Tavaly ilyenkor bemutattuk az öt legjobbnak ítélt ingyenes horrorjátékot, mivel azonban a virtuális félelemkeltés csak egyre népszerűbbé válik, úgy gondoltuk, összeállítunk egy újabb ötösfogatot, ezúttal sorrend nélkül, hogy akkor is legyen mitől félnetek halloweenkor, ha nincs pénzetek Alien: Isolationre vagy The Evil Withinre. Lássuk, mely alkotásokat érdemes letölteni egy kis éjjeli borzongás kedvéért!

One Late Night

A One Late Night elsősorban azoknak fog tetszeni, akik már nem iskolába járnak, hanem dolgoznak, és teszem azt a napjuk nagy részét egy irodában töltik. Ha voltatok már efféle helyen, tudjátok, hogy a nappal tevékeny és pezsgő hangulat estére hátborzongató ürességnek adja át a helyét, melyet csak fokoz, ha az embernek egyedül kell eltöltenie hosszabb időt a sötét épületben, miközben dolgozik benne a sokadik adag kávé, és pörög a monitoron a túlóra anyaga.

A One Late Night egy névtelen grafikus bőrébe bújtat bennünket, aki egy átvirrasztott éjszakát tölt egyes egyedül, és bár eleinte minden a megszokott kerékvágásban halad, idővel különös dolgok történnek. A játékmenet ügyesen ötvözi a tavaly már bemutatott Slender: The Eight Pages és az Amnesia: The Dark Descent megoldásait, annyi csavarral, hogy a One Last Night irodájában pont a bevilágított szobák jelentenek menedéket.

imscared

Újabb belső nézetes horror, ezúttal azonban a szándékosan pixeles, bizarr, álomszerű fajtából. Az imscared egy felfedezésen alapuló program, amiben egy névtelen szereplővel kell keresztül-kasul bebarangolnunk egy sötét épületet, ami folyamatosan változik, és tele van elzárt szobákkal, melyeket az út közben talált kulcsokkal tudunk kinyitni. Ez ugyan nem hangzik túl izgalmasan, és vitathatatlan, hogy az imscared nem a legmozgalmasabb játék a listán, de a szűk folyosók és a homályos grafika keltette hangulat, na meg a kiváló, játékmenet szempontjából is fontos hanghatások mégis kiemelkedő darabbá teszik. Folyamatosan olyan érzésünk van a játék során, mintha valaki figyelne bennünket, ami azonban még ennél is különösebb, hogy ez a valaki vagy valami a kilépés után is kísérthet a gépünkön…

imscared

Hide

Ez az utolsó belső nézetes-pixeles játék a listán, ígérem, de higgyétek el, jogosan emlegetik annyit az internet sötét oldalán, mert a saját magából fakadó egyszerűségének köszönhetően kiváló élményt nyújtó alkotásról van szó. A Hide-ban egy menekülő embert alakítunk, aki egy téli, éjszakai erdőben próbál menedékre lelni üldözői elől. Hogy mi történt korábban, nem tudjuk, de igazából mindegy is: csak az számít, hogy zilálva, fáradtan, térdig gázolva a hóban, elbújjunk a bennünket erős elemlámpákkal kereső ellenfelek elől. A grafika egyszerre minimalista és lenyűgöző, hisz bár 3D-s játékról van szó, a művészi tervezés egy fekete-fehér, pixel art rémálmot teremtett, ami nagyon jól visszaadja az életéért szaladó ember reménytelenségét. Nem a legijesztőbb a többi, itt felsorolt alkotás közül, és még csak nem is igazi horror, de mindenképp ajánlott egyszer kipróbálni, főleg sötétben, éjszaka, amikor senki sincs otthon.

Homesick

A Homesick akár a szegény ember Home-ja vagy Lone Survivorje is lehetne, hisz akárcsak az említett két horrorjáték, a Homesick is egy oldalnézetes, 16 bites grafikával működő túlélőhorror, melyben egy fiatal lányt irányítunk, aki egy brutális gyilkosság után nyomozva járja körbe egy barátja házát. A játékmenet egyszerre kaland és menekülős akció, néha ugyanis feltűnik egy nem épp szimpatikus maszkos gyilkos, aki elől csak a rejtőzködés jelenthet menedéket. A Homesick nem éppen eredeti játék, de jól ragadja meg a műfaj sajátosságait, és ennek a tulajdonságának köszönhetően igenis félelmetes tud lenni, főleg ha valaki vevő az olyan programokra, amikben néha semmit sem látni, és még egy olyan egyszerű feladat is, mint egy szekrényajtó kinyitása, komoly nehézségnek tűnhet.

Homesick

Nyctophobia

A lista utolsó játéka egyben a legfélelmetesebb – legalábbis számomra mindenképp. A Nyctophobia egy felülnézetes kis flashjáték, melyben egy magányos éjjeliőrt alakítunk, aki egy nagy irodakomplexumot felügyel. Szereti a munkáját, mert jól fizetik, és mindig van vele egy társ, akivel ketten könnyedén átvizsgálják az egész épületet. Csakhogy a partner ma estére beteget jelentett, az áram elment, a falak között pedig valami sötét és gonosz dolog tevékenykedik. A Nyctophobia ijesztő és fojtogató egyszerre, a látszólag könnyű feladat, miszerint vissza kell kapcsolnunk a világítást, egy szempillantás alatt rémálommá változik. Ha tetszett Stephen King Éjszakai műszak című kisregénye, vagy épp a listakezdő One Last Night, ezzel az apró, de hatásos programmal is tégy egy próbát!

És te milyen horrorjátékkal töltöd a halloweent? Ingyenessel, fizetőssel, hosszúval, röviddel, jóval, rosszal? Várjuk válaszodat a kommentek között!