NCsoft: pletykák és elbocsátásokA tegnapi pletyka arról szólt, hogy az NCsofthoz közelálló források szerint a brightoni stúdióból 50 ott dolgozót elküldenének, egy névtelen MMO-játék készítését felfüggesztenék, valamint a Tabula Rasát is leállítanák. Az ismeretlen MMOG-ről csupán annyit tudunk, hogy tavaly ilyentájt jelentették be, és a South East England Development Agency (SEEDA) 950 ezer fontos támogatása révén kezdődtek meg rajta a munkálatok.

Nos, ma már e híresztelések nagy része hamisnak tűnik, kivéve azt, hogy Brightonból valóban elküldenek embereket, pontosan 58 főt. Arról nem szól a fáma, hogy milyen munkakörből távoznak a dolgozók, de a madarak azt csiripelik, hogy nem csak fejlesztők, hanem marketingesek is, és a terjesztési osztályról is búcsúznak néhányan.

Ami a Tabula Rasát illeti, mindannyian tudjuk, hogy az Richard Garriot szeme fénye, azonban az űr MMOG-nek nem sikerült belopnia magát a játékosok szívébe. Túl kevés az előfizetők száma, és pár hónapja a cég egyik bennfentese elárulta, hogy: ”ölni tudnának 300 ezer felhasználóért.” Ezt tudva nem meglepő, hogy arról kezdtek suttogni, hogy az elkövetkezendő hónapokban leállnak a szerverek, azonban az NCsoft-tól a Ziggidy Zaggidy álnevet használó dolgozó megnyugtatta a játék kevéske rajongóját egy hozzászólásban. A planetTR.com fórumban a következőket írta a fejlesztő:

„Jelenleg nincs tervünk arra vonatkozóan, hogy leállítsuk a Tabula Rasát.”

„Éljen soká a TR!”

Hogy a titokzatos MMOG-ről is beszéljük, ennek a pletykának még nem érkezett sem cáfolata, sem megerősítése. Senki sem tudja biztosan, melyik játékról van szó, de nekem van egy tippem. Tavaly írtunk egy hírt a PGO-n egy név nélküli MMOG-ről, ami a CryEngine 2-t fogja használni. Lehet, hogy ez az, majd kiderül.



Más. Az NCsoft ma bejelentette az NC West megalakulását, ami az NC Interactive, NC Europe, NC Austin és az ArenaNet vállalatokat egyesíti. A kollaboráció központja Seattle-ben lesz, és az Európára, valamint az Egyesült Államokra vonatkozó projekteket fogja felügyelni. Azt szeretnék elérni, hogy a nyugat legnagyobb MMOG-fejlesztői legyenek.

Az NC West vezérigazgatói posztjára Chris Chung urat (egykori NC Interactive vezérigazgató) választották, a kiadási részleg elnöke David Reid (előzőleg a GameTap marketingosztályának alelnöke) lesz, a termékfejlesztés feje Jeff Strain (az ArenaNet társalapítója és korábbi elnöke), míg Patrick Wyatt (a Guild Wars széria szervertechnológiájának fejlesztője, és az ArenaNet alapítója) a vezető technológiai tisztviselő (CTO) lesz, valamint még pár európai vezető is csatlakozni fog.

Az egyesülést részeként a cég a sok pénzt igénylő és nagy volumenű (AAA) játékokra fog koncentrálni, és (David Reid szavaival élve) „eltávolodnak” az olyan játékoktól, mint az ingyenes Dungeon Runners. A cég a jövőben aktívan rész kíván venni a konzolháborúban is. A Sonyval kötött egyezségnek hála számos MMOG fog elkészülni a PlayStation 3-ra, és lehet, hogy egy teljesen új játékot készítenek, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy már létező címet portolnak a konzolra, hiszen a megállapodás részletei még nem ismertek.

David Reid azt is elmondta, hogy a fejlesztésekre nem lesz különösebb hatással az, hogy az NC West központja Seattle-ben van, sőt ez megkönnyítheti a munkát a keleti parti fejlesztőkkel, valamint a vezetőségnek is könnyebb lesz az USA, Anglia, és a Korea közötti utazás.

Természetesen egy ekkora egyesüléssel együtt járnak az elbocsátások is. Az austini stúdióból 12 embert küldenek el, Európában pedig 58 állás van potenciális veszélyben (lásd második bekezdés), de akik onnan távozni fognak, azok egy be nem jelentett játékot hagynak ott. Az ArenaNetnél azonban mindenki marad, és a Tabula Rasa is biztonságban van, hiszen nem érintik a leépítések.

Az NC West mint név még nem végleges, ezt, valamint a részletes vállalati hierarchiát a közeljövőben fogják ismertetni.