Japán legnépszerűbb játékos magazinja, a Famitsu 39/40 pontot adott a Final Fantasy sorozat legújabb epizódjára, amely a szigetországban december 17-én kerül a boltokba. Ez a Famitsunál azt jelzi, hogy nagyon szeretik a játékot, de annyira azért nem, hogy tökéletes eredményt adjanak rá -- ugyanis az igazán jó címeknél ez elő szokott fordulni.

Amivel nagyon elégedettek, az a sztori, amely az egyik japán szerkesztő szerint "rendkívül összetett, ugyanakkor totálisan elvarázsolja a játékost, ami nem volt jellemző az eddig Final Fantasy játékokra." Emellett nem fukarkodott a magazin a pozitív jelzőkkel a harcrendszer terén sem, amely a Famitsu szerint "rendkívül innovatív és rengeteg stratégiai lehetőséget kínál." Ide tartozik az is, hogy vissza lehet "tekerni" az eseményeket az éppen zajló csata elé.

Emellett a japánok szerint ragyogó a játék grafikája is, amely "az átvezetők terén egyértelműen a csúcsokat döngeti". "Kezdők, haladók és profik számára egyaránt tökéletes a harcrendszer is, az események gyorsan alakulnak és mivel minden csata során kiértékelik teljesítményünket, ilyenkor a feszültség a tetőfokára hág."

Ezek tehát mind szép szavak, akkor mégis miért kapott "csak" 39 pontot a játék? Nos, a szerkesztők szerint a legnagyobb probléma, hogy a sztori meglehetősen lineáris a játék közepéig, és a sorozatra jellemző minijátékok is hiányoznak eddig a pontig belőle. (Valószínűleg még csak eddig tesztelték...)

Hogy egy kicsit jobban megértsétek a Famitsu értékelési rendszerét, gyorsan elmagyarázom azt is. A 39/40 pont nem azt jelenti, hogy egyetlen tesztelő annyira odáig volt a játéktól, hogy csak egyetlen pontot vont le belőle -- ami tulajdonképpen (magyar magazinos értékeléssel nézve) azt jelenti, hogy minden idők egyik legjobb játékával van dolgunk --, hanem itt négy szerkesztő értékeli egy 10 pontos skálán a játékot, és ennek eredményeit adják össze. A Final Fantasy XIII esetében hárman úgy gondolták, hogy a játék megérdemli a tökéletes 10 pontot, viszont a negyedik szerkesztő egy pontot levont a fenti hiányosságok miatt. A lineáris történetstruktúrát egyébként egy másik japán tesztelő is említette.

A Final Fantasy XIII egyébként a tizenkilencedik olyan játék, amely egy pont híján elmarad a tökéletes értékeléstől. Ebben az "illusztris" listában olyan klasszikusok szerepelnek, mint a Grand Theft Auto IV, az Okami és a Call of Duty: Modern Warfare 2.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a felkelő nap országában sokan megkérdőjelezik a Famitsu józan értékelését, mivel a magazin azért nem fukarkodik a 40/40-es értékelésekkel sem. Olyan játékok kapták meg ezt az eredményt, mint a Dragon Quest IX, a Monster Hunter Tri és a Bayonetta, amelyek a nyugati országokban közel sem arattak akkora sikert: a Wii-re megjelent Monster Hunter Tri például 70%-ot kapott az Egyesült Királyságban. Egy japán játékos például éppen emiatt írta azt, hogy a Famitsu egyre jobban távolodik az ő nézőpontjától...

BadSector jelenti, Tokióból. (Hehe, nem is lenne rossz...)