• A Remedy már 2010-ben azon gondolkodott, hogy elkészítse az Alan Wake 2-t
  • Van is egy videó a játékból
  • Nagyobb, dinamikusabb lett volna a játék, egy tapasztaltabb Alan főszereplésével
  • A projektből végül nem lett semmi
  • Az egyes elemeket az American Nightmare-ben használták fel
  • Az alapötletből pedig végül a Quantum Break nőtt ki
  • A Remedy még visszatérne ehhez az univerzumhoz

Hosszú és viszontagságos fejlesztés után 2010-ben jelent meg az Alan Wake, mely habár gyorsan a közösség kedvence lett, a két évvel később befutott PC-s verzió pedig jövedelmező volt, a rendes folytatásból, a második részből nem lett semmi, pedig a csapat komolyan tervezte, hogy visszatér a sötétség rémeivel teli világba.

A csapata már 2010-ben megkezdte a munkálatokat az Alan Wake 2-n, amivel több kiadónál, köztük a Microsoftnál is házaltak, de nem jártak sikerrel, és így kénytelenek voltak elkaszálni a projektet. Amit lehetett azt felhasználták a különálló kiegészítőben, az Alan Wake's American Nightmare-ben, az alapötletből pedig egy másik elképzelés nőtt ki, majd egy másik, mígnem végül elérte a végleges formáját, ami most Quantum Break címen ismerünk.

De milyen lett volna az Alan Wake 2? Nos, erről egy egész jó képünk van, ugyanis a Polygon rátette a kezét egy 13 perces, belső felhasználásra készült demó felvételére. Ez a Remedy elmondása szerint sokkal inkább egy koncepció, mintsem a teljes játék egy szelete, de így is jól látszik mire gondoltak. Jóval az első játék eseményei után vagyunk, Alan pedig a sötétséggel vívott csatái során tapasztalt, edzett harcossá vált, és éppen a Mr. Scratch nevű gonosz hasonmása nyomában jár.

A folytatás sokkal dinamikusabb lett volna, a környezet interaktívabb jelleggel tárult volna elénk, ezen felül az ellenfelek okosabbak és új variánsok is feltűnnek, valamint új lehetőségeink is lettek volna a küzdelemre. Ezek közül a legérdekesebb, hogy átformálhattuk volna a világot körülöttünk, hogy megkerülhetetlen akadályokon jussunk át. A demóban például egy teherautót idézünk meg, hogy az útblokádot eltakarítsa előttünk.

A Remedy a sikertelen próbálkozás ellenére még nem mondott le arról, hogy egyszer visszatérjen az íróhoz. Sam Lake azt mondta, hogy jelenleg is tárgyalnak erről különböző partnerekkel, de még semmi konkrét nincs.