Közeleg a tél, hűvösebbek az esték, az ember pedig egyre szívesebben próbálna ki valamilyen jó kis modot, mert a játékok többsége unalmassá válik az első végigjátszás után. Még szerencse, hogy a PC Guru Mod-rovatának házigazdája, disconnect nem pihen: íme pár régebbi játékhoz tartozó, ám igencsak tartalmas mod!

IL-2 Sturmovik: 1946

A novemberi Mod-rovat első alanya a jó öreg IL-2-sorozat 1946-os változata. Bár a széria legfrissebb változata az IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover, ám mivel optimalizáltsága a szimulátoroknál sajnos megszokott módon botrányosan rosszul sikerült, sokan maradtak a korábbi  változatnál, amit egyébként még ma is fejleszt félhivatalosan egy másik csapat, lévén átvették a forráskódot az eredeti fejlesztőtől.

Ajánlott mod az IL-2 Sturmovik: 1946-hoz, a „HSFX” nevű kiegészítő, aminek hetedik változata pár hete jelent meg, és a 4.12.1-es verziójú alapjátékra lehet feltelepíteni. A HSFX módosítja a repülők fizikai beállításait, amivel a realizmus irányába mennek a készítők (sajnos az eredeti játéknál a multiplayeres sírás-rívás miatt sok butításra kényszerültek a játék eredeti fejlesztői). Új paramétereket kapott a fizikai motor, és néhány apró funkciót is hozzáadtak a játék kódjához, például működő G-ruha, üzemanyag vészkieresztés, és így tovább.

A legtöbb frissítés persze a tartalmat érte, ami magában foglalja, hogy bizonyos gépek új külső és belső 3D modellt és textúrákat kaptak, élethűbb és változatosabb motorhangokkal megspékelve. Sok teljesen új gép vagy alváltozat is bekerült a játékba, többek között a MiG-15-ös, az F-86, és a koreai háborúban részt vevő többi gép, sőt, még az újabb MiG-17 is, amivel már a hangsebességet is átléphetjük. Végre bekerültek az igencsak hiányzó „Schräge Musik” konfigurációjú nehézvadászok is (németek által használt „trükk”, aminél többnyire radarral ellátott, sötétre festett éjszakai nehézvadászokra 45 fokos szögben fölfelé néző, nagy kaliberű gépágyúkat szereltek, amivel alulról, észrevétlenül megközelítették az ellenséges bombázóköteléket, majd rövid sorozattokkal darabokra szaggatták őket), amik eddig nem voltak elérhetők a játékban.

Az új repülőgépekhez természetesen új harcterek is járnak, például az elképesztő méretű, teljes Észak- és Dél-Koreát, továbbá a japán szigetek déli részét magában foglaló, Délkelet-Ázsia térkép, így lehetővé vált a számítógépes játékokban igencsak alulreprezentált koreai háború felidézése is. Szerencsére a már meglévő pályák is megkapták a szükséges ráncfelvarrást, ami új textúrákat, több tereptárgyat, legfőképp fákat jelent. A mod több mint 5 gigabyte-ot nyom, letölteni innen tudjátok, ajánlott torrentet használni.

IL-2 Sturmovik: 1946 - Akcióban a legendás
MiG-15-ös és az F-86

Homeworld 2

A szintén elég réginek számító, de máig egyedülálló Homeworld 2-t moddoló közösség is igen aktív. Az egyik legkiemelkedőbb mod a Complex című, amelynek legújabb verziója a 8.4.3-as. A teljes játékot átalakítja, új egységeket ad hozzá, továbbá fegyvereket és grafikai effekteket is. A játékos RPG-szerűen fejlődik, és tevékenysége kihatással van az összes egységre; gyengülhetnek/erősödhetnek attól függően, hogy milyen stílusban játszik (például ha bénázik, csökken az egységek morálja). Jelentősen változik a fejlesztési fa is, akárcsak az egységek tulajdonságai a kiegyensúlyozottság érdekében. Új harcterek is helyet kaptak a modban, emellett néhány régebbit is feljavítottak, már amennyire ezt egy ilyen régi játékmotor engedi. Az újításoknak megfelelően a gépigény is nőtt, de nem valószínű, hogy egy mai géppel ez gond lenne bárkinek. A közel 800 megás Homeworld 2 Complexet innen tölthetitek le.

A Homeworld 2-be új életet lehel a hihetetlenül
tartalmas Complex mod

Doom

Van ám még az előbbieknél régebbi játékhoz készült mod is, méghozzá egy teljes generáció első gamer-élményét adó Doomhoz. Ez nem elírás: nem a legújabb, Doom 3-hoz, hanem az első részhez! Először nem hittem a szememnek, hogy még mindig foglalkozik vele valaki, de akkora kultusza van, hogy bizony léteznek ilyen „elvetemült” modderek.

A mod neve „Brutal Doom” ami nevéhez híven brutálissá teszi a játékot: vér, belek, húscafatok mindenhol, be lehet szólni az ellenfeleknek nemzetközi egyujjas jelzést mutatva, kivégzési animációk sokkolnak bennünket, csendes gyilkolásra is módunk van, óriási robbanások, tologatható zöld szmötyis robbanó hordók állnak mindenütt, sőt néhány baráti egységgel is lehet találkozni, akik segítenek a harcban.

A fegyverrendszer annyi módosítást kapott, hogy nincs már „überfegyver”, mindegyiknek van erőssége és hátránya, ezenkívül több fegyver új animációkat és effekteket is kapott, és persze friss sebzéshatásokat -- például egy jobb találat után az ellenfélben egy jókora lyuk tátong. A mod minden más módosítással kompatibilis, ráadásul nagyon jó értékeléseket kapott a kipróbáló játékosoktól. Letölteni itt lehet.

A Brutal Doom után rá sem ismerni
az id Software húszéves műremekére