• Szinte mindenki utálja a fizetős modok ötletét
  • Petíció indult
  • A warez is felmerült
  • Kevesen gondolják csak azt, hogy mindez nem menthetetlen

Nem sokkal az után, hogy a Valve bejelentette, hogy a modokért pénzt lehet kérni, a játékosok azonnal és többnyire negatív reakciókkal válaszoltak, és teljesen érthető, hogy miért: a modok a PC-s játékok sarokköve, INGYENES kiegészítési egy kedvelt játéknak, amit az egyik rajongó készít a közösség szórakoztatására, pusztán szenvedélyből. Sokan úgy vélik, hogy a Valve szembe megy mindezzel, miközben a pénz lebeg a szemük előtt. A modok készítői 25%-ot kapnak, a többi a Valve és az adott játék tulajdonosa fölözi le.

Egy petíció már el is indult, ami eddig több mint 21 ezren írtak alá. Ebben a gyűjtés indítója, Cyand Wondel azt mondja, hogy a modoknak ingyenesnek kell lenniük, és a játékosoknak egyesülniük kell, hogy a Valve belássa, rossz döntést hozott -- ez azonban nem minden. Internet-szerte dühödt játékosok szidják az általában istenített Valve-ot és Gabe Newellt, illetve indult egy olyan subreddit, aminek az a feltett célja, hogy a fizetős modokat warezolja. Ez a Mod Piracy névre hallgató oldal, mely eddig nem talált sok támogatóra, de mint kiderült, nagyon is lehetséges illegálisan beszerezni a modifikációkat. Ennek csupán annyi a trükkje, hogy az illető megveszi a modot, a fájlokat lemásolja, majd a 24 órás visszatérítési periódusban visszakéri a pénzét. Egy Steam felhasználó meg is jegyezte, hogy most már a modwarez egy létező dolog lesz. Fogsz modokat venni, vagy -- ahogy sok kommentelő már jelezte -- más oldalt keresel?

A negatív visszhangok ellenére azonban nem mindenki látja ilyen borúsan a helyzetet. A PC Gamer szerint például érdemes esélyt adni ennek a modellnek, még akár az is lehet, hogy a közösség profitálhat ebből, tehetséges készítőket vonzva a moddolás felé. Nagyjából ugyanezt mondja TotalBiscuit is a legújabb videójában.

A téma kétségtelenül ingoványos talaj. Szemét húzásnak tűnik pénzt csinálni ebből, ugyanakkor készülnek szép számmal olyan modok, amikben esetenként több munka van, mint egyik másik játékban, és ezekért már érdemes lehet valamennyi pénzt adni. Nektek mi a véleményetek erről az egészről? Tényleg rosszul döntött a Valve, vagy csak a közösség reagálja túl a dolgot?

cream.jpg