pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

Ha gamer perifériák, akkor Redragon mindenképpen azon gyártók közé tartozik, akik eszünkbe kell, hogy jussanak, hiszen igencsak aktív résztvevő a piacon, méghozzá sokféle termékkel. A látvánnyal pedig a legtöbb esetben már első pillantásra sincs gond, de vajon mi a helyzet a minőséggel és a használhatósággal? Ennek jártunk most utána: két-két gamer billentyűzetet, illetve egeret tereltünk be a tesztlaborba.

REDRAGON K509 DYAUS

Manapság már a csapból is a mechanikus billentyűzetek folynak, ami persze nem véletlen, hiszen a technológia remekül illeszkedik az extra precizitást és megbízhatóságot megkövetelő játékokhoz. Nem mindenki szereti azonban az ilyesfajta klaviatúrákat, a Redragon pedig szerencsére rájuk is gondol – ezért is döntöttünk úgy, hogy kipróbáljuk a Dyaus modellt. És végül nem is csalódtunk – sőt!

dyaus1.jpg

A perifériák átláthatatlanul széles palettáján borzasztóan nehéz kiigazodni, ezért mindig jó, ha egy terméknek már első pillantásra vagy próbára kijönnek az egyértelmű előnyei, a Dyaus pedig pontosan ilyen. Egy rendkívül kompakt billentyűzetről beszélünk, mely nem foglal sok helyet. És bár van, akinél ez nem szempont, akinél viszont mégis, az ideális társra lelhet a Dyaus képében, hiszen úgy tartja magát a viszonylag kis mérethez, hogy mindemellé remek elrendezés is társul, komoly kompromisszumok nélkül. Jól mutatja ezt, hogy egy jelentősen nagyobb méretű klaviatúráról váltva is villámgyorsan ment az átszokás.

dyaus2.jpg

Nézzük a tényleges használatot! Bár a Dyaus nem mechanikus, hanem membrános billentyűzet, érzetre (gondolva itt a lenyomások határozottságára, pontosságára és viszonylag rövid útjára) mégis hozza ezt az érzést, méghozzá egészen halk működés mellett. Akinek ez utóbbi fontos szempont, annak a Dyaus kész főnyeremény, mert mind a fülnek, mind pedig az ujjaknak rendkívül kedves a használata – tényleg nem túlzok azzal, ha azt mondom, hogy élmény rajta gépelni. Az összeszerelési minőség emellett igen magas: a Dyaus kicsi, de masszív darab, emellett elvileg nemcsak hosszú távú társ, de még a kilöttyintett folyadékokat is jól bírja, azonban ezt élesben inkább nem teszteltük.

dyaus3.jpg

Az olyan alapvető gamer funkciók, mint az anti-ghosting mellett nem hiányzik a kötelező RGB világítás sem, mely a gombok alatt, illetve a Dyaus peremén található, abszolút ízléses formában. A 7 féle színt kezelő vizuális díszítés intenzitása és "mintája" több fokozatban állítható közvetlenül a billentyűzetről, így nemcsak a neki tetsző beállítást találhatja meg mindenki villámgyorsan, de változtatni is pofonegyszerű rajta.

Összességében nagyon tetszett a Dyaus, amely nem mechanikus ugyan, illetve a mérete is inkább kisebb kezekre lett tervezve, de jó elrendezése, valamint kiváló pontosságú és érzetű, halk billentyűi minden ilyesfajta igényt kielégítenek, úgyhogy akinek ezek fontos szempontok, annak csak ajánlani tudom – már csak azért is, mert már 7-8 ezer forintért hozzá lehet jutni.

REDRAGON K502 KARURA

Ha az előző billentyűzet sok dicséretet kapott amiatt, mert a mechanikus érzet ellenére viszonylag halk a működése, akkor a Karura esetében is mindenképpen érdemes ezzel kezdenünk a leírást, hiszen a szóban forgó periféria legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy meglehetősen csendes darab.

karura1.jpg

A gombok alatt itt is egy hagyományos membrános megoldás lapul, méretre pedig egy jóval terebélyesebb klaviatúráról beszélünk, ami nagyban köszönhető annak, hogy egy méretes csuklótámasz is helyet kapott a billentyűzet alján. Ez a gombok rövid útjával párban összességében nagyon kényelmes gépelést tesz lehetővé, így munkaeszközként is megfelelő társ lehet.

karura2.jpg

Az RGB világítás itt sem hiányzik a funkciók közül, igaz, ilyen tekintetben kevésbé látványos darab a Karura, mint a Dyaus volt, hiszen kizárólag a gombok fénylenek hétféle színben. Persze aki visszafogottabb dizájnra vágyik, annak ez akár pozitívum is lehet, egyébként pedig itt is közvetlenül a billentyűzetről válogathatunk az üzemmódok és fényerők között.

karura3.jpg

Világítás ide vagy oda, hogy gamer eszközként mennyire ideális a Karura, azzal kapcsolatosan vannak fenntartásaim, a gombok tekintetében szuperlapos kialakítás ugyanis olyan mértékben nem feltétlenül segíti elő a precíz játékot, mint például a Dyaus. A halk működés és a csuklótámasz ugyanakkor mindenéppen plusz pont, úgyhogy akik számára ezek fontos szempontok, azok a Karura képében 7-8 ezer forintért ideális belépő szintű klaviatúrát kapnak.

REDRAGON M901 PERDITION

A billentyűzetekhez hasonlóan az egereknél is iszonyatosan széles a választék, úgyhogy itt sem általános, sokkal inkább specifikus és személyes szempontok mentén érdemes haladni és választani – például az alapján, hogy mivel játszunk a legtöbbet. Ha például megszállott MMO-játékosok vagyunk, akkor mindenképpen érdemes vetni egy pillantást a Perdition nevű rágcsálóra, amely óriási hatalmat ad a markunkba.

perdition1.jpg

A Perdition előnyei már az elrendezésnél jól látszódnak, hiszen a jobbkezes kialakítású egér oldalán 12 darab számozott gomb is található, ami rengeteg extra opciót biztosít azoknak, akik gyors és/vagy kényelmes funkció- és hotkey-elérésre vágynak. Ez persze nemcsak az MMO-játékok esetében tud jól jönni, de talán ez az a műfaj, ahol leginkább fel tud értékelődni egy ilyesfajta extra.

perdition2.jpg

Lássuk a technikai finomságokat! Az öt fokozatban állítható, 24000 DPI-s optikai érzékelő mellé 1 ms polling rate társul, a gyorsulást pedig 30 G értékig képes mérni, így nem meglepő, hogy a Perdition a teszt során a pörgős FPS-ek esetében is remekül teljesített. Nem marad el ráadásul a testreszabási lehetőség sem, amely jelen esetben jóval több, mint egyszerű RGB-világítás, a csomagban található ugyanis 8 darab, egyenként 24 gramm tömegű ballaszt is. Ezzel az egér siklását és súlyát is optimalizálni lehet, így a perifériát mindenki a saját igényére szabhatja egy gyors "műtét" után.

perdition3.jpg

Kialakítását és érzetét tekintve nem lehet panaszom a Perditionre: a gombok elhelyezése és lenyomása nagyon jó, az pedig különösen tetszett, hogy felülete nem sima, hanem mindenhol érdes, hiszen ez is elősegíti a magabiztos fogást. A 13-15 ezer forintos árcédula jelzi azért, hogy tényleg egy komolyabb darabbal állunk szemben. Akinek azonban fontosak ezek az extra funkciók, annak a Perdition jó befektetés, mert minden tekintetben minőségi érzetet kelt.

REDRAGON M601-3 CENTROPHORUS

Nyilván vannak olyanok, akik nem szívesen fizetnek ki 15 ezer forintot egy egérre, a Redragon kínálatában azonban szerencsére vannak belépő szintű példányok is: ilyen a Centrophorus névre hallgató darab, amely letisztult formában igazodik a hétköznapi igényekhez.

centrophorus1.jpg

A Perditionnel ellentétben a Centrophorus már szimmetrikus példány, így bal- és jobbkezesek is használhatják – az egyetlen feature, amely ilyen szempontból kilóg kicsit a képből, az egér oldalán található két extra gomb, de ezek használatát a viszonylag nagy méretükből adódóan a balkezesek is egészen könnyen megtanulhatják. Ezt leszámítva a rágcsálón nem találunk egyéb kapcsolókat vagy gombokat.

centrophorus2.jpg

Technikai értelemben is egy visszafogottabb perifériáról beszélünk, hiszen itt "csak" 3200 DPI-s optikai érzékelőt kapunk, négy előre beállított fokozattal, 15 G-ig mért gyorsulással, de aki nem esport-babérokra tör, az ilyen értékek mellett is bőven tud érvényesülni a pörgősebb játékokban is. Pozitívum ráadásul, hogy a 8 grammos ballasztok ebben a csomagban is megtalálhatóak, így itt is van lehetőség játszadozni az egér súlyával.

centrophorus3.jpg

4-5 ezer forintos árával a Centrophorus mindent tud, amit egy belépő szintű egérnek tudnia kell: a fogása kényelmes, az érdes felület itt is extra magabiztosságot ad, a precizitással pedig nem voltak gondok – és persze a kötelező RGB világítás sem hiányzik róla. Ha nincsenek extra igényeid, nyugodt szívvel lecsaphatsz rá, mert ezen a szinten biztosan nem okoz majd csalódást.