2015. január 2-án értesültünk a szomorú hírről, hogy a magyar játékújságírás és sci-fi irodalom egyik meghatározó alakja, Dragon György, azaz Gyu elhunyt. Emléke örök, ahogy szokták mondani, és most nagyszerű módon emlékezhetünk meg róla. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és az örökös, Dragon Ferenc jóvoltából a világszínvonalú Informatika Történeti Kiállításba került Gyu 1980-as évekbeli számítástechnikai eszközökből és programokból álló hagyatéka.

A hivatalos sajtóközleményből kiderül, hogy halála után, 2015-ben a gyűjteményből a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Finta Múzeum vándorkiállítást szervezett Űrcsilliárdos címmel, utalva Gyu azonos című sci-fi regényére. A kiállítás tablósorát és a gyűjtemény néhány kiemelkedő műtárgyát 2016 júniusától Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának interaktív videojáték-termében tekinthetitek meg, a Szent-Györgyi Albert Agorában.

Mi több, az interaktív teremben eredetileg is bent lévő, kipróbálható gépek - Commodore 64, Amiga, Macintosh, régi PC - mellett megtekinthetőek Gyu olyan kedvencei, mint a Magyarországon nagyon ritka Dragon 32 (amelyet “névrokonaként” szeretett) és a Commodore Amiga 500 Plus. Továbbá megtalálható az Abandoned Places című játékprogram, amelynek fejlesztésében zeneszerzőként vett részt.

A hagyatékból összeállított kamarakiállítás az idei év folyamán tekinthető meg. A hagyatékban található további számítógépek, videojátékok, kontrollerek és dokumentációk az NJSZT közreműködésével működő Informatikatörténeti Muzeális Gyűjtemény kollekcióját fogják gyarapítani.

dragon-gyorgy-gyu.jpg

Dragon György (1966-2015)