"Nem szeretem a homokot, túl durva, érdes, ingerlő és behatol mindenhová." mondta Anakin Skywalker a filmtörténelem egyik legbárgyúbb vallomásában, bár kétségtelenül van benne igazság. De mi lakozik még a homokban? Természetesen szörnyek, mi más? Íme a tíz legjobb homoki monster.

Graboid (Ahová lépek, szörny terem - Tremors 1990)

Fogadok, nem is tudtad, hogy ez a neve ennek az ikonikus, földalatti homokszörnynek, ami a rezgésekre gerjed. A film elején még azt hisszük, kígyók támadnak a homokból, de ezek csak a lény "nyelvei." A filmkészítők nem fejtették ki, honnan ered a graboid, nyitottan hagyták a négy lehetségőséget, miszerint űrlények, őskorból itt maradt lények, titkos biológiai kísérlet eredményei vagy mérgező anyag miatt mutálódott férgek. A Tremors a mai napig kultuszfilm, ami számtalan folytatást és még egy sorozatot is eredményezett.

Diablo (Szörnybirodalom 2020)

A videójátékból készült film kétségtelenül látványos és az egyik legjobb szörnye a Diablo. Ez a két lábon járó, páncélos, szarvval rendelkező lény sárkányra hajaz és gyorsan halad a föld alatt. Érdekessége, hogy növényevő: elsősorban kaktusszal táplálkozik, de mivel territoriális, rendkívül agresszív.

Rémférgek (A Hobbit: Az öt sereg csatája 2014)

Úgy látszik a homoki férgek több sci-fi, horror és fantasy írót megihlettek, ugyanis Tolkien eposzában is jelen vannak. A filmben csak egyetlen rövid jelenet erejéig használják őket az orkok, akkor is csak alagútfúrásra. Sok rajongó szerint ez - mármint hogy harcban nem vetették be őket - ugyanakkora lyuk a cselekményben, mint amekkorát a három rémféreg fúrt, de a lényeg, hogy jól mutattak addig a kis ideig is, amíg a vásznon voltak.

Homokcápa (Homokcápák 2012)

Akármilyen bugyuta is a film, abban egyet kell értenem az alkotókkal, hogy elég félelmetes, ha - miután partot értél a cápákkal hemzsegő vízből és kezdenéd biztonságban érezni magad - még a homokban is az életedre törnek a gyilkos halak. A homokcápa úgy úszik a homokban, mint a vízben, jellemzője a megkérdőjelezhető CGI és a bikinis testek iránti mérhetetlen étvágy.

A Krayt Sárkány (A mandalóri 2020)

A Krayt nem igazi sárkány, inkább egy húsevő óriás hüllő, amely a Tattooine sivatagbolygó csúcsragadozója. Ha mérete és brutalitása nem lenne elég, gondoljunk bele, hogy még savat is okádik, hoppá. Ezeket a homoki rémeket nem könnyű megölni, mégis vadásznak rájuk a testükben található gyöngyök miatt.

A múmia (1999)

Nem egy klasszikus homokszörny, mégsem maradhatott le a listáról a Múmia. Amikor ez a film kijött, hatalmas dobás volt, amikor a gonosz Imhotep manipulálta a homokot és az egy félelmetes arccá vált.

Shai Hulud (A Dűne 1984)

Bizony, nem az új film homokszörnyére, hanem a David Lynch 1984-es változatában szereplő lényekre gondolok. Hogy miért? Mert azok jobban néztek ki. Sőt, még a 2000-ben készült minisorozat gagyi Shai Huludjai is. Denis Villeneuve azt nyilatkozta, a cél az volt, hogy a homokféreg úgy nézzen ki, mint egy szem, de sajnos sokak szerint inkább egy ánuszhoz vagy porszívócsőhöz lett hasonló a végső szörny-dizájn. A 84-es Shai Hulud-ok viszont jól meg lettek csinálva, mivel követték az eredeti illusztrátor, John Schoenherr rajzait, amiket maga az író, Frank Herbert is elismert.

Sarlacc (A Jedi visszatér 1983)

Egy újabb kolosszális homoki féreg, akinek a gyomrában - C-3PO-t idézve - új értelmet nyer a fájdalom és a szenvedés, mert akár ezer évig is emésztődhetünk. A lényből csak egy homokban tátongó hatalmas szájat látunk, tele fogakkal és indaszerű nyelvcsápokkal, amikkel áldozatát tereli a torkába. A mindenható Sarlacc egyetlen természetes ellensége a már említett Krayt sárkány.

The Burrowers (A felszín alatt 2008)

Érdekes ez a film, ugyanis egy horror-western, ami ritka műfaj. A történetben a telepesek először az indiánokat gyanúsítják a gyilkosságokkal, de kiderül, hogy egy titokzatos faj felelős a halálokért. A rémisztő lények először mérgükkel megbénítják, majd elássák a még élő az áldozatot, majd - amikor már feloldódtak a belső szervei, szépen elfogyasztják. 

A homok (The Sand 2015)

Kiskorunkban mindannyian játszottuk azt, hogy a talaj láva és nem szabad rálépni, ebből pedig egy csapat ember horrorfilmet csinált. Itt nincs szörny, a rosszfiú maga a homok (vagy mégsem?), ami magához vonzza, majd - elég véres módon - csillószerű nyúlványok segítségével elfogyasztja áldozatait. Az alapötlet kreatív, ilyet még nem láttunk.

Ti tudtok még valamilyen őrületes homokszörnyről, amit mi kihagytunk?