A javában zajló PAX East egyik legnagyobb meglepetését okozta az ArenaNet azzal, hogy bejelentette: a Guild Wars 2 ingyenessé vált.

A franchise eddig a buy-to-play modellt alkalmazta, azaz meg kellett venni a játékot, utána viszont havidíj nélkül kalandozhattunk. Mostantól viszont semmi ilyen korlátozás nincs, a Guild Wars 2 ingyenesen letölthető és játszható. A korlátozás annyi, hogy kevesebb karakterhelyünk van, map chat nincs (lokális van), nem lehet másnak aranyat küldeni levélben, aranyat gemre cserélni és a guild vaultot használni -- ezzel nyilván a trollokat és a gold farmereket kívánják kiszűrni-kizárni. Ugyanezt a célt szolgálja az, hogy a 10. szint eléréséig nem lehet elhagyni a starterzónát, a 30-ig nem lehet használni az LFG-t (Looking for Group), és csak a 60. szint elérése után szállhatunk be a World vs World csatározásokba. Más megkötések, így mikrotranzakciós „csapdák” azonban nincsenek.

Az egyetlen csavar a dologban annyi, hogy az expanziókat meg kell venni, ekkor azonban az imént felsorolt limitációk is megszűnnek. Az ArenaNet bízik abban, hogy az alapjáték van annyira jó, hogy megvetesse az októberben megjelenő Heart of Thornst azzal, aki kipróbálja az immár ingyenes GW2-t.  

Ráadásul a HoT is kínál olyan elemeket, amiért érdemes beruházni rá, ilyen például a szintén frissen bejelentett, tíz fős raid, amely itt mutatkozik be. Ez egyébként ismét csak nem a hagyományos formulát használja, hiszen nem kell összevadászni hozzá healereket, tankot, DPS-t, a szakmákon alapuló kasztrendszernek hála egyszerűen elég csak összeállni tízen, és mehet is a buli – mindenkinek lesz sebzésosztó, védekező és gyógyító szerepe.