pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

Cikksorozatunkban már bemutattuk a Redragon számos minőségi gamer perifériáját. Ezúttal két-két csúcskategóriás headsetet és egérpadot hasonlítottunk össze, mind a dizájn, mind a praktikusság szempontjából.

redragon-helios-pcguru-1.png

Zene füleinknek

Headsetek terén választásunk a Helios 710 és a Zeus 510 modellekre esett. Méretre és kialakításra úgy festenek, mint két tojás, impozáns fekete-vörös színvilággal és elegáns, vékony fém részekkel. A mikrofon mindkét esetben külön lecsatolható és visszahelyezhető a készülékekre, a hangerő pedig a közel két méter hosszú, szövet bevonatú kábeleken elhelyezett szabályzókkal állítható, melyek mindkét esetben háttérvilágítással rendelkeznek. Kezelhetőség tekintetében a Helios itt rögtön kap egy plusz pontot, ugyanis vezérlőjén a hangerő és a némítás megszokott opciói mellett már alapból választhatunk beállítást is, hogy filmnézéshez, zenehallgatáshoz vagy játékhoz szeretnénk épp használni.

redragon-helios-pcguru-2.png

Felhelyezve őket mindkettő kényelmesen állítható átmérővel, stabilan rögzül, és kiváló szigeteléssel fedik le a fület, jelentősen tompítva az esetleges háttérzajt, redukálva a kiszűrődő hangokat. A Helios egy fokkal tágasabb, kissé szögletesebbnek érződő belsővel rendelkezik, míg a Zeus a hagyományos, kerekített formával, ám egyik esetén sem tapasztaltam diszkomfortot, még több óra használat után sem, ami az olcsóbb, gyengébb minőségű headsetek esetén vízválasztó szokott lenni.

redragon-zeus-pcguru-2.png

A fejhallgatók frekvenciaátvitele mindkét esetben 20 - 20000 Hz között mozog és akár zenehallgatás, akár filmnézés, akár játék közben teszteltem őket, kiválóan muzsikáltak. A szigetelésnek köszönhetően az alap hangerő mellett sem lehetett sokat érzékelni az esetleges háttérzajból (ezt a tesztelés során a szomszédban zajló lakásfelújításnak köszönhetően sikerült élesben is kipróbálni), a hangzásban azonban már felbukkant különbség – míg a Helios esetében a dübörgő basszus érződött sokkal letisztultabbnak és erősebbnek, addig a Zeus olyan térhangzással bír, hogy a tesztelés során nem egyszer félve pillantottam a beállításokra, hogy véletlenül nem a hangfalaimat felejtettem-e bekapcsolva. A mikrofon az egyetlen terület, ahol azonban a Zeus egyértelműen erősebb, ugyanis míg a Helios csak 10 - 10000 Hz közötti frekvencián továbbítja a jeleket, addig a Zeus ennek duplájával képes dolgozni. Így ha valaki voice chaten felül esetleg komolyabb feladatokra is szeretné használni a mikrofont, annak a Zeus egyértelműen egy biztosabb választás.

redragon-zeus-pcguru-3.png

Ettől eltekintve azonban mindkét készülék kiváló, csúcsminőségű terméknek bizonyult, melyek minden tekintetben megérik az árukat, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha valaki egy igazán komoly headsettel szeretné kiegészíteni gamer perifériáit.

redragon-neptune-pcguru-1.jpg

Nem feltétlenül a méret a lényeg

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egérpadok terén mégis hogy lehetnek annyira speciális opciók, amelyek megérnek egy összehasonlítást, ám a Redragon kínálatában ez közel sem egyszerű kérdés. Az összehasonlított modellek itt a méretes Neptune P027 RGB és a P025 Qi voltak – előbbi egy közel egy méter széles (arányait tekintve pontosan 800x300x3 mm) kisebbfajta asztalvédő, míg utóbbi egy kisebb (444x305x40), ám annál több funkcióval megáldott pad az ár közel duplájáért.

redragon-neptune-pcguru-2.jpg

Ez a felár nem véletlen. Mindkét egérpad kiváló minőségű, strapabíró borítást kapott, a peremen pedig egy USB kapcsolat fejében bármikor kikapcsolható RGB LED háttérvilágítást. Azonban míg a Neptune egy strapabíróbb, sokkal könnyebben tekerhető, hajlítható modell, melynek borítása egy fokkal finomabb, emellett alján a recézett gumi alapú bevonat is jobban megtapad az asztalon, és így lényegében egy nagy, csúcsminőségű ám klasszikus egérpad, addig a Qi vastagsága és a bal oldalára került műanyag rész révén a LED világítás jóval szélesebb skálájú konfigurálásán túl egy beépített, vezetéknélküli telefontöltőt is tartalmaz, így bármely, ezt támogató készüléket ráhelyezve automatikusan megindul a töltés folyamata.

redragon-po25qi-pcguru-1.jpg

A választás így ez esetben sokkal inkább a személyes preferenciáktól függ. Ha az asztal jelentős részét szeretnétek egy kiváló minőségű felületté alakítani az egér számára, a Neptune tökéletes, amennyiben azonban a cél egy a klasszikus egérpad méreteire jobban emlékeztető, ám lényegesen több kényelmi funkcióval megáldott eszköz, a Qi minden tekintetben az egyik legjobb jelenleg elérhető választás.