Lezajlott a tavaszi Mondo Games PC Guru Show, a gurusok csapata pedig mind a két nap a rendezvényt rótta, hogy megtudja, az ő csini kis pofijukon kívül mi másért érdemes kilátogatni a Hungexpóra húsvét hétvégéjén. Nos, rájöttek, hogy leginkább a jó fej közönségért.

Egy vallomással tartozom: amikor először hallottam, hogy húsvétra időzítik a Mondocont, összeráncoltam a szemöldökömet, lévén ez az egyik legnagyobb keresztény ünnep a világon, sok vidéki, de Budapesten élő fiatal szalad haza anyuhoz és apuhoz, hogy sonkát egyen, tojást fessen, locsolkodjon, és úgy általában egy csomó olyan dolgot csináljon, aminek nem hogy a videojátékokhoz, de még a keleti kultúrához sincs semmi köze.

Kiderült, hogy ennél nagyobbat akarva sem tévedhetnék.

A március 26-27-én megrendezett, a PC Guru által is bőszen támogatott Mondo Games PC Guru Show még a tavaly őszi bulinál is grandiózusabb lett. Már szombat délelőtt, a gurusok érkezésekor feltűnést keltett az a hatalmas tömeg, aminek tagjai türelmesen, mindenféle mangás cuccokba öltözve várták a bebocsátást a Hungexpo területére.

Dreamer, JohnBart, Gebbbe és kedvese, Ági, Pozandr és persze jómagam, Chocho előre kiosztott jegyekkel sétálhattunk be, a rendezvényközpontban pedig ismerős kép fogadott. A tőlünk jobbra eső, K-épületben kareoke, cosplay-verseny és mindenféle mondoconos program várta a látogatókat; szemben egy óriási zsibvásár foglalt helyet, főként keleti csecsebecsékkel, mangákkal és könyvekkel; a távolabb eső, egyben legnagyobb D-csarnok pedig a PC Guru és a GamerEvents standjainak adott helyt, a főbb támogatók kiállított játékaival.

A látogatók kipróbálhatták a The Divisiont, vagy mehettek pár kört a WRC 5-ben, ráadásul egy játékosoknak tervezett ülésbe huppanva. Továbbá orgyilkolhattak az Assassin’s Creed: Syndicate-ben, táncszőnyegezhettek, sőt még nyilvánosan használatba vehető Oculus Rift is volt (igaz, SDK 2, de akkor is). Mindeközben a színpadokon folyamatosan követték egymást a programok. Szombat délelőtt mcmacko és Chris mutatták be a Far Cry Primalt, ezt követően pedig én is okoskodtam egy kicsit a színpadon, ahol megvitattuk, hogy a Ubisoft ősemberes őrülete megéri-e a teljes árat. Aztán a Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 előadás következett. Ezt egy kedves önkéntesünk, Nóri tartotta, és szemmel láthatóan lekötötte a japán kultúra és animék rajongóit.

Az esportok szerelmesei a GamerEvents saját színpadán követhették a League of Legends, a Starcraft 2 és a Hearthstone bajnokságok döntőit. Utóbbi játékot külön is ki lehetett próbálni, két kiállított tablet, valamint roppant csinos, szőke hostessek társaságában.

Szóval, aki játszani jött, tudott, de nem ez volt az egyetlen elfoglaltság, sőt.

A cosplayerek mind a két nap gondoskodtak a remek „confeelingről”, gyakorlatilag minden pillanatban lengén öltözött lánykákba és kigyúrt, hardcore karaktereknek öltözött srácoka botlott a látogató. Annyian voltak és annyi félék, hogy felsorolni is fárasztó lenne, de szerencsére a lenti galéria a segítségünkre van. Egyet pedig muszáj vagyunk kiemelni: valaki Windows 98-as PC-nek öltözött, elragadva így a Guru képzeletbeli „Legjobb cosplay evör” trófeáját!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ha már trófea: vasárnap megtisztelt bennünket jelenlétével a Puli Space Technologies csapata is, akik magukkal hozták saját, a Google Lunar XPRIZE versenyre készített, és még mindig esélyes holdjárójukat. Igen, jól olvastátok: van idehaza pár magyar srác, akik saját holdjárművön dolgoznak, ezt pedig bárki megnézegethette a Mondo Games PC Guru Show-n. Innét is hatalmas pacsi a fiúknak, és óriási köszönet, amiért a hozzám hasonló techdiliseknek hatalmas meglepetést okoztak.

A társasjátékok, sci-fik, akciófilmek szerelmesei is találtak ínyükre valót. Volt kint Warhammer, Battlestar Galactica, Aliens, egy hatalmas Csillagkapu, Dr. Who kiállítás (ez Gebbbe szívét különösen megdobogtatta), valamint az airsoftos srácok is hoztak pár játékszert. Olyan fegyvereket, amik valódi, működő példányok alkatrészeiből álltak, így JohnBart, Pozandr, Dreamer és jómagam a sok-sok közös Insurgency és CS:GO meccs után megtapasztalhattuk, milyen nehezek is valójában ezek a fegyverek. Gebbbe persze, aki anno katonaként is szolgált, olyan magabiztossággal kapta ki a tárat az egyik AK-ból, hogy arra még a korábban egy kis srácra hasonló okból rászóló aiorsoftos őr sem tudott mit mondani. Hiába, a vér nem válik vízzé.

Ez egyébként Dreamerre is igaz: a PC Guru Online ügyeletes háziasszonya egy kerekasztalbeszélgetésen képviselte magazinunkat, a Guruba szintén publikáló Siklara, valamint a Queens of Game hölgytagjai társaságában. A téma a női játékosok, illetve a velük kapcsolatos előítéletek voltak – egy olyan terület, amellyel Dreamer behatóbban foglalkozott már az oldalunkon, s mint ilyen, szakértőnek számít. Sok érdekes dolog hangzott el, és mint oly sokszor, ismét megállapításra került, hogy a játékosoknak nincs neme: a CoD-ban fejest osztó Fifi12-t illetően mindegy, hogy fiú-e vagy lány.

De természetesen nem csak modern és trendi témák, játékok voltak napirenden. Az Insert Coin egyesület magával hozott egy halom régi konzolt, ezekkel még a PC Guru csapata is lejátszott egy helyi, rögtönzött rangadót. JohnBartot még sikerült megvernem Pongban, Dreamer azonban alázott benne, ahogy Wizards of Worban is. GameBoyon viszont Gebbbe nyerte a Tetris mérkőzést – nem baj Pozandr, nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel!

Egyébként ami a WoW-ot (Wizards of Wor, bizony!) illeti: jómagam a PC Guru kiadójának ügyvezetőjével, Zolival ültem le játszani egy meccset, és hát nagyon hamar le lettem gyalázva. Amíg én ész nélkül rángattam a botkormányt, addig Zoli profi, hajszálpontos manőverekkel lőtte szét a sarkokból előözönlő szörnyeket. Azt hiszem, jobb, ha maradok a szóló játékoknál…

És hogy mit csinált mindeközben Chris?

Nos, azon felül, hogy ellenőrizte a technikát, vasárnap velem közösen tartott egy kimerítő The Division bemutatót. A közel félórás előadásban mindenre kitértünk, ám aki ennél egy kicsit kerekebb, tisztább véleményre kíváncsi, az majd Chris tesztjéből tudhatja meg, megéri-e a játék – persze csak az áprilisi PC Guru megjelenésekor. Vasárnap egyébként Böjtit is el lehetett csípni a tömegben, sőt Enji Night is arrafelé lófrált, hogy ha valaki egy igazi cosplayer hírességgel szeretett volna fotózkodni. Egyszóval szinte mindenki ott volt, aki gurus körökben mozog.

A Guru standjánál sokan vásároltak újságot, játékot, íratták alá az újságjukat, vagy kértek közös fotót. Sőt egy kedves volt osztálytársam is megjelent, nagy PC Guru rajongó unokaöccsével. Az illető nem gamer, de miután Chrisszel levánszorogtunk a színpadról, azt mondta: „Nem tudom, mi volt ez, de jó volt” – azt hiszem, ennél nagyobb dicséretet talán nem is kaphat az ember játékújságíróként.

Összességében tehát elmondható, hogy az „új mindig jobb” törvénye ezúttal is bizonyságot nyert: a 2016 tavaszi Mondo Games PC Guru Show a tavalyi, sőt talán a 2014-es eseménynél is sokszínűbb, élvezetesebb lett. A legtöbbet azonban ti tettetek érte – igen, ti, akik ezt a cikket olvassátok, és vagy kint voltatok a rendezvényen, vagy a Facebookon követtétek az eseményeket. Lesz még idén Guru Show, várunk vissza benneteket, és nagyon szépen köszönjük, hogy velünk tartottatok. Ha Chris is úgy akarja, a héten még lesz egy jó kis videós összeállítás a hétvégéről. Addig is egyetek sok sonkát, csokinyuszit, locsolkodjatok, és persze:

A Guru legyen veletek!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!