Szomorú hírrel kezdjük a hetet: az ipar egyik legkedvesebb és leginkább szerethető embere, Ivata Szatoru távozott. A Nintendo elnök-vezérigazgatója július 11-én, 55 éves korában hunyt el epevezeték-daganat miatt.

Szatoru a HAL Laboratory programozójaként 1983-ban kezdte a pályafutását, ahol a 90-es évek derekán felfigyelt rá a Nintendo akkori vezetője, és a szárnyai alá vette -- 2000-ben már a Nagy N felső vezetésének tagja lett, két év leforgása után pedig átvette a cég irányítását. Ő volt a Nintendo negyedik vezérigazgatója és az első olyan, aki nem az alapítócsalád tagja.

A Nintendo Szatoru vezetése alatt a két legjövedelmezőbb konzolját, a Nintendo DS termékcsaládot és a Wii-t mutatta be, amikkel óriási sikereket értek el világszerte, a legújabb platformjaik, a 3DS és a Wii U azonban már sokkal gyengébbek voltak az eladások terén, ami erős nyomást gyakorolt a cégre és Szatorura, hogy változtassanak -- ennek eredménye az, hogy belépnek a mobiljátékok piacára (és új konzolt készítenek), de az elnök azt már nem engedte, hogy dolgozókat bocsájtsanak el.

Szatoru mindig is arról volt híres, hogy nagyon szereti a játékokat, és igyekezett minél szorosabb kapcsolatot ápolni nem csak a rajongókkal, hanem a fejlesztőkkel is. A szemmel látható elkötelezettsége és lelkesedése miatt mindenki szerette, a játékipar pedig szegényebb lesz nélküle. Nyugodj békében, Ivata-szan.

satoru-iwata-nintendo.jpg