletes, de aki a jó kis hack and slash programokat kedveli, az mindenképpen jó lóra tehet a megvásárlásával. A Demon’s Souls brutális látvánnyal nyújtja ugyanazt az élményt, amit korábban, ami egyben apró negatívum is, mert az első helyszíneken azért volt, hogy a kamerakezeléstől kicsit falnak mentem. Méghozzá nemcsak átvitt értelemben. Egyébként viszont a hangulat a régi, a grafika pedig már a kezdeti szakaszon is kellőképpen lenyűgöző. Persze látni a gyökereket a mélyben, amik évtizedes messzeségbe nyúlnak vissza, de kit érdekel, mikor ismét meghalhatunk? Újra és újra?

ps5-godfall-pcguru.jpg

Nagy test, nagy élvezet

Mindent egybevetve, bár a PS5 valóban elég nagy, sőt talán a legnagyobb mérettel rendelkezik az eddigi konzolok között (és lehetett volna ennél nagyobb is), minden szempontból hozza azt, amit a generációváltástól vártunk. Sőt, lényegében a megszokottnál többet is. Merthogy míg a PS3-PS4 közötti átmenet inkább egyfajta upgrade-nek tűnt, főleg grafikai fejlődéssel, ami a részletességben nyilvánult meg, addig itt most valódi változásokkal találkozhatunk. Az új kezelőfelület, a visszafelé kompatibilitás és egyszerűbb hozzáférhetőség, a gyors töltési idők, a stabil képfrissítés és a sztenderd 4K és HDR mellett már a 8K-ra is felkészülhetünk, sőt a kontroller is teljesen új irányba lépett, miközben beköszöntött a ray tracing kora.

ps5-menu-2-pcguru.jpg

Emellett a PS5 halk, nem melegszik, meghajtóval felszerelt verzió esetében viszi az UHD filmeket is. Más kérdés, hogy a játékárakat még szokni kell, mert ugyan érthető a lépés, de azért fáj az embernek, mikor 25-30 ezer forintért vásárol játékokat, illetve ahogyan előre sejtettem, az SSD mérete is kicsit kevésnek bizonyul. Persze, lehet törölgetni, amúgy pedig 3-4 aktuális generációs, kábé 10-15 előző generációs játék elfér a gépen, ami nem tűnik rossz eredménynek, de ez ugye még csak a kezdet, szóval fel lehet rá készülni, hogy idővel az alap kiszerelés nem sokra lesz elég. 

ps5-astros-playroom2-pcguru.jpg

Panaszunk tehát összességében nem nagyon lehet, és ez még lényegében a megjelenés előtti állapot. Sokan nehezményezték például a monitorokhoz belőtt 1440-es felbontás és a netes böngésző hiányát (no more 4K pornó a PS-en), de a Sony ezek pótlásától sem zárkózott el. Innentől meg aztán remélhetőleg minden csak jobb lesz, avagy, ha már beindulnak az újabb grafikus motorok, illetve kihasználják a hardverben rejlő valódi lehetőségeket, akkor jönnek majd az igazi élmények. Éppen emiatt az se búsuljon, aki az első körről lemaradt, hiszen bőven ráér még beleugrani a következő, vagyis most már jelenlegi generációba, mikor a korai hibák is előjöttek és esetleg javításra kerültek. Bár hozzáteszem, hogy nálam az előző generáció első szériás konzoljai még mindig vígan üzemelnek, pedig alaposan igénybe voltak véve. 

ps5-marvels-spider-man-miles-morales-1-pcguru.jpg

Mindenesetre személy szerint egyelőre nem találkoztam semmilyen problémával, a PlayStation 5 pedig minden elvárással kapcsolatban jól teljesített. Méretre talán nagy, a formája sem megszokott, ez pedig van, akit zavarhat, de mivel ez ízlés dolga, véletlenül sem mondanám valódi negatívumnak. Pozitívumból azonban akad bőven, avagy innen is gratula a Sonynak a starthoz, ami még az elmúlt háromnegyed év nehézségeinek ismeretében is mindenképpen figyelemre méltóra sikeredett.