Az Amerikai Egyesült Államokban alkalmazott számviteli szabályok mentén készített pénzügyi beszámoló szerint az Intel nem kevesebb, mint 13,7 milliárd dolláros árbevételt ért el 2016 első negyedévében, ami nettó 2 milliárd dolláros bevételt eredményezett. Ez az előző esztendő hasonló időszakához képest jelenetős javulást mutat, hiszen 2015 első negyedévében „csak” 12,8 milliárd dolláron állt meg a mutató, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a friss összegzés nem 13, hanem 14 hét eredményeit vette alapul, ugyanis az Intel a naptári évhez igazította fiskális évének számítását 2016-ban.

A cég a siker titkát egyébként a kibővített üzleti portfólióban látja, az adatközpontok (4 milliárd dollár) és a dolgok internete divízió (651 millió dollár) bevételei szignifikánsan nőttek, a programozható megoldások csoportja pedig elég erősen nyitotta az esztendőt ahhoz, hogy kisegítse a továbbra is gyengélkedő PC-s piacot. Mert ugyan a Client Computing Group részleg éves szinten 2%-kal jobban teljesített, de az előző negyedévhez képest 14%-ot esett vissza. Persze azért továbbra is ez jelenti az Intel fő bevételi forrását, hiszen 7,5 milliárd dolláros forgalmat generált a vállalat számára a részleg.

intel-logo.jpg

 

Ugyanakkor az Intel is érzi, hogy nem baj, ha több lábon áll a cég, ennek érdekében pedig jelentős átszervezésekre készül, hogy PC-gyártóból egy felhőszolgáltatásokkal és okoseszközökkel alaposan megtámogatott birodalommá válhassanak a jövőben. Ennek első lépéseként a jelenlegi kiváló gazdasági ágazatvezető, Stacy Smith új szerepet kap: ő fogja majd össze az eladásokat, a gyártási folyamatokat és műveleteket, amint megtalálják méltó utódját.

„Izgatottan várjuk, hogy Stacy átvegye új szerepkörét a cégen belül, hogy kiaknázhassuk a 28 esztendős karrierje során szerzett hatalmas tapasztalatát és roppant erős vezetői képességeit más területeken is.” - nyilatkozta Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója.

A cég tehát fényesnek látja a jövőt, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a következő negyedévben előzetesen 13,5 milliárd dolláros árbevételben (plusz-mínusz 500 millió dollár) reménykednek a jelentős kiadásokkal járó átszervezésk mellett is.

A 2016-os első negyedév teljes pénzügyi jelentését itt böngészhetitek át.