Nincs fél éve, hogy John Carmack otthagyta az id Software-t az Oculus Rift miatt, amelynek fejlesztéséből akkor már pár hónapja kivette a részét. Azonban a múlt heti fejleményekkel kapcsolatban mindeddig nem szólalt meg. Mint bizonyára tudjátok, a Facebook potom kétmilliárd dollárért felvásárolta az Oculus Riftet, mindezzel hatalmas lavinabotrányt indítva el.

Carmack most felhagyott a hallgatással, és Peter Berkman blogján fejtette ki meglehetősen pozitív álláspontját – ami ismerve elkötelezettségét a különböző technológiák irányába, annyira azért nem meglepő. Állítása szerint meglepte a felvásárlás, nem hitte, hogy a Facebook lecsap az Oculus Riftre, legalábbis nem ilyen hamar. Ugyan eltöltött egy délutánt Mark Zuckerberggel az ügylet előtt egy héttel, amikor is beavatta a virtuális valóság technológiájába, akkor azonban ő még nem tudta, mi következik néhány nappal később. Személyes érintettsége az üzletben nincsen.

Szerinte azonban ebben semmi rossz sincs. A Facebook egy olyan vállalat, amely „látja a nagy képet és minden eszközzel azon lesznek, hogy elérjük azt, ilyesmit pedig nem vállal heccből az ember.” Carmack azt sem hagyta szó nélkül, hogy helyzetüket összehasonlítják a Valve-vel és a Steammel, mivel a Valve-nek több éves tapasztalata volt, amikor beleugrott a Steam elkészítésébe.

Annak sem látja értelmét, hogy az emberek megkérdőjelezik a Facebook motivációit például az adathalászattal kapcsolatban. Szerinte mind a cégeknek, mind a vásárlóknak jót jelent ez a fajta információszerzés, hiszen így a szolgáltatók jobb ajánlatokat állíthatnak össze, míg a vásárlóknak csupán olyan termékeket dugnak az orruk alá, amik érdeklik őket. Példának az Amazon könyvkínálatát hozta fel, amely általában személyre szabott. Ezzel pedig mindenki nyer.

john-carmack-oculus-rift-02.jpg