• A 38 Studios 75 millió dollárnyi állami támogatást kapott
  • A stúdió sikkasztás vádjával jelentették fel 2012-ben
  • Négyévnyi nyomozás után nem emelnek vádat
  • Elégtelen bizonyítékok okán
  • A főügyész anno abban a bizottságban volt, amely megszavazta a támogatást
  • A nyomozás folytatódik
  • A 38 Studios alapítója boszorkányüldözésnek nevezte az eljárást
  • Kingdoms of Amalur: Reckoning teszt

2012-ben indítottak eljárást a kevés sikert elért Kingdoms of Amalurt jegyző 38 Studios ellen sikkasztás vádjával. A feljelentést a Rhode Island Economic Development Corporation tette meg. A szervezet azzal vádolta Curt Schilling alapítót, Richard Wester pénzügyi vezetőt, Jennifer MacLean vezérigazgatót és Keith Stokes végrehajtót, hogy elsikkasztották a Kingdoms of Amalur: Reckoning fejlesztésére adott 75 millió dollárnyi állami támogatást.

Eztán indult a négyévnyi nyomozás az azóta megboldogult 38 Studios után, és a Rhode Island Állami Rendőrség most jutott el oda, hogy bejelentsék: egyértelmű bizonyítékok hiányában nem fognak vádat emelni az egykori stúdió hajdani vezetői ellen.

Ezzel persze a nyomozás még nem zárul le teljesen, sőt, Peter Kilmartin főállamügyész kifogást emelt a nyomozás eddigi pontossága és minősége ellen, s szerinte ezért nem tudtak vádat emelni a 38 Studios ellen. Úgy véli, Rhode Island lakói megérdemlik, hogy kiderítsék, mi lett a pénzükkel, egyúttal megérti, ha valaki szkeptikus az eredményekkel szemben.

Érdekesség, hogy Kilmartin képviselő volt, amikor megszavazták a 38 Studiosnak a pénzt, és ő is a támogatás mellett voksolt. Éppen ezért, amikor immár főügyészként elkezdte a nyomozást, felmerült annak kérdése, hogy felmenti magát a feladat alól összeférhetetlenség miatt. A dolog most újra előkerült, de Steven O'Donnell, az állami rendőrség ezredese feltétlen bizalmáról biztosította a főügyészt.

Curt Schilling Twitteren reagált a vádemelés ejtésére: „több tíz millió dollárt spórolhattak volna meg, ha ezt évekkel ezelőtt közlik. Undorító volt látnom, hogy a hivatal így herdálja a pénzt egy boszorkányüldözésre.”

A vádemelés tehát elmarad, de a nyomozás tovább folytatódik. Úgy tűnik, az államügyész tényleg szeretné nyakon csípni a 38 Studios vezetőit, vagy legalábbis megnyugtató eredményt elérni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!