pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Nekem már volt szerencsém OneOdio fejhallgatóhoz (a Yizhao Acoustics Technology tíz éve foglalkozik audiotechnikával, főleg fejhallgatókkal, saját brandet viszont csak pár éve sikerült indítani), és örömmel tapasztalom, hogy az A70-hez képest az A9 mérföldekkel szofisztikáltabb termék. Mondjuk, drágább is, de a nagyjából 23 400 forintnak megfelelő ár (jelenleg akciós, 66 euró, egyébként 99 euró a hivatalos ára) még mindig nem a felső polc. A megjelenés és a prezentáció viszont abszolút oda illik. 

One Ódejó

Az elegáns fekete doboz kellemesen visszafogott méretű, amiből sejthető, hogy a termék sem lesz egy batár valami, ráadásul egészen kompaktra lehet hajtogatni, ami egy elsősorban hurcolásra szánt fejhallgatónál kifejezetten szerencsés. Ehhez kapunk is egy minőségi, neoprénnel bevont, cipzáras keménytokot. 

Az over-ear műbőr fülpárnák kényelmesek, nekem egy picit nagy volt a fejpánt legkisebb állása is, de a fülek nemcsak 90 fokban forgathatóak az y tengely mentén, de maximum derékszögben törhetők is az x tengelyen.  Valószínűleg egyébként az összehajtogatás miatt, de nekem kompenzálta a fejpánt magasságát, stabilabban feküdt, csak így cseklik-nyaklik, ha leveszem. A párnázottság mindenhol megfelelő, a 260 grammos tömeg nem pehelysúly, de optimálisan oszlik el.

Az összeszerelési és anyagminőség ezúttal kifogástalan, csak akkor kaptam sokkot, amikor reccsent a fülrész. Ezt meg kell szokni, cserébe az egész szerkezet stabil, a légies kialakítás ellenére masszív (az állító mechanizmus fém), a felület pedig finom tapintású, matt, enyhén gumírozott érzetű műanyag, vinil utánérzésű külső burkolattal.

A füleseken összesen négy vezérlő található. A bal oldalon kapcsolgathatjuk az ANC-t, amit egy zöld indikátor LED is nyomatékost, a jobb oldalon pedig egy multifunkcionális gomb és két hangerőszabályzó/léptető található. A bekapcsológombot 5 másodpercig nyomva tartva elérhető a Bluetooth-párosítás a piros-kék LED jelzéssel, hívás esetén pedig felvevő vagy megszakító gombként funkcionál. Hosszan nyomva utasíthatjuk el a bejövő hívást, egyébként pedig egyszeri megnyomással szüneteltethetjük a lejátszást. A hangerő gombok egyértelműek, hosszan nyomva pedig számléptetésre is alkalmasak, mindez persze csak BT módban működik. A mellékelt 3,5 milliméteres jackkel csatlakoztatva a vezérlőgombok értelemszerűen nem üzemelnek.

Nem meglepő, hogy vezetékes kapcsolattal, analóg fejhallgatóként sokkal jobb a hangminőség, mint 4.1-es Bluetooth-on keresztül, SBC kodektámogatással. Kiegyensúlyozottabb a hangzás és tágabb a színpadkép, de a térérzet így sem kifejezetten erőteljes. A mélyek erősen dominánsak, amit az aktív zajszűrés némiképp felülír a definiáltabb magas hangok előnyére, így egy világosabb, nyitottabb audiomegjelenítést kapunk, igen korrekt basszussal. Mondjuk abban itt nincs hiány, egyik módban sem.

Bocs, nem hallottalak jól

Az ANC az egynemű, jellemzően mélyebb frekvenciákat hatékonyan szűri, egyes alapzajokat szinte teljesen, a beszéd és a magasabb tartományok azért átjönnek, zenehallgatás közben viszont a hangerő megfelelően kompenzál, kiegészítve a párnák passzív szűrésével. Én kissé kényelmetlen nyomásérzetet tapasztaltam üresjáratban, de ez nem szokatlan az aktív zajszűréssel dolgozó eszközök esetében. Számszerűleg egyébként a headset 28-33 dB-lel csökkenti a környezeti zajokat a 20-800 Hz tartományban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az üzemidő viszont valamivel gyengébb az aktív zajszűréssel, avagy az 500 mAh-s akku a specifikáció szerint 26 órát bír, ANC nélkül pedig 30 órával számolhatunk Bluetooth kapcsolat mellett. Ha a vezetékmentes üzemmódot választjuk a zajszűréssel, ezt rögtön felezhetjük is, de a 15 óra még mindig egy igen hosszú napnak felel meg, ami után csak 3 órára kell ismét a microUSB töltőre kényszeríteni az eszközt.

Ami a megjelenést és anyaghasználatot illeti, a korábbi tapasztalatokkal ellentétben a OneOdio A9 egy kifejezetten minőségi modell, ráadásul európai raktárból érkezik, van 24 hónap garancia, ezen az árszinten (körülbelül 23 ezer forint) pedig az audiomegjelenítés is korrekt. Főleg kábelen, meglepően hatékony aktív zajszűréssel.