John Carmack távozása az idtől nagy port kavart 2013 őszén, főleg miután kiderült, hogy a programozó zseni  a sokak által légvárnak tartott Oculusnál folytatja a munkát. Tudjátok, annál a cégnél, ami épp a virtuális valóságot próbálja elhozni közénk egy újfajta VR-sisakkal, amit Oculus Riftnek neveztek el.

Carmack sok fórumon méltatta az Oculus technológiáját, sőt, az idtől is azért lépett ki, mert a fejesek nem akartak pénzt adni neki a virtuális valósággal kapcsolatos kutatásaira. John tehát végső soron azért van az Oculusnál, mert olyasmit csinálhat, amiben tényleg hisz – és mint az a Fortune-nek adott interjújából kiderül, mások is azonnal hívővé válnak, amint tesznek egy próbát az egyelőre tesztfázisban járó készülékkel.

„Az Oculus tényleg új irányból kezdte megközelíteni a VR témakört. Mobiltelefon-képernyőket használtak széles betekintési szögekkel, és nagyon alacsony késleltetésű mozgáskövetéssel. Ez nem egy vacak cucc, ami nem működik, és csak rosszul leszel tőle. Amikor megtapasztalod az Oculus technológiáját, az olyan, mint amikor először lépsz kapcsolatba egy meghatározó vallással. Akik kipróbálják, hívőként távoznak.”

Carmack szerint ennél már csak a „mobil-VR” jobb: azaz a kötetlen, teljes testes mozgást kezelő virtuális valóság.

„Mobil VR-rel találkozni olyan, mint amikor az ember először lát asztali VR-t. [Amilyen például az Oculus Rift. – Chocho]  Van egy olyan érzésed, hogy ez egy pillantás a jövőbe. Igazi tudományos fantasztikum, ami valósággá vált.”

John Carmack és csapata az Oculusnál